Ύφεση 15% το β’ τρίμηνο, SURE σε αναμονή – Στενωπός για πραγματικά μέτρα ενίσχυσης
Πολυαναμενόμενες μεν, σε βαρύ κλίμα δε. Ο λόγος για τις σημερινές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του οικονομικού επιτελείου, τις οποίες με αγωνία περιμένουν οι πολίτες, σε ένα περιβάλλον κάθε άλλο παρά ευνοϊκό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Όπως έχει γίνει σαφές από το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες, τουρισμός και εστίαση είναι οι δύο κατά βάση κλάδοι που χρήζουν προστασίας, με την «Καθημερινή» να ανεβάζει το κόστος των σημερινών μέτρων σε 7 δισ. δημοσιονομικά μέτρα και 10 δισ. ενίσχυση ρευστότητας.
Ειδικότερα, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και μείωση του ΦΠΑ στις χρεώσεις διαμονής στα ξενοδοχεία είναι τα δύο μέτρα που αναμένεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση σήμερα.
Η επιδότηση της εργασίας είναι ένας βασικός πυλώνας των σημερινών ανακοινώσεων ενώ εκκρεμεί επίσης να γίνει γνωστή η τελική ρύθμιση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων είδαν να μειώνονται τα ενοίκια που εισέπραξαν λόγω των έκτακτων μέτρων. Ταυτοχρόνως αναμένονται και οι ανακοινώσεις του υπουργού Τουρισμού για το βαλκανικό τουρισμό, μετά τη χθεσινή τετραμερή, Ελλάδας-Σερβίας-Ρουμανίας-Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή του Κυρ. Μητσοτάκη.
Όπως είχε συμβεί και την προηγούμενη φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τον απολογισμό του προηγούμενου διαστήματος, θα δώσει ένα γενικό περίγραμμα των μέτρων, επιχειρώντας παράλληλα να εμφυσήσει σιγουριά, ελπίδα και αισιοδοξία, για να παραδώσει εν συνεχεία τη σκυτάλη για την εξειδίκευση στους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου, με τη διαφορά ότι στους ήδη γνωστούς Σταϊκούρα – Γεωργιάδη – Βρούτση, θα προστεθεί σήμερα και ο Χάρης Θεοχάρης.
Κάπου εδώ αρχίζουν οι δυσκολίες. Η κυβέρνηση οφείλει να σχεδιάσει κάλυψη μέρους μισθολογικού κόστους κάποιων χιλιάδων εργαζομένων, έχοντας στο πορτοφόλι της εθνικούς πόρους και μόνον, δεδομένου ότι και το κοινοτικό πρόγραμμα SURE, από το οποίο η χώρα μας προσδοκά περί τα 2 δισ., κινείται πάρα πολύ αργά και το πακέτο Μέρκελ – Μακρόν δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Ευρώπης.
Εν τω μεταξύ σαν βόμβα πέφτει η είδηση (σήμερα, από «Τα Νέα»), ότι η ύφεση το β’ τρίμηνο του έτους υπερβαίνει το 15% ! Είδηση που αποδεικνύει ότι τα πράγματα είναι αν όχι πολύ χειρότερα, τουλάχιστον αναμενόμενα πολύ άσχημα.
Η εφημερίδα επικαλείται σημειωτέον εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου και είναι προφανές γιατί ο Μάιος της, δειλής, επανεκκίνησης της οικονομίας είναι καθοριστικός για το σκορ που θα γράψει στο τέλος του τριμήνου.
Νίκος Παπαδημητρίου