Η Αφρική είναι παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση του κοροναϊού
Οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να πάρουν μαθήματα από τον τρόπο κάποιες αφρικανικές χώρες αντιμετώπισαν την πανδημία του κοροναϊού, επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Χάρη στις αποφάσεις που πήραν στην αρχή της κρίσης, η εξάπλωση της πανδημίας έγινε «κατά τρόπο πολύ πιο αργό», τόνισε ο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RFI.
Αυτή η «βραδύτητα», επέμεινε, «οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις και οι περισσότερες κοινωνίες της Αφρικής πήραν έγκαιρα πολύ θαρραλέα μέτρα πρόληψης τα οποία παραδίδουν μαθήματα σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες που δεν το έπραξαν».
Με λιγότερους από 3.000 καταγεγραμμένους θανάτους από την COVID-19 σε σύνολο περίπου 88.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, η Αφρική, προς το παρόν τουλάχιστον, παραμένει, συγκριτικά, αλώβητη από την πανδημία του κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 320.000 ανθρώπους στον πλανήτη.
Γιατί η επιδημία δεν εξαπλώθηκε στην Αφρική
Η επιστημονική κοινότητα, διχασμένη, δίνει διάφορες εξηγήσεις στο γιατί δεν εξαπλώθηκε η επιδημιά στην Αφρική, όμως δύο ξεχωρίζουν: η άμεση λήψη περιοριστικών μέτρων και ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού.
«Υιοθετήθηκαν αρκετά γρήγορα περιοριστικά μέτρα που καθυστέρησαν την καμπύλη της επιδημίας. Στις περισσότερες χώρες εφαρμόστηκαν τέτοιου είδους μέτρα αμέσως αφού εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Μπραζαβίλ Μισέλ Γιάο στις 14 Μαΐου.
«Στη Γαλλία χρειάστηκαν 52 ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα για τη λήψη μέτρων. Τότε ήδη είχαν καταγραφεί 4.500 κρούσματα. Στην Ακτή Ελεφαντοστού πέντε ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα έκλεισαν τα σχολεία και τα σύνορα. Μία εβδομάδα αργότερα επιβλήθηκε lockdown» πρόσθεσε ο δρ Ζαν- Μαρί Μιγιελιρί, επιδημιολόγος και ειδικός δημόσιας υγείας στο Αμπιτζάν.
Η άλλη εξήγηση που προωθούν οι επιστήμονες είναι το νεαρό της ηλικίας του αφρικανικού πληθυσμού: περίπου το 60% είναι κάτων των 25 ετών.
«Η μέση ηλικία είναι περίπου τα 19 έτη. Υπάρχει επίσης μικρότερο προσδόκιμο ζωής με λιγότερους ηλικιωμένους. Άρα λιγότερα κρούσματα και ένας λιγότερο ενεργός ιός» εξήγησε ο Μιγιελιρί.
«Στη Δύση αυτοί που πλήττονται περισσότεροι είναι οι ηλικιωμένοι» σημειώνει ο καθηγητής Όμαρ Σαρ, καθηγητής και ερευνητής στην ιατρική σχολή του Ντακάρ. Πρόσθεσε ότι οι ηλικιωμένοι συνήθως «έχουν και υποκείμενα νοσήματα» ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την COVID-19.
«Επιπλέον η πυκνότητα του πληθυσμού είναι μικρότερη στην Αφρική, γεγονός που περιορίζει την εξάπλωση του ιού, όπως και η περιορισμένη κινητηκότητα του αφρικανικού πληθυσμού σε σχέση με αυτόν της Δύσης» επεσήμανε ο Γιαπ Μπουμ ο Γ΄από το Καμερούν, επιδημιολόγος των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF).
Γκουτέρες: Πρέπει να προετοιμάσουμε μια στοχευμένη ελάφρυνση χρέους
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες επανήλθε στο ζήτημα της αναστολής των πληρωμών τοκοχρεολυσίων από πλευράς των φτωχότερων κρατών, που αποφάσισαν στα μέσα του Απριλίου διάφορες χώρες-πιστωτές ανβαφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.
«Πρέπει να προετοιμάσουμε μια στοχευμένη ελάφρυνση χρέους και μια προσέγγιση πιο συνολική, πιο διαρθρωτική, για να αποφευχθεί πάση θυσία στο μέλλον σειρά χρεοκοπιών που θα πυροδοτούσε μεγάλη οικονομική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο» συνέστησε.
Τα μέτρα αφορούν 41 χώρες της Αφρικής. Χθες (19.05) το Μαλί έγινε η πρώτη χώρα της ηπείρου που εξασφάλισε μορατόριο από τη λεγόμενη Λέσχη των Παρισίων (Club de Paris), άτυπο όργανο εκπροσώπησης των ανεπτυγμένων βιομηχανικά πιστωτών.
Με ακραία φτώχεια λόγω πανδημίας απειλούνται οι Αφρικανοί
Σύμφωνα με τον Γκουτέρες εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να βυθιστούν στην ακραία φτώχεια στην Αφρική εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, και κάλεσε σε αυξημένη διεθνή αλληλεγγύη προς την ήπειρο.
«Η πανδημία απειλεί τις προόδους που έχουν σημειωθεί στην Αφρική. Θα επιδεινώσει τις υπάρχουσες ανισότητες και θα εντείνει την πείνα, τον υποσιτισμό και την ευαλωτότητα απέναντι στην ασθένεια» επισήμανε ο Γκουτέρες σε ανακοίνωσή του, που συνόδευε έρευνα του ΟΗΕ συνδυασμένη σε συστάσεις για την αφρικανική ήπειρο.
«Μέχρι στιγμής ο αριθμός των κρουσμάτων που έχει ανακοινωθεί είναι μικρότερος από αυτόν που φοβόμασταν» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο «οι χώρες της Αφρικής θα πρέπει να έχουν την ίδια άμεση, ίση και οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε οποιοδήποτε εμβόλιο ή θεραπεία βρεθεί, τα οποία θα πρέπει να θεωρηθούν παγκόσμια δημόσια αγαθά».
«Πρέπει επειγόντως να επιδείξουμε παγκόσμια αλληλεγγύη με την Αφρική, ήδη από σήμερα και προκειμένου να ανακάμψει πιο γρήγορα. Είναι απαραίτητο να εξαλειφθεί η πανδημία στην Αφρική προκειμένου να εξαλειφθεί σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισε.
Στις συστάσεις του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζητεί «διεθνή κινητοποίηση για την ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων στην Αφρική, τη διατήρηση των αλυσίδων προμήθειας διατροφικών προϊόντων και την αποφυγή μιας δημοσιονομικής κρίσης».
Είναι επίσης απαραίτητο, διευκρινίζει «να υποστηριχθεί η εκπαίδευση, να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, να μην καταρρεύσουν οικονομικά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και να προστατευθεί η ήπειρος από την απώλεια εσόδων». Ο Γκουτέρες εκτίμησε ότι είναι απαραίτητο να δοθούν στην Αφρική «περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον από τη διεθνή κοινότητα».