Σκληρή κόντρα στη Βουλή για Παπαγγελόπουλο – Τα ερωτήματα για το ρόλο Τσατάνη

Σκληρή κόντρα στη Βουλή για Παπαγγελόπουλο – Τα ερωτήματα για το ρόλο Τσατάνη

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιείται στην Ολομέλεια η συζήτηση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου μετά από απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis.

ΒΟΥΛΗ LIVE: Στο βήμα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Το αίτημα των βουλευτών της πλειοψηφίας, κρίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως έμμεση παραδοχή παραβίασης της εντολής της Ολομέλειας για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής. Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι η Επιτροπή ξέφυγε από τις ράγες της εντολής που είχε λάβει από την Ολομέλεια, εξετάζοντας υποθέσεις άσχετες με αυτήν της Novartis, δεδομένο που έχει υπογραμμιστεί και από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Ως προς το περιεχόμενό του αιτήματος, οι βουλευτές της ΝΔ εντοπίζουν ενδείξεις τέλεσης των αδικημάτων της δωροληψίας, της εκβίασης και της σύστασης συμμορίας από τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης.

Οι βουλευτές της ΝΔ που συνέταξαν το αίτημα διεύρυνσης του κατηγορητηρίου βάφτισαν πειθαρχικά απαλλαγμένη την συνταξιοδοτημένη εισαγγελέα Εφετών, Γεωργικά Τσατάνη, με σκοπό να υιοθετήσουν τις αυθαίρετες και ετεροχρονισμένες καταγγελίες της για την υπόθεση Βγενόπουλου.

Η Γ. Τσατάνη είχε πρωταγωνιστήσει με τους σκιώδεις χειρισμούς της στο συγκεκριμένο σκάνδαλο και για το λόγο αυτό δέχτηκε αμετάκλητη πειθαρχική ποινή στέρησης μισθού. Επίσης, με αναφορές και καταθέσεις τους στα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης, οι βασικοί μάρτυρες της «σκευωρίας Novartis», Ιωάννης Αγγελής και Ελένη Ράικου, είχαν ψέξει τους εν λόγω χειρισμούς της Γ. Τσατάνη, κάτι που εξίσου «ξέχασαν» να αναφέρουν οι 30 βουλευτές της ΝΔ.

Μία ακόμη σημαντική παράμετρος είναι η επικείμενη (;) ολοκλήρωση της παράλληλης διερεύνησης της «σκευωρίας Novartis» από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, κ.κ. Σοφουλάκη και Ζαχαρή. Στην περίπτωση που η εισαγγελική έρευνα ολοκληρωθεί πριν το πέρας του έργου της Προανακριτικής και δεν εντοπίζει ευθύνες, τότε η ΝΔ θα πρέπει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ωστόσο, αυτή η πολιτική πτυχή του ζητήματος δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρείται παράγοντας καθορισμού της ταχύτητας ή της αργοπορίας της παράλληλης εισαγγελικής διερεύνησης…

Την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ανέπτυξε στην Ολομέλεια ο Θανάσης Πλεύρης, ο βουλευτής δηλαδή που είναι ο εισηγητής της ΝΔ στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο Θανάσης Πλεύρης ανέφερε ότι η πρόταση στηρίζεται στις καταθέσεις εισαγγελικών λειτουργών και ενός ιδιώτη:

-Στην κατάθεση δηλαδή της Ελένης Ράικου, για τις συνθήκες παραίτησής της.

-Στην κατάθεση του Ιωάννη Αγγελή για την παραίτησή του από επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς και την προσωποποίηση του «Ρασπούτιν».

-Την κατάθεση της Γεωργίας Τσατάνη για την πειθαρχική της δίωξη για την υπόθεση Βγενόπουλου επειδή δεν ενέδωσε, κατά δήλωσή της, στην απαίτηση του κ. Παπαγγελόπουλου να επιστρέψει τη δικογραφία στην Ελένη Ράικου.

-Την κατάθεση του Παναγιώτη Αθανασίου για τις πιέσεις Παπαγγελόπουλου να στοχοποιηθούν πρόσωπα από τον Οικονομικό Εισαγγελέα.

-Την κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για τη συνάντηση στο Μαξίμου, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για ανοιχτές ποινικές υποθέσεις του επιχειρηματία και τον συμβιβασμό του στην μακροχρόνια αντιδικία του με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη.

«Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης φέρεται να διοχέτευε δημοσιεύματα, σε βάρος φυσικών προσώπων που ήθελε να στοχοποιήσει, και εν συνεχεία χρησιμοποιούσε αυτά τα δημοσιεύματα, αποστέλλοντας τα σε εισαγγελικούς λειτουργούς, προκειμένου να διενεργούνται σε βάρος των ατόμων που στοχοποιούσε προκαταρκτικές εξετάσεις. Φέρεται επίσης να διοχέτευε δημοσιεύματα σε βάρος ακόμη και πρώην συναδέλφων του εισαγγελικών λειτουργών που δεν δέχονταν να πειθαρχήσουν στις κατευθύνσεις τις οποίες έδινε, προκειμένου να προβούν σε παράνομες πράξεις και εν συνεχεία, να διενεργούνται σε βάρος τους πειθαρχικές διώξεις και να κάμπτεται η αντίστασή τους», είπε ο Θανάσης Πλεύρης.

Ιδίως για τις καταγγελίες του Σάμπυ Μιωνή, ο Θανάσης Πλεύρης επισήμανε ότι η ΝΔ έχει την εντιμότητα να ζητήσει διεύρυνση μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο -αν και η συνάντηση στο Μαξίμου έγινε παρουσία και του πρώην υπουργού Νίκου Παππά- γιατί για τον κ. Παπαγγελόπουλο υπάρχουν ενδείξεις. «Είναι δυνατόν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης να συζητάει τέτοια θέματα; Η διαφορά μας είναι-επειδή μιλάτε για πολιτικές διώξεις-ότι αν ήθελε η ΝΔ θα ερχόμασταν εδώ να ζητήσουμε διεύρυνση κατηγορητηρίου και για τον κ. Παππά. Το δεξί χέρι του Τσίπρα ήταν σε αυτές τις συναντήσεις. Εμείς όμως έχουμε την εντιμότητα να έρθουμε εδώ και να πούμε ότι εκεί που βρίσκουμε στοιχεία που πρέπει να διερευνηθούν τα βάζουμε. Δεν είμαστε εδώ για να στείλουμε στην αγχόνη πολιτικά πρόσωπα, μόνο και μόνο επειδή κάποιος είπε κάτι», είπε ο Θανάσης Πλεύρης που επικαλέστηκε την κατάθεση του Νίκου Παππά ότι είναι πράγματι κρίσιμες πτυχές αυτής της συμφωνίας και γι΄αυτό πρέπει η επιτροπή να καλέσει και τους εκπροσώπους των δύο πλευρών. Είπε επίσης ότι ο Νίκος Παππάς, καταθέτοντας στην επιτροπή, χαρακτήρισε προβληματικό το κείμενο που έφερε τον τίτλο «οδικός χάρτης» για τις ανοιχτές ποινικές υποθέσεις του επιχειρηματία.

«Αν θεωρείτε ότι όλα αυτά δεν είναι ούτε απλή υπόνοια, απορώ πως εσείς ήρθατε εδώ και με τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που στην πορεία έγιναν δύο, και ο ένας είναι εμπλεκόμενος, πως εσείς με αυτούς τους μάρτυρες στείλατε 10 πολιτικά πρόσωπα και με πέντε εν ενεργεία εισαγγελικούς λειτουργούς, δεν τολμάτε τη διερεύνηση. Ή καλύπτετε ή φοβόσαστε», είπε ο Θανάσης Πλεύρης απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάππας προς ΝΔ-ΚΙΝΑΛ: Θα βρεθείτε εκτεθειμένοι με τις δεκάδες ακυροτήτων αυτής της διαδικασίας

«Πώς θα καταπιείτε αυτό το φιάσκο; Δεν υπάρχει τέτοιο εύρος φάρυγγα», κατήγγειλε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας απευθυνόμενος στη ΝΔ, κατά τη συζήτηση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

«Αποσπασματικά βγάζετε προσωρινό πόρισμα, εν πλω των εργασιών της επιτροπής. Θα βρεθείτε εκτεθειμένοι με τις δεκάδες ακυροτήτων αυτής της διαδικασίας. Αυτή η υπόθεση, να ξέρετε, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε κανένα δικαστικό συμβούλιο», προειδοποίησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής για επιθέσεις σε βάρος των εισαγγελικών λειτουργών της Εισαγγελίας Διαφθοράς και ανηλεή πόλεμο για να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευομένων μαρτύρων.

«Η προσπάθεια που κάνατε να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευομένων μαρτύρων ήταν λυσσαλέα, μήπως και ανακαλέσουν κάτι από τον ποταμό αποκαλύψεων στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Απειλήσατε, συκοφαντήσατε, κυνηγήσατε το θεσμό των προστατευομένων μαρτύρων», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε και τη στάση των πολιτικών για τους οποίους είχε σταλεί η δικογραφία στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.

«Τι θα περίμενε ο πολίτης από κάποιον που διετέλεσε υπουργός; Θα περίμενε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη ο εκάστοτε προϊστάμενος υπουργός, διότι οι μίζες έπεφταν βροχή, και να δηλώσει τυφλή εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Εσείς τι κάνατε; Απαξιώσατε, υποτιμήσατε εισαγγελικούς λειτουργούς», είπε ο κ. Λάππας και αναφέρθηκε στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήρθε η δικογραφία στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, την προηγούμενη βουλευτική περίοδο: «Εμείς δεν θέλαμε να ενδυθούμε τη δικαστική τήβεννο, και γι΄ αυτό το σκάνδαλο της Νovartis το στείλαμε στο φυσικό του δικαστή και δεν πράξαμε όπως εσείς σήμερα».

Για την πρόταση διεύρυνσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι απαγορεύεται όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η προδικασία να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά των εργασιών της ειδικής επιτροπής. «Πάσχει από ακυρότητα η διαδικασία. Κουρελιάζετε το νόμο. Φέρνετε την πρόταση με βάση μια μήνυση ενός επιχειρηματία στην οποία έχει συμπεριλάβει απόρρητα πρακτικά της επιτροπής. Πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα αυτά διότι πρέπει να διερευνηθεί πώς έφτασαν στα χέρια ενός ιδιώτη τα πρακτικά της επιτροπής;», είπε ο κ. Λάππας ενώ για τις καταθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου για αντιθεσμικές πιέσεις, σχολίασε ότι θυμήθηκαν παρεμβάσεις 1, 2, 3, 4, 5, 6 χρόνια μετά, από τότε που ισχυρίζονται ότι τις υπέστησαν. Εξέφρασε επίσης τη θλίψη του για το μίσος και την υπηρεσιακή αντιπαλότητα που αναδεικνύονται από τα όσα κατέθεσαν εισαγγελείς στην ειδική επιτροπή.

Β. Κεγκέρογλου: Επαρκείς οι ενδείξεις που προέκυψαν σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης

Για «υπόθεση με ρίζες και ουρές στις πολιτικές διεργασίες της τελευταίας δεκαετίας» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Η υλοποίηση του πολιτικού σχεδίου της ηγετικής ομάδας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανατέθηκε στο πολυπλόκαμο παραδικαστικό κύκλωμα που δομήθηκε, οργανώθηκε και έδρασε στο χώρο της δικαιοσύνης απόλυτα αντιθεσμικά, στηριζόμενο στην αντίληψη της σχολής Ρασπούτιν και τις σχέσεις που είχαν διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια στο χώρο της δικαιοσύνης.

Εκτός από τους κατάλληλους ανθρώπους στις κρίσιμες θέσεις, τις μεθοδεύσεις και τα παραθεσμικά συστήματα, χρειαζόταν και ένας “δράκος” για την προπαγάνδα τους.

Επιλέχθηκε να είναι οι δέκα πολιτικοί αντίπαλοι, οι οποίοι συνδύαζαν απόλυτα και τον στόχο της εκλογικής επιτυχίας στις τότε επερχόμενες εκλογές. Υπενθυμίζω την γραμμή και την επισήμανση στην κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να μπουν κάποιοι και φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές» είπε εισαγωγικά.

Πρόσθεσε σε άλλο σημείο:

«Είναι δυνατό να κλείσουμε τα μάτια και τα αυτιά στις καταγγελίες ανώτερων και ανώτατων εν ενεργεία εισαγγελικών λειτουργών; Δύο αντεισαγγελείς εφετών, ένας εισαγγελέας εφετών και ένας Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου καταθέτουν ενόρκως “σημεία και τέρατα” στην αρμόδια Επιτροπή. Και θα κάνουμε πως δεν τους ακούμε; Όταν κάποιοι αρκέστηκαν αποκλειστικά σε ανώνυμες καταθέσεις “κουκουλοφόρων” μαρτύρων για να κινήσουν διώξεις εις βάρος δέκα πολιτικών αντιπάλων, είναι δυνατόν η Βουλή να μη αποδώσει τη δέουσα σημασία στις καταθέσεις επώνυμων μαρτύρων και δη εισαγγελικών λειτουργών; Μπορούμε να αδρανήσουμε;

Ακόμη ποιος μπορεί να αγνοήσει την κατάθεση του ιδιώτη κ. Μιωνή;

Τα έγγραφα που εκείνος προσκόμισε, από την στιγμή μάλιστα που επιβεβαιώθηκαν τόσο οι συναντήσεις, στις οποίες αναφέρεται, αλλά και η γνησιότητα των εγγράφων που προσκόμισε; Μπορούμε να αγνοήσουμε τον ιδιαίτερο και δεινό συμβολισμό, που εμπεριέχει η διενέργεια των διαπραγματεύσεων μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγα μέτρα από το γραφείο του Πρωθυπουργού;

Και αν το πράξουμε αυτό, αν τα αγνοήσουμε όλα αυτά, τι μήνυμα θα δώσουμε στην ελληνική κοινωνία; Φέρεται ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης να δίνει εγγυήσεις, ότι θα επιβάλει τη θέλησή του όχι μόνο στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά και σε έξι ακόμα διαφορετικούς δικαστικούς λειτουργούς, που χειρίζονταν ποινική αντιδικία ανάμεσα σε δύο ιδιώτες που ο ένας είναι φίλος του».

Ν. Καραθανασόπουλος: Η διεύρυνση του κατηγορητηρίου οδηγεί στη συγκάλυψη της υπόθεσης με μαθηματική ακρίβεια

Η πρόταση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου, «οδηγεί στη συγκάλυψη της υπόθεσης με μαθηματική ακρίβεια, γιατί βάζει και άλλες υποθέσεις άσχετες» ενώ εξυπηρετεί και μια άσφαιρη αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ «στις νέες συνθήκες που αναδείχθηκαν κοινές ευθύνες για την εικόνα της δημόσιας Υγείας και έχουν κοινή στρατηγική το πώς θα σωθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι θυσιάζοντας εργατικά δικαιώματα» ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Είπε ότι το κατηγορητήριο θα μπορούσε να διευρυνθεί εφόσον είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες της Επιτροπής και αν υπήρχαν ενδείξεις για άλλα ζητήματα.

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ «δεν θα νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία και θα αποχωρήσει από τη διαδικασία της ψηφοφορίας».

«Το σκάνδαλο είναι η εμπορευματοποίηση της υγείας και του φαρμάκου» για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων εις βάρος του λαού ο οποίος πληρώνει τον σκληρό ανταγωνισμό των επιχειρηματικών ομίλων, τόνισε.

Ο Ν.Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στους λόγους που το ΚΚΕ αποχώρησε από την Ειδική Επιτροπή καταγγέλλοντας τακτικισμούς με αντιφατικές τοποθετήσεις από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για τη συγκρότηση της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι το ζήτημα δεν λύθηκε γιατί «όλοι σας αρνηθήκατε να καταργηθεί το άρθρο περί προστασίας υπουργών στη συνταγματική αναθεώρηση».

Είπε ότι παρά την «απορρητότητα της Επιτροπής» και πρακτικά διέρρεαν και δηλώσεις γίνονταν, καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τους ενδιέφερε η «δημιουργία κλίματος».

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ αποχώρησε από την Επιτροπή γιατί «εμποδίστηκε με κάθε τρόπο η έρευνα με διάφορα δικονομικά τερτίπια» με πρώτο στοιχείο, όπως ανέφερε, την μη αποκάλυψη των προστατευόμενων μαρτύρων και δεύτερο τη μη αποστολή απόρρητών εγγράφων από την Εισαγγελέα Διαφθοράς.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι από τη λειτουργία της Επιτροπής αποδεικνύεται ότι «όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά στήριζαν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και στο φάρμακο» και επιβεβαιώνεται ότι «η εμπορευματοποίηση της υγείας και του φαρμάκου αποτελεί την πηγή των σκανδάλων, της διαπλοκής και της διαφθοράς».

Είπε ότι δεύτερο στοιχείο που αναδεικνύεται είναι η παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα ως «παράγοντα καθοριστικού στην έκβαση», σημειώνοντας ότι «γεννά πολλά ερωτηματικά αυτή η αμερικανική παρέμβαση» και εξηγώντας ότι «γεννά ερωτήματα γιατί επιλέχτηκε η άτυπη συνδρομή και όχι η δικαστική συνδρομή».

Τέλος, ως τρίτο ζήτημα που προκύπτει ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε την εικόνα που βγαίνει μέσα από διάφορες καταθέσεις «για την εικόνα που επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια της Δικαιοσύνης. Ακούσαμε σημεία και τέρατα».

Μπακαδήμα: Το ΜέΡΑ δεν συμμετέχει σε μια διαδικασία όπου κυριαρχούν οι “επικοινωνιακές συγκρούσεις”

Το ΜέΡΑ25 αρνείται να μετάσχει σε μια διαδικασία «διασάλευσης των εξουσιών», που το μόνο που καταφέρνει είναι η υποβάθμιση του Κοινοβουλίου τόνισε η βουλευτής Β’ Πειραιώς Φωτεινή Μπακαδήμα.

Στη σύντομη παρέμβασή της στη συζήτηση επί της πρότασης 30 βουλευτών της ΝΔ να διερευνηθούν “τυχόν περαιτέρω ποινικές ευθύνες” του Δ. Παπαγγελόπουλου, η κ. Μπακαδήμα επισήμανε ότι το ΜέΡΑ 25 τηρεί την ίδια στάση που τήρησε στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε μια διαδικασία, στην οποία κυριαρχούν οι “επικοινωνιακές συγκρούσεις” και τα “τεχνάσματα” των μετεχόντων, που “θρέφει την προπαγάνδα” και γεμίζει τα ΜΜΕ με παραπολιτικά.

Τόνισε επίσης ότι είναι αδιανόητο να λειτουργεί η Βουλή ως δικαστικό σώμα. «Οι βουλευτές δεν ψηφίστηκαν να προχωρούν σε ποινικές αξιολογήσεις και να εξετάζουν μάρτυρες» είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 σημειώνοντας ότι με τη μετατροπή των βουλευτών σε μεικτό σώμα δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας «διασαλεύεται η, από το Σύνταγμα, διάκριση των εξουσιών».

Β. Βιλιάρδος: «Παρωδία» η διαδικασία στην ειδική επιτροπή

«Η χρηματιστηριακή αξία της Novartis είναι 200 δισ., έχει καθαρά κέρδη 12 δισ. δολάρια και ετήσιος τζίρος της είναι 52 δισ. περίπου. Τα πρόστιμα που συζητάμε εδώ, είναι πάρα πολύ λίγα και αντιστοιχούν σε λιγότερο από το καθαρό μηνιαίο κέρδος της», ανέφερε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος στη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ο βουλευτής είπε ότι δεν τηρήθηκε η αρχή της μυστικότητας στην ειδική επιτροπή. «Αυτά που συζητούνταν δήθεν μυστικά, γράφονταν ακαριαία σχεδόν σε όλα τα ΜΜΕ και πριν από όλα στο Πρώτο Θέμα. Προφανώς υπήρξαν μέλη που δεν τηρούσαν τα συμφωνηθέντα. Διαστρεβλώθηκαν μόνο καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης και όχι των μαρτύρων κατηγορίας και αυτό, αν μη τι άλλο, γεννά υποψίες», είπε ο Βασίλης Βιλιάρδος.

«Η όλη διαδικασία είναι μια παρωδία γιατί επικεντρώνεται στη δήθεν σκευωρία, από την οποία δεν έχει να κερδίσει τίποτα η Ελλάδα αντί να επικεντρωθεί στο διαπιστωμένο σκάνδαλο πολλών εκατομμυρίων», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

«Σκάνδαλο υπήρξε και δεν ερευνήθηκε αν και οι Έλληνες έχασαν πολλά χρήματα. Είναι αστείοι οι ισχυρισμοί ότι μείωναν υπουργοί τη φαρμακευτική δαπάνη. Τη μείωνε η τρόικα. Φυσικά αυξήθηκε η ιδιωτική δαπάνη και πλήρωναν περισσότερα οι πολίτες. Δεν αναζητήθηκε ποτέ η αλήθεια. Δεν είναι δυνατό διευθυντικό στέλεχος της Νοvartis να αποστέλλει φακέλους Α4 με τη γραμματέα του στη γραμματέα υπουργού», είπε ο κ. Βιλιάρδος που τονίζοντας ότι με όλα αυτά χάνει ο πολίτης την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη η οποία ιδίως στα ανώτατα κλιμάκια της φαίνεται να διαπλέκεται με την εκτελεστική εξουσία.

«Όσο η Ελλάδα κυβερνάται μόνο από την εκτελεστική εξουσία η οποία ορίζει μάλιστα την ανώτατη δικαστική εξουσία, δεν πρόκειται να έχει μέλλον, πόσο μάλλον που δεν διαθέτει συνταγματικό δικαστήριο αλλά ένα ΣτΕ που χαρακτήριζε συνταγματικά τα μνημόνια», είπε ο κ. Βιλιάρδος και προσέθεσε: «Είναι απαράδεκτο να κατηγορούνται πολιτικοί χωρίς αποδείξεις και να σπιλώνεται η τιμή και υπόληψη πολιτικών χωρίς στοιχεία. Από την άλλη δεν μπορεί να καταλάβει κανείς το κίνητρο του κατηγορουμένου, όσον αφορά την ενδεχόμενη σκευωρία, ειδικά στην ηλικία του. Πολύ περισσότερο όταν είναι αδύνατο να ενεργούσε μόνος του χωρίς να ενημερώνει τον πρωθυπουργό. Εάν όμως τον ενημέρωνε δεν θα έπρεπε να κατηγορηθεί και εκείνος; Τίποτα από αυτά δεν έγινε».

«Το πρόβλημα είναι το σύστημα που δεν άλλαξε ούτε όταν χρεοκόπησε η Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι το κομματικό πελατειακό κράτος που ζει και βασιλεύει», είπε ο Βασίλης Βιλιάρδος και προσέθεσε ότι η πρόταση διεύρυνσης είναι προσπάθεια της ΝΔ να διατηρήσει την αξιωματική αντιπολίτευση σε ομηρία.

«Η διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων δεν πρέπει να είναι θέμα της Βουλής αλλά της δικαστικής εξουσίας», είπε ο βουλευτής.

Σχετικά Άρθρα