Αντεπίθεση της Κίνας στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας

Αντεπίθεση της Κίνας στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας

Για πρώτη φορά στην ιστορία της συνεδριάζει από τη μια μετά το μεσημέρι σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης η 147η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας για να συζητήσει τη διεθνή απάντηση στην πανδημία του κοροναϊού και άλλων ασθενειών υπό την σκιά της σινοαμερικανικής αντιπαράθεσης, των επικρίσεων για κακοδιαχείριση των ΗΠΑ κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού, αλλά και την ένταση για ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα και εμβόλια.

Ανοίγοντας την Συνέλευση ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουιτέρες τόνισε ότι η πανδημία του κοροναϊου αποτελεί ένα κάλεσμα αφύπνισης σε ολόκληρη την ανθρωπότητα που θα πρέπει να επιδείξει περισσότερη ενότητα απ’ότι σήμερα καθώς και αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της πανδημίας που αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την εξέλιξη της επιστήμης.

Σε επικοινωνιακή αντεπίθεση προχώρησε ο Κινέζος πρόεδρος Ζι Ζιαζιπινγκ που εξήρε τις μέχρις στιγμής προσπάθειες και ενέργειες του Π.Ο.Υ, ο οποίος πρέπει να συνεχίσει να ηγείται της παγκόσμιας αντίδρασης έχοντας την πολιτική και οικονομική υποστήριξη όλων των χωρών και ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί και θα συνδράμει στην προσπάθεια καταπολέμησης του κορωναϊού με υλικά και οικονομικά μέσα, ενώ πρότεινε την ενίσχυση της παγκόσμιας διακυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας υγείας. Επιπλέον η Κίνα θα παράσχει 2 δισεκατομμύρια δολάρια για δύο χρόνια για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του COVID-19 και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες ειδικά στην Αφρική, ενώ όταν εξελιχθεί το εμβόλιο θα το παρέχει στην διεθνή κοινότητα ως παγκόσμιο αγαθό.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν ζήτησε έναν δυνατό και αποτελεσματικό ΠΟΥ, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εστίασε στην εύρεση κοινών λύσεων με επαρκή χρηματοδότηση τόσο σε επιστημονικό όσο και οικονομικό επίπεδο, και υπογράμμισε την ανάγκη για ένα καλύτερο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας ζήτησε για τον Π.Ο.Υ περισσότερη βοήθεια και δεσμευτικά νομικά εργαλεία, ώστε να προλαμβάνονται στο μέλλον νέες πανδημίες.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας αναμένεται σύμφωνα με το πρόγραμμα να τοποθετηθεί στην απογευματινή συνεδρίαση που ξεκινά στις 6.30 το απόγευμα, ενώ στην ίδια συνεδρία θα υπάρξει πιθανότατα τοποθέτηση και από τις ΗΠΑ.

Στόχος των 194 χωρών μελών του οργανισμού, είναι να υιοθετήσουν ομόφωνα ένα σχέδιο απόφασης που έχει καταρτιστεί από την ΕΕ και συνολικά 122 ακόμη χώρες με το οποίο ζητείται να εξεταστεί η διεθνής υγειονομική απάντηση και τα μέτρα που ελήφθησαν από τον ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Ειδικότερα καλείται ο ΠΟΥ να συνεργαστεί στενά με άλλους παγκόσμιους οργανισμούς, ώστε να εντοπιστεί η ζωική προέλευση του ιού και να καθοριστεί η οδός μέσω της οποίας πέρασε στον άνθρωπο και επιπλέον να υπάρξει παγκόσμια και ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα και εμβόλια ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, προκειμένου να προληφθεί, να ανασχεθεί και να εξαλειφθεί η μετάδοσή της.

Στην ημερήσια διάταξη συμπεριλαμβάνεται εκτός από το σχέδιο απόφασης της ΕΕ και 122 χωρών για την διαχείριση της πανδημίας, το Παγκόσμιο σχέδιο δράσης για τα εμβόλια κατά της μηνιγγίτιδας, της Πολιομυελίτιδας έως το 2030, το Σχέδιο δράσης ενάντια σε τροπικές ασθένειες 2021–2030, ο παγκόσμιος κώδικας πρακτικής του ΠΟΥ για τη διεθνή πρόσληψη προσωπικού υγείας και η παγκόσμια στρατηγική και το σχέδιο δράσης για τη γήρανση και την υγεία.

Για πολλά από τα θέματα της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας θα ακολουθηθεί συμφωνία μέσω γραπτής διαδικασίας ή σε μια επαναληπτική συνάντηση αργότερα μέσα στο έτος.

Πηγή: ΕΡΤ1

Σχετικά Άρθρα