Χρ. Σταϊκουρας: Αναμενόμενες οι αποκλίσεις στις προβλέψεις της ύφεσης

Χρ. Σταϊκουρας: Αναμενόμενες οι αποκλίσεις στις προβλέψεις της ύφεσης

Μειώσεις φόρων άμεσα με στοχευμένες κινήσεις και από τον Σεπτέμβριο με μόνιμες παρεμβάσεις, προαγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο Capital.gr. Παράλληλα χαρακτηρίζει αναμενόμενες τις αποκλίσεις στην ύφεση και υπογραμμίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει μείωση του στόχου περί πρωτογενών πλεονασμάτων όταν τελειώσει η δημοσιονομική “χαλάρωση” ανά την ΕΕ που θεωρεί πως θα συνεχισθεί και τα επόμενα έτη.

Εκτιμά πως είναι δύσκολο να έρθει κοινοτική στήριξη πριν από τον Ιούλιο, αλλά και πως το υπό συζήτηση Ταμείο Ανάπτυξης θα μπορεί να παράσχει πόρους το 2ο εξάμηνο του 2020 κυρίως μέσω επιδοτήσεων. Περιγράφει το σχέδιο 3 αξόνων για την κάλυψη της χώρας από την Πανδημία σε περίπτωση ακραίων σεναρίων επέκτασης της κρίσης. Εξηγεί, επίσης, πως τα χρήματα που θα δανεισθεί φέτος το ελληνικό Δημόσιο από τις αγορές θα οδεύσουν στα μέτρα στήριξης από την υγειονομική κρίση.

“Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ορισμένες λελογισμένες και στοχευμένες μειώσεις φόρων” επισημαίνει ο ΥΠΟΙΚ. Για τις πληροφορίες περί λελογισμένης μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, στις διανυκτερεύσεις και στις μεταφορές αλλά και για μείωση της προκαταβολής φόρου και της φορολόγησης των ακινήτων απαντά πως “έχουμε επεξεργαστεί σχέδια και θα λάβουμε τις βέλτιστες δυνατές αποφάσεις την κατάλληλη χρονική στιγμή”. Εξηγεί πως “θα δώσουμε έμφαση στην ανάγκη να στηριχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας και οι κλάδοι που αποτελούν τις “ατμομηχανές” της τους ιδιαίτερους μήνες του φετινού καλοκαιριού” και πως από τον Σεπτέμβριο και μετά θα δρομολογηθούν “πολιτικές με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά”.

Ο ΥΠΟΙΚ κάνει σαφές πως μετά την πανδημία θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για “στοχευμένη μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πολιτών”.

Εξηγεί πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων συνεχίζεται, προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, ενώ για τον κλάδο των αερομεταφορών αναφέρει πως εξετάζονται εναλλακτικά μέτρα στήριξης, όπως και άλλων παραγωγικών κλάδων της οικονομίας οι οποίοι πλήττονται εντονότερα από την κρίση.

Αναφέρει πως χρησιμοποιούνται ταμειακά διαθέσιμα των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά ταυτόχρονα αντλούνται και πόροι από τις αγορές. Επιβεβαιώνει πως στόχευση της κυβέρνησης είναι “να μη χρησιμοποιήσουμε τα 15,7 δισ. ευρώ του “Ειδικού Λογαριασμού Αποθεματικού”, τα οποία προέρχονται κυρίως από τον ESM”. Προσθέτει ωστόσο πως “μόνο μια σημαντική αλλαγή των δεδομένων της υγειονομικής κρίσης, θα μας έκανε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αυτό”.

Όσον αφορά τη νέα πιστοληπτική γραμμή του ESM, εξηγεί πως Ελλάδα, με τα σημερινά δεδομένα, δεν χρειάζεται να προσφύγει αλλά “επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας, είναι χρήσιμο για όλα τα κράτη-μέλη να υπάρχει ένα πρόσθετο όπλο στη φαρέτρα τους”.

Θεωρεί πως θα γίνει η αποδέσμευση των 640 εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων τον Ιούνιο. Απαντά σε ερώτημα για εμπροσθοβαρή εκταμίευση και άλλων “δόσεων” λέγοντας πως “θα συνεχίσουμε να είμαστε συνεπείς σε ό,τι έχει συμφωνηθεί” και “με αυτό το όπλο θα διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε τις βέλτιστες λύσεις, για να ξεπεραστεί η παρούσα δύσκολη συγκυρία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή”.

Πηγή: capital.gr

Σχετικά Άρθρα