Ψηφιακή η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης (vid)
Επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κλιματική αλλαγή και η ηλεκτρονική προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπη Συμβουλίου της Ευρώπης στο επίκεντρο του μηνύματος του Κ. Μητσοτάκη για την ανάληψη της Ελληνικής Προεδρίας.
Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υπό την σκιά του covid-19 ο έλληνας πρωθυπουργός σημειώνει τις επιτυχίες της Ελλάδας κατά την διάρκεια της πανδημίας στο επίπεδο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και στον στόχο να μεταλαμπαδευτεί αυτή η τεχνογνωσία και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της οποία αναλαμβάνει η χώρα μας.
Το μήνυμα του Πρωθυπουργού:
Ποιό είναι το συμβούλιο της Ευρωπης
Το Συμβούλιο της Ευρώπης προασπίζεται την ελευθερία έκφρασης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, την ελευθερία του συνέρχεσθαι, την ισότητα και την προστασία των μειονοτήτων. Έχει ξεκινήσει εκστρατείες για θέματα όπως είναι η προστασία των παιδιών, η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο και τα δικαιώματα των Ρομά, της μεγαλύτερης μειονότητας στην Ευρώπη. Το Συμβούλιο της Ευρώπης συνδράμει τα κράτη μέλη στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της τρομοκρατίας, καθώς και στην υιοθέτηση των απαραίτητων δικαστικών μεταρρυθμίσεων. Η ομάδα συνταγματολόγων του, γνωστή και ως Επιτροπή της Βενετίας, προσφέρει νομικές συμβουλές σε χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω διεθνών συμβάσεων, όπως η Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας καθώς και της Σύμβασης για το Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο. Επιβλέπει την πρόοδο των κρατών μελών σε αυτούς του τομείς και κάνει συστάσεις μέσω ανεξάρτητων εποπτικών φορέων που αποτελούνται από εμπειρογνώμονες. Σήμερα ούτε ένα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν εφαρμόζει τη θανατική ποινή.