Αλ. Τσίπρας: Νέο κοινωνικό συμβόλαιο για να μείνει η κοινωνία όρθια
“Στην Ιστορία αυτού του τόπου, δεν έχουν όρια οι τακτικές και τα μέσα της Δεξιάς προκειμένου να ανέβει ή να κρατηθεί στην εξουσία. Την κρίσιμη ώρα, εμείς πήραμε μια απόφαση που, νομίζω, έχει ήδη δικαιωθεί: να μη γίνουμε σαν κι αυτούς” δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στην ΑΥΓΗ της Κυριακής.
Στην ερώτηση για το πως απαντάει σε εκείνους που λένε ότι αντιπολίτευση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία περίοδο ήταν υπερβολικά μετριοπαθής και συναινετική, ο Αλέξης Τσίπρας λέει:
“Όταν η χώρα, κι ο πλανήτης όλος, βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όταν επιχειρήσεις, σχολεία, χώροι θρησκευτικής λατρείας σφραγίζονται, όταν άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, όταν τα σύνορα κλείνουν και εκατομμύρια πτήσεις ακυρώνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου, όταν ο ελληνικός λαός μπαίνει σε καραντίνα σύσσωμος και παππούδες και γιαγιάδες δεν μπορούν να συναντήσουν τα εγγόνια τους έστω για λίγο, τότε ο ρόλος της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να μην μπει
σε λογικές αντιπολίτευσης Μητσοτάκη. Αντιπολίτευσης τύπου πυρκαγιάς στο Μάτι και Συμφωνίας των Πρεσπών. Να μην ζητάει εκλογές προσπαθώντας να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την πανδημία και την αγωνία χιλιάδων συγγενών που οι δικοί τους άνθρωποι βρίσκονταν στις εντατικές. Να μην
εκδίδει καθημερινά δελτία νεκρών προς άγρα ψήφων. Ήταν θέμα αρχών και πολιτικής ηθικής για μας να μην καταφύγουμε σε τέτοιου είδους αθλιότητες.
Δηλαδή, ποια δεν θα ήταν «υπερβολικά μετριοπαθής και συναινετική» αντιπολίτευση; Να ζητάμε την παραίτηση του υπουργού Υγείας και όχι να μιλάμε μαζί του καθημερινά, όπως έκανα εγώ ή ο Ξανθός και ο Πολάκης; Ποια θα ήταν μαχητική αντιπολίτευση; Να αντιστεκόμαστε στο κλείσιμο των ναών, όπως θα έκανε η Ν.Δ., και όχι να ενθαρρύνουμε τη λήψη αυτού του μέτρου προς προστασία των πιστών
και ιδίως των ηλικιωμένων;“
Και καταλήγει:
“Στην Ιστορία αυτού του τόπου, δεν έχουν όρια οι τακτικές και τα μέσα της Δεξιάς προκειμένου να ανέβει ή να κρατηθεί στην εξουσία. Την κρίσιμη ώρα, εμείς πήραμε μια απόφαση που, νομίζω, έχει ήδη δικαιωθεί: να μη γίνουμε σαν κι αυτούς“.
Σε δυο επίπεδα αναπτύσσει την πολιτική του ο ΣΥΡΙΖΑ, εξηγεί ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στην «Αυγή». Από τη μία, επικαιροποιεί το οικονομικό του πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» για την αντιμετώπιση της κρίσης και, από την άλλη, προωθεί την πρόταση για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους, το οποίο μάλιστα, μετά την πανδημία, αποκτά πιο επείγοντα χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθεί απαθής την επερχόμενη καταστροφή, γιατί μια τέτοια εξέλιξη εξυπηρετεί το σχέδιό της για την αναδιανομή υπέρ των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, και παρατηρεί ότι η ίδια η ζωή θα θέσει τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις μπροστά στην ευθύνη να αποτρέψουν την καταστροφή.
Ο Αλ. Τσίπρας εκτιμά ότι μπορεί να αναζητηθεί πορεία συγκλίσεων της Αριστεράς και της Οικολογίας με μια απαλλαγμένη από τον νεοφιλελευθερισμό Σοσιαλδημοκρατία και σε αυτή την προοπτική επισημαίνει και αξιολογεί θετικά μια αλλαγή ρητορικής που χαρακτηρίζει την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει στρατηγική επιλογή την επανεκκίνηση της πορείας και διεύρυνσης του πολιτικού φορέα της Αριστεράς, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την Προοδευτική Συμμαχία «υποχρεώνονται να συντονίσουν τον βηματισμό, την ανασυγκρότηση και την τακτική τους με τις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας».
Αν γίνουν εκλογές τα διλήμματα θα τα θέσει η ίδια η ζωή
Στο ερώτημα για το αν είναι ώριμες οι συνθήκες για τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι
στη Δεξιά και το σε ποιες δυνάμεις θα απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές και μάλιστα με απλή αναλογική, ο Αλέξης Τσίπρας απαντάει:
“Πιστεύω ότι δεν πρέπει να προκαταλάβουμε κανέναν με βιαστικές εκτιμήσεις. Το βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις θα απαιτήσουν απαντήσεις από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις. Και το ακόμα πιο βέβαιο είναι ότι εμείς απευθυνόμαστε με πολύ καθαρές θέσεις και προθέσεις, όχι μόνο στις ηγεσίες των δημοκρατικών κομμάτων, αλλά και -κυρίως αυτό- στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που ήδη λαφυραγωγεί η Δεξιά. Τα διλήμματα λοιπόν δεν θα τα θέσουμε εμείς, αλλά αργά ή γρήγορα θα τα θέσει η ίδια η ζωή. Θα συγκροτήσουμε ένα δημοκρατικό μπλοκ αλλαγής και προόδου ή θα επιμείνουμε σε ιδιοτέλειες, καταστροφικούς εγωισμούς και ιστορικά σύνδρομα; Θα δώσουμε προοπτική στη χώρα ή θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη και το επιτελικό του κράτος να ολοκληρώσουν την καταστροφή που ήδη έχει αρχίσει;
Κάποια στιγμή, όλοι θα κληθούμε να απαντήσουμε σε αυτά τα διλήμματα. Πολίτες, κόμματα, συλλογικότητες και κινήματα. Διότι, όποτε και αν έρθουν οι επόμενες κάλπες, μια εντολή θα ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό, για όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της δημοκρατίας και της προόδου: να ορθώσουν την συμπόρευσή τους απέναντι στον οδοστρωτήρα της Νέας Δημοκρατίας.
Πηγή: ΑΥΓΗ