Απόφαση για το βιασμό και τη δολοφονία Τοπαλούδη εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης
Η ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για την υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, αναμένεται το μεσημέρι την ώρα που η αντιπαράθεση χτύπησε κόκκινο, μετά την παρέμβαση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου.
“Τα γυρίζει” ο Α. Σκέρτσος για την αγόρευση της εισαγγελέως στη δίκη Τοπαλούδη – ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης οφείλει να τον αποπέμψει
Χθες, Πέμπτη, ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, ενώ δευτερολόγησε η εισαγγελέας της έδρας, η οποία απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Δημήτρη Βερβεσού ανέφερε ότι σέβεται και υπολήπτεται το δικηγορικό λειτούργημα και ότι οι δικηγόροι είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης.
Σε πολιτικό επίπεδο η παρέμβαση του κ. Σκέρτσου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ζήτησε την παραίτησή του, ενώ λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε πλήρως των υπουργό. Ο ίδιος βέβαια λίγο αργότερα τα… μάζεψε δηλώνοντας ότι η ανάρτηση παρερμηνεύτηκε.
Συγκλονίζει ο πατέρας της Ελένης
Ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη συγκλόνισε περιγράφοντας τις στιγμές που έχει ζήσει κατά τη διάρκεια της δίκης για τον βιασμό και την άγρια δολοφονία της κόρης του.
Ο Γιάννης Τοπαλούδης μίλησε το πρωί της Πέμπτης για την αγόρευση της εισαγγελέως στην υπόθεση Τοπαλούδη, για το πώς ένιωσε ακούγοντάς την αλλά και για τα λουλούδια που της πρόσφερε.
«Την περισσότερη ώρα της αγόρευσής της, απρόθυμα βέβαια, έκλαιγα με λυγμούς γιατί εκτός από το νομικό περιεχόμενο είχε και το ανθρώπινο», είπε ο κ. Τοπαλούδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Τέτοιους εισαγγελείς και δικαστές θέλουμε εμείς ως κοινωνία», είπε ο πατέρας της Ελένης και εξήγησε ότι η ιδέα να της προσφέρουν λουλούδια ήταν της συζύγου του.
Στην ερώτηση αν ένιωσαν δικαιωμένοι από την αγόρευση της εισαγγελέως, ο κ. Τοπαλούδης απάντησε:
«Στιγμιαία δικαίωση και ίσως συμπαράσταση ψυχική», απάντησε και εξήγησε ότι μπορεί να βρίσκεται στην τελική ευθεία η δικαστική διαδικασία, αλλά εκείνοι έχουν να βαδίσουν «έναν βασανιστικό ψυχολογικό μαραθώνιο πόνου μέχρι να πεθάνουμε».
Συνεχίζοντας, ο κ. Τοπαλούδης, πρόσθεσε: «δυστυχώς τα άτομα μην τα χαρακτηρίσω διαφορετικά δεν θα πληρώσουν για τον πόνο που προσέφεραν τόσο απλόχερα στην οικογένειά μου».
Περιμένει να τους επιβληθούν οι ανώτερες ποινές που υπάρχουν στον ποινικό κώδικα, επεσήμανε, ωστόσο πρόσθεσε, δεν υπάρχει ποινή που πρέπει για τέτοια στυγερά, ειδεχθή εγκλήματα.
«Την Ελένη μας, την βασάνισαν, την βίασαν και την δολοφόνησαν έτσι που την δολοφόνησαν», τόνισε και σημείωσε ότι για τέτοια εγκλήματα τα ισόβια, πρέπει να είναι ισόβια.
«Δεν μπορεί να είμαστε εμείς καταδικασμένοι εξαιτίας τους σε έναν ισόβιο ψυχικό θάνατο κι αυτοί μετά από μερικά χρονάκια να βγουν έξω».
Η συγκλονιστική αγόρευση
Η εισαγγελέας Έδρας του Μικτού ορκωτού Δικαστηρίου που εκδικάζει την υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη δεν άφησε με την αγόρευση της καμία αμφιβολία για όσα έγιναν τη νύχτα της 28ης Νοεμβρίου 2018 στο εξοχικό σπίτι του Ροδίτη κατηγορούμενου στην περιοχή της Λίνδου στην Ρόδο.
«Η Ελένη αντιστάθηκε με απίστευτο σθένος στο σπίτι του τρόμου. Αν μπορώ να σας απαλύνω το πόνο, θα σας πω ότι είναι ένα κορίτσι σύμβολο γιατί με πικρία βλέπω ότι το 2020 η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν ένα τίποτα σε πολλές περιπτώσεις. Αντιστάθηκε σε αυτά τα άθλια υποκείμενα με ηρωισμό που ούτε άντρας δεν το κάνει», ανέφερε.
Ζητώντας την ενοχή των δύο κατηγορουμένων, 23 και 22 χρονών η εισαγγελέας Αριστοτελία Δόγκα τόνισε στους δικαστές πως οι δύο νεαροί είχαν πρόθεση να βιάσουν την 19χρονη φοιτήτρια «ακόμη και νεκρή». Επανέλαβε δε, πως εξαιτίας πλημμέλειας των αρχών, το δικαστήριο δεν έχει μπροστά του και άλλα θύματα «αυτών των τοξικών ανθρώπων που κάθονται στο εδώλιο».
Όπως ανέφερε η εισαγγελέας: «Έχω καταγωγή από το Ρόδο, γνωρίζω κάποια πράγματα… Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι λίγοι άνθρωποι που λένε ας αποδοθεί δικαιοσύνη και κρατάνε τη χώρα όρθια. Έχω παράπονο από το ανακριτικό έργο, υπήρχαν και άλλα θύματα. Θα μπορούσαμε να τις έχουμε και αυτές τις υποθέσεις εδώ».
«Οι κατηγορούμενοι είναι συνεννοημένοι για την διάχυση της ευθύνης»
Σύμφωνα με την αγόρευση, οι δύο κατηγορούμενοι θέλησαν να συσκοτίσουν την υπόθεση «εξαρχής με δικονομικά τερτίπια. Κανένας νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτοί οι δυο είναι τσακωμένοι και σε ρήξη, επειδή τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον. Γελάνε στα διαλείμματα της δίκης. Είναι απολύτως συνεννοημένοι γιατί έτσι τους έχουν πει ότι πρέπει να κάνουν. Υπάρχει κοινή γραμμή. Κοινή γραμμή για διάχυση της ευθύνης. Παίζεται και από τους δικηγόρους αυτό το παιχνίδι… Αποσκοπεί όχι στους δικαστές αλλά στους ενόρκους».
Κατά την εισαγγελική λειτουργό οι δύο νεαροί είχαν έναν συγκεκριμένο τρόπο που λειτουργούσαν με τους ρόλους μοιρασμένους : Ο μεν 22χρονος «ο ωραίος, δηλαδή το δόλωμα» και ο Ροδίτης «ο πλούσιος» που είχε δυνατότητα να φροντίζει για τα διαδικαστικά:
«Ακριβώς με τον ίδιο οι δυο κατηγορούμενοι ενήργησαν και με ανήλικη. Την πήγαν σπίτι στη Λίνδο, της έβαλαν να δει ταινίες πορνό. Έβαλε τα κλάματα το κορίτσι και τη γλυτώνει. Ο πατέρας του Ροδίτη έκανε το τέρας που είναι σήμερα ο γιος του. Ο δεύτερος κατηγορούμενος ήταν το δόλωμα. Δεν είναι πλούσιος, πλούσιος ήταν ο πρώτος, ο Ροδίτης».
«Το έκαναν και με άλλα κορίτσια – Θα βίαζαν την Ελένη και νεκρή»
Η κ. Δόγκα είπε πως οι δύο κατηγορούμενοι ήταν αποφασισμένοι. «Είχαν ραντεβού με άλλες αλλά δεν ‘’τους έκατσε’’ όπως είπαν… Ήταν αποφασισμένοι. Τα είχαν κάνει ήδη αυτά με άλλη κοπέλα».
Κατά την εισαγγελέα: «Είχαν συλλάβει στο μυαλό τους ότι τις πάνε στο εξοχικό στους Πεύκους, βάζουν τις κοπέλες να δουν πορνό και τις βιάζουν. Δεν υπήρχε περίπτωση από αυτούς τους δυο χαρακτήρες, κατά τον τοξικό τρόπο που λειτουργούν, να τους ξέφευγε η Ελένη μετά τα αποτυχημένα ραντεβού που είχαν πριν με άλλες κοπέλες. Θα βίαζαν την Ελένη και νεκρή».
Όπως ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός η Ελένη πήγε μαζί τους πιστεύοντας πως θα πάνε για σουβλάκια και όταν βρήκαν το σουβλατζίδικο κλειστό της πρότειναν να πάνε στο σπίτι του 23χρονου. «Η Ελένη δεν ξέρει τι έρχεται για αυτό δε ζητάει βοήθεια, όπως λένε. Την έπεισαν να πάνε στο σπίτι. Μέσα από το φορτηγό η Ελένη πρέπει να στέλνει το μήνυμα στην φίλη της «πάρε με τηλ. σε μια ώρα… Είναι προαποφασισμένο ότι σε περίπτωση άρνησης η Ελένη δεν θα φύγει, θα βιαστεί. Η Ελένη δε θέλει… Η Ελένη ανθίσταται, αρνείται. Αν η Ελένη ήταν ένα μέρος έστω από αυτά που περιγράψανε ξέρετε τι θα έκανε; Θα προσποιούνταν για να γλυτώσει τη ζωή της».
Η κ. Δόγκα περιέγραψε λεπτομερώς όσα πιστεύει πως έγιναν στο «σπίτι του τρόμου» σε βάρος της φοιτήτριας και δηλώνοντας απολύτως βέβαιη πως και οι δύο τους στην συνέχεια, αποφασίζουν και υλοποιούν το σχέδιο να πετάξουν την βαριά χτυπημένη 19χρονη στην θάλασσα για «να την τελειώσουν», φοβούμενοι μήπως τους καταγγείλει.