“Μοντέλο Ζούλα” vs “Μοντέλο Γαμπρίτσου” στην ΕΡΤ- Γκρίνιες και παρασκήνιο με την τηλεθέαση…στον πάτο.

 “Μοντέλο Ζούλα” vs “Μοντέλο Γαμπρίτσου” στην ΕΡΤ- Γκρίνιες και παρασκήνιο με την τηλεθέαση…στον πάτο.

Απογοητευμένος δηλώνει, σύμφωνα με όσα γράφονται στις μιντιακές στήλες των εφημερίδων και του διαδικτύου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Γαμπρίτσος (στέλεχος της αγοράς) σχετικά με την κατάρρευση της τηλεθέασης του ενημερωτικού προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης και οι “καμπάνες” δεν ηχούν ευχάριστα στα αυτιά του προέδρου Κωνσταντίνου Ζούλα.

Σε πρώτη φάση, οι ευθύνες “χρεώνονται” σε κατώτερα στελέχη του ραδιομεγάρου, όπως περιγράφει το e-tetradio:

Εκτός απροόπτου, «τελειώνουν» από την αρχισυνταξία του κεντρικού δελτίου την Κική Αγγελοπούλου και τον Αλέξανδρο Λαχανά. Είναι οι μόνοι που δεν φταίνε για την κακή πορεία των ειδήσεων αλλά προφανώς εκείνοι που κάνουν κουμάντο στο ειδησεογραφικό τμήμα της ΕΡΤ, όπως ο Φώτης Καφαράκης, θέλουν να βγάλουν την ευθύνη από πάνω τους.

Ποιος αποφάσισε όμως να μεταφέρουν το κεντρικό δελτίο ειδήσεων από τις 9 που μεταδιδόταν εδώ και χρόνια στις 7 το απόγευμα; Μία 100% λάθος απόφαση και ακατανόητη συν τοις άλλοις… Απόφαση Καφαράκη και Ζούλα είναι; Προχθές το δελτίο πνίγηκε – διαβάστε ΕΔΩ

Δεν ξέρουμε αν ισχύει (ισχύει δηλαδή…) αλλά ο Γιώργος Γαμπρίτσος ήταν απογοητευμένος-έξαλλος και όχι μόνο για τις τηλεθεάσεις στην ενημέρωση. «Καλύτερα να μη μιλήσω για το prime time» είπε σε τηλεδιάσκεψη… Αν μιλήσει πάντως ας βάλει και τον εαυτό του μέσα ως Διευθύνων Σύμβουλος που είναι. Μαζί με τον Πρόεδρο της ΕΡΤ Κωνσταντίνο Ζούλα είναι οι δύο κεφαλές της ΕΡΤ.

Η αλήθεια είναι πως οι επιλογές σχετικά με την ενημέρωση απέτυχαν παταγωδώς. Η μεγαλύτερη, ίσως, ήττα του προέδρου της ΕΡΤ (και πρώην διευθυντή του γραφείου Τύπου της Ν.Δ) ήταν αυτή την επιλογής του για την καθημερινή πολιτική εκπομπή “10” με την Όλγα Τρέμη. Η εκπομπή- μεικτή παραγωγή επικρίθηκε αρχικώς για το πολύ μεγάλο κόστος της και εν συνεχεία για τις ιδιαίτερα μικρές τηλεθέασεις που κατέγραφε. Οι γνωρίζοντες λένε πως η “ομάδα” (Τρέμη, Δελατόλας, Γαλανού, Κανέλης, Λειβαδάρη) δεν “έδεσε” ποτέ, οι εσωτερικές διαφωνίες και οι “εγωϊσμοί” έβγαιναν πολύ συχνά live, με αποτέλεσμα η έμπειρη παρουσιάστρια να αποχωρήσει και να αφήσει “στα κρύα του λουτρού” τον Κωνσταντίνο Ζούλα που τόσο είχε επενδύσει και είχε εκτεθεί γι΄ αυτή την παραγωγή.

Η αποχώρηση της Όλγας Τρέμη -σε συνδυασμό με την απουσία του Αντώνη Δελατόλα, λόγω καραντίνας- προκάλεσαν ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα με τον Ηλία Κανέλη να καθιστά ακόμα πιο ισχυρό τον τοξικό του λόγο και να προκαλεί ακόμα και τους λίγους μετριοπαθείς τηλεθεατές. Ακόμα και συντελεστές της εκπομπής λένε, κατ΄ ιδίαν, πως “το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν ήταν η Τρέμη αλλά ο Κανέλλης”, και μάλλον δεν έχουν άδικο. Υπό την καθοδήγηση του ΕΡΤικού Φάνη Παπαθανασίου και της Νικόλ Λειβαδάρη, η εκπομπή επιχειρεί να βρει ένα σχετικό βηματισμό μέχρι το τέλος της σεζόν, οπότε και πιθανότατα θα λήξει η σύντομη και άδοξη θητεία της.

10» – ΕΡΤ WebTV

Το σοβαρότερο πρόβλημα, τώρα, είναι φυσικά οι τηλεθεάσεις του δελτίου ειδήσεων με την Αντριάνα Παρασκευοπούλου. Αρκετοί επιρρίπτουν την ευθύνη στον Κ. Ζούλα και τον διευθυντή Φ. Καφαράκη επειδή επέλεξαν να μετακινήσουν την ώρα μετάδοσης -λόγω κοροναϊού- στις 7 το απόγευμα από τις 9 το βράδυ. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι βαθύτερο. Η ενημέρωση της ΕΡΤ είναι…τύπου Σκάϊ και είναι προφανές πως οι οπαδοί αυτού του είδους ενημέρωσης στρέφονται προς το “αυθεντικότερο” προϊόν της Σίας Κοσιώνη, ή προτιμούν άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και ισχυρά τηλεοπτικά δελτία που προβάλλονται εκείνη την ώρα.

Στο κενό των αποτυχημένων προσπαθειών του προέδρου της ΕΡΤ, ο διευθύνων σύμβουλος επιδιώκει, τώρα, αλλαγή του μοντέλου της δημόσιας τηλεόρασης με εγκατάλλειψη της ενημέρωσης και προσχώρηση στην…ψυχαγωγία. Η δικαιολογία που ακούγεται είναι πως “ο κοροναϊός κούρασε, ο κόσμος δεν θέλει πια τέτοια ενημέρωση”, κάτι, ωστόσο, που δεν συνάδει με την πραγματικότητα εάν συγκρίνει κανείς τις τηλεθεάσεις της ΕΡΤ με αυτές άλλων ενημερωτικών εκπομπών και των δελτίων των ιδιωτικών καναλιών. Είναι προφανές πως δεν απέτυχε η…ενημέρωση αλλά η συγκεκριμένη ενημέρωση. Κι αυτό διατρέχει το σύνολο του προγράμματος της ΕΡΤ, λιγότερο ίσως στην πρωϊνή ζώνη, αλλά εμφανέστατα σε άλλες εκπομπές κατά την διάρκεια της ημέρας.

Είναι, πάντως, ενδιαφέρουσα η απουσία στοιχειώδους κριτικής για τα συμβαίνοντα στην ΕΡΤ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση, που ως κυβέρνηση είχε βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής της Ν.Δ -και προσωπικά του Κ. Ζούλα- με σχεδόν καθημερινές αναγκοινώσεις και με ένα εμπάργκο αρκετών μηνών, μπορεί να αντιδρά για την έλλειψη πολιτικής πολυφωνίας στα ΜΜΕ, δεν αφιερώνει, ωστόσο, χρόνο και ανακοινώσεις για την κατάσταση στην ΕΡΤ. Γιατί άραγε;

Επί της προηγούμενης διοίκησης (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), παρουσιαστές εκπομπών δέχονταν “μπούλινγκ” από στελέχη της Ν.Δ και φίλα προσκείμενους δημοσιογράφους. Τώρα εκ της Κουμουνδούρου…σιγή. Τότε, η Ν.Δ δια του Κ. Ζούλα διεκδικούσε -και ορθώς- το μερίδιο που της αναλογούσε στην ΕΡΤ. “Πλασάριζε” προσκεκλημένους δημοσιογράφους και κατόρθωσε να επιβάλλει ακόμα και σχολιαστές σε εκπομπές προκειμένου να υπάρξει, όπως έλεγε, εξισορρόπηση. Τώρα, ακόμα και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι και σχολιαστές, με ακόμα και μετριοπαθή αντιπολιτευτικό λόγο, δεν προσκαλούνται στις εκπομπές της ΕΡΤ.

Το επόμενο διάστημα θα φανεί εάν η πλάστιγγα γείρει προς την πλευρά του Γιώργου Γαμπρίτσου και η ΕΡΤ επενδύσει στην ψυχαγωγία (πιθανώς και το ποδόσφαιρο….), ή επιμείνει να κινείται στο ίδιο ενημερωτικό μοντέλο. Λέγεται, πάντως, πως η εκπομπή “10” κλείνει τον κύκλο της και ίσως προγραμματιστούν μία ή δύο πολιτικές εβδομαδιαίες εκπομπές. Με τα γνωστά πρόσωπα φιλοκυβερνητικού προφίλ ή όχι, μένει να διαπιστωθεί…

Σύμφωνα, δε, με το zoornalistas.gr, οι κόντρες έχουν επεκταθεί:

«Μαχαίρια» έχουν βγει στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής για τις επιτελικές θέσεις-κλειδιά στον ενημερωτικό τομέα της ΕΡΤ.
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει «πόλεμος» για τη…
διεύθυνση σύνταξης των ειδήσεων. Ο Δημήτρης Απόκης εμφανίζεται δυσαρεστημένος και βρίσκεται απέναντι από τον «συντονιστή των δελτίων ειδήσεων, της Διεύθυνσης Νews Room, της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης»,..
Γιάννη Τρουπή. Κι αυτό γιατί στον Δ. Απόκη, αντί της διεύθυνσης σύνταξης των δελτίων, προτάθηκε ως εναλλακτική λυση να αναλάβει επικεφαλής στη «Φωνή της Ελλάδος» της ΕΡΤ.
Η δυσαρέσκεια Απόκη φαίνεται και στα ποσταρίσματα του δημοσιογράφου στο twitter. Δείτε τι έγραψε:

Οπως λένε οι γνωρίζοντες, Απόκης και Τρουπής έχουν και οι δύο ισχυρούς υποστηρικτές και στο Ραδιομέγαρο και στη ΝΔ. Δύσκολοι καιροί για διευθυντές στην ΕΡΤ…

Σχετικά Άρθρα