Ιταλοί γιατροί εντόπισαν “ισχυρή σχέση” του κοροναϊού με τη νόσο Kawasaki σε παιδιά
Τις πρώτες σαφείς ενδείξεις για τη σχέση μεταξύ της Covid-19 και μιας σπάνιας, αλλά σοβαρής φλεγμονώδους νόσου που προσβάλλει ορισμένα παιδιά και καθιστά υποχρεωτική τη νοσηλεία τους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντόπισαν γιατροί στην Ιταλία.
Η διαταραχή αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο τόσο στη Γαλλία όσο και στη Βρετανία, όπου παιδιά παρουσιάσαν τοξικό σοκ και συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου Kawasaki.
Την Τρίτη, οι γιατροί στο βρετανικό Νοσοκομείο Παίδων Evelina London ανακοίνωσαν το θάνατο ενός 14χρονου αγοριού, του πρώτου γνωστού θανάτου από τη νόσο αυτή στη Βρετανία. Περίπου 75 με 100 παιδιά λαμβάνουν θεραπεία σε όλη τη χώρα. Στα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνονται πυρετός, δερματικά εξανθήματα, κόκκινα μάτια, σκασμένα χείλη και κοιλιακό άλγος.
Οι γιατροί υποπτεύονταν από την αρχή ότι ο κοροναϊός έπαιξε ρόλο στη νέα διαταραχή προκαλώντας υπερβολική ανοσολογική αντίδραση στα παιδιά, αλλά δεν υπήρχε απόδειξη ότι η Covid-19 συνδέεται με τη φλεγμονώδη διαταραχή.
Τα τελευταία στοιχεία προέρχονται από γιατρούς στο Μπέργκαμο, την πόλη με το υψηλότερο ποσοστό λοιμώξεων και θανάτων από τον νέο κορονοϊό στην Ιταλία. Σύμφωνα με τα ιατρικά αρχεία στο νοσοκομείο Papa Giovanni XXIII, από τότε που εμφανίστηκε ο ιός στο Μπέργκαμο, τα περιστατικά της νόσου Kawasaki αυξήθηκαν σε περίπου 10 ανά μήνα σε σύγκριση με το ένα κάθε τρεις μήνες τα προηγούμενα πέντε χρόνια.
Από τα 10 παιδιά που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για τη διαταραχή από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα μέσα Απριλίου, οκτώ βρέθηκαν θετικά στον ιό. Το γεγονός πως δύο παιδιά βρέθηκαν αρνητικά στον ιό εκτιμάται ότι οφείλεται σε ψευδή αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων.
Σε δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet, οι γιατροί προειδοποιούν ότι η «ισχυρή σχέση» μεταξύ του ιού και της φλεγμονώδους διαταραχής πρέπει να ληφθεί υπόψη ενόσω οι κυβερνήσεις χαλαρώνουν το lockdown. Τονίζουν, ωστόσο, ότι η διαταραχή είναι πολύ σπάνια, επηρεάζοντας περίπου ένα στα 1.000 παιδιά που εκτίθενται στον ιό.