Ερωτηματικά για εσπευσμένες μετακινήσεις πρέσβεων από πρωτεύουσες-κλειδιά λόγω πανδημίας
Σε εσπευσμένη αντικατάσταση πρέσβεων σε περίπου 15 πρωτεύουσες ανά τον κόσμο προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες του Libre, το υπουργείο Εξωτερικών, σε απόλυτη συνεννόηση με το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού. Η κίνηση έχει προκαλέσει εύλογα ερωτηματικά στο διπλωματικό σώμα, αν και, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, από την ηγεσία του ΥΠΕΞ ερμηνεύεται ως κίνηση έγκαιρης προετοιμασίας ενόψει του δεύτερου κύματος πανδημίας που θα ενσκήψει από το φθινόπωρο.
Ήδη, οι διπλωμάτες στις συγκεκριμένες πρεσβείες έχουν ενημερωθεί εγγράφως, καθώς λήγει το όριο της 3ετούς παραμονής σε διπλωματικά πόστα εξωτερικού. Υπό την έννοια αυτή οι εσπευσμένες μετακινήσεις δεν έχουν οιαδήποτε χροιά “παρατυπίας”. Εντάσσονται στο τυπικό πλαίσιο αλλαγών, γίνονται, όμως, αρκετά νωρίτερα και ίσως κάποιες από αυτές να έπρεπε να αποφευχθούν.
Πολλοί διερωτώνται γιατί να προκληθεί εν μέσω θέρους τέτοια αναστάτωση (και μεγάλα έξοδα) και να μην παραταθεί –όπως προβλέπεται και θα ήταν εύλογο– για ένα επιπλέον έτος η θητεία ορισμένων τουλάχιστον εξ αυτών. Ιδιαίτερα όσων υπηρετούν σε κρίσιμες πρωτεύουσες, τόσο για τα εθνικά μας θέματα και την ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας, όσο και επειδή χειρίστηκαν στο πρώτο παγκόσμιο κύμα του Covid 19 και έχουν αποκτήσει και εμπειρία, και τις κατάλληλες επαφές ώστε να λειτουργούν ως σύνδεσμοι με την κυβέρνηση αλλλά και την επιστημονική κοινότητα της χώρας.
Όπως πληροφορείται το Libre, οι αλλαγές που θα γίνουν εσπευσμένα αφορούν τις εξής πρωτεύουσες (σε παρένθεση οι πρέσβεις που αποχωρούν):
Βατικανό (Ν.Πατάκιας), Βερολίνο (Β. Δασκαρόλης), Ζάγκρεμπ (Σ.Τσέπας), Ισλαμαμπάντ (κενή), Κινσάσα(κενή), Λονδίνο (Δ.Καραμήτσος-Τζιράς),Μεξικό( Λ.Πέτροβας), Ναιϊρόμπι (Δ. Ζαβορίτης),Ντόχα (Κ.Ορφανίδης),Οσλο(Μ.Διαμαντή),Οτταβα(Δ.Αζεμόπουλος),Πράγα,(Ε.Ευθυμιάδης),Ρίγα(κενή),Σεούλ(Ι.Κοντολέοντος)Σιγκαπούρη(Κ. Κολιού),Σκόπια(Δ.Γιαννακάκης),Χαράρε(Γ.Μαρκαντωνάτος),Μ.Α ΟΑΣΕ (Α.Ζάμκος), Βερολίνο- θέση πρεσβευτικού συμβούλου (κενή), Πεκίνο- θέση πρεσβευτικού συμβούλου (κενή).
Η αιτιολογία που προβάλλεται από το ΥΠΕΞ, είναι πως οι αποφάσεις προωθούνται τώρα ώστε οι μετακινήσεις των νέων διπλωματικών εκπροσώπων της χώρας να γίνουν άμεσα, εντός του καλοκαιριού, και να έχουν αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά τους πριν ενσκήψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Προβληματίζει, ωστόσο, το γεγονός πως σε ορισμένες πρεσβευτικές θέσεις, ή ακόμα και πρεσβευτικών συμβούλων, θα δημιουργηθεί εκ των πραγμάτων “κενό εμπειρίας”. Για παράδειγμα, παραμένει κενή μέχρις ώρας η θέση του πρεσβευτικού συμβούλου στο Πεκίνο, την ώρα που πέραν των άλλων οικονομικών προτεραιοτήτων της χώρας μας σχετικά με την ελληνοκινεζικές σχέσεις, υπάρχει και το μείζον θέμα της ομαλής ροής στις προμήθειες ιατρικού υλικού (μάσκες, αναπνευστήρες κά). Οι πληροφορίες, αναφέρουν, μάλιστα πως η ομάδα της πρεσβείας μας στο Πεκίνο έδρασε άριστα το προηγούμενο διάστημα στον τομέα αυτό, οπότε η αποχώρηση οιουδήποτε εξ αυτών και μάλιστα χωρίς να αντικατασταθεί ίσως προκαλέσει προβλήματα.
“Περίεργη” είναι, επίσης, και η μη παράταση της θητείας για ένα έτος των πρέσβεων στο Λονδίνο( με μείζον το ενδιαφέρον καθώς υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενοι και φοιτητές). Πολλοί νέοι που φοιτούν σε βρετανικά πανεπιστήμια θα επιστρέψουν -καλώς εχόντων των πραγμάτων- τον Σεπτέμβριο για την συνέχιση των σπουδών τους, ωστόσο ουδείς αποκλείει να απαιτηθεί δεύτερο κύμα επαναπατρισμού με ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας. Ο πρέσβης της χώρας μας στο Λονδίνο, για παράδειγμα, παρά τα προβλήματα που σημειώθηκαν με ομάδα Ελλήνων που εγκλωβίστηκαν για μερικές ημέρες, είναι εμπειρος και λειτούργησε ως σύνδεσμος με διεθνείς οργανισμούς κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Ερωτηματικά προκύπτουν και για άλλες πόλεις-κλειδιά στην περίπτωση επιστροφής της πανδημίας, όπως το Βερολίνο, η Σεούλ (με την οποία υπάρχει συνεχή επικοινωνία καθώς η Κορέα θεωρείται χώρα- πρότυπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας), η Σιγκαπούρη και, φυσικά, το Βερολίνο.
Η εντολή, ωστόσο, του ΥΠΕΞ είναι σαφής και αποσκοπεί στο να γίνουν εγκαίρως οι μετακινήσεις πρέσβεων. Κάτι που ενισχύει την άποψη πως, όπως επισημαίνει και η παγκόσμια κοινότητα, η κυβέρνηση θεωρεί μάλλον βέβαιο πως θα εκδηλωθεί δεύτερο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο.