Τι συμβαίνει με τα δάνεια των βουλευτών;- Οι απαντήσεις που οφείλουν η ΤτΕ και οι τράπεζες…
Εκ των βασικών προνομίων των βουλευτών, όπως για ακόμα μία φορά αποτυπώνεται στα “Έσχες” χωρίς…”Πόθεν” που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Βουλή, είναι το υψηλό αφορολόγητο των εισοδημάτων τους. Παρότι μειώθηκε σημαντικά, παραμένει ιδιαίτερα υψηλό και ασύμβατο με αυτό που βιώνει ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος -φυσικό πρόσωπο, ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.
Υπάρχει, ωστόσο, μια παράμετρος που προκύπτει από την κοινή λογική και στην οποία δεν δίνεται συνήθως δημοσιότητα.
Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός βουλευτών είναι εκτεθειμένοι σε υπερδανεισμό. Ποσά που ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ και φθάνουν το 1.000.000 ευρώ σε όλες τις συστημικές τράπεζες. Προφανώς, ο δανεισμός δεν είναι μεμπτός. Ίδιον, άλλωστε, της υπερδανεισμένης ελαφρότητας των προηγούμενων δεκαετιών -πριν την οικονομική κρίση- στην οποία πρωταγωνίστησαν οι ίδιες οι τράπεζες και συμμετείχαν “αβίαστα” οι πολίτες, με την συνδρομή ενός πλασματικού κλίματος που καλλιεργούσαν επίμονα οι κυβερνήσεις αποκρύπτοντας την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.
Την ώρα, ωστόσο, που γίνεται συστηματική προσπάθεια από τις τράπεζες, κατ΄ εντολή του ESM, να μειωθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προκύπτει ένα “πλάγιο” ερώτημα σχετικά με τον υπερδανεισμό των βουλευτών.
Αυτός ο τεράστιος δανεισμός ορισμένων εξ αυτών έχει τεθεί σε κάποιες ρυθμίσεις από τις τράπεζες ή εξυπηρετείται κανονικά;
Εάν ισχύει το δεύτερο, δημιουργεί εύλογα απορίες πως συμβαίνει, δεδομένου ότι οι μεν καταθέσεις τους δεν μειώνονται στην πορεία των ετών (ή μειώνονται ελάχιστα), τα δε εισοδήματα που εμφανίζονται δεν είναι επαρκή για να συντηρήσουν το ύψηλο κόστος διαβίωσής τους, τα έξοδα της πολιτικής τους δραστηριότητας και την διατήρηση πολιτικών γραφείων και άλλων αναγκών.
Εάν ισχύει το πρώτο και έχουν συμφωνηθεί ρυθμίσεις, θα ήταν σωστό και δίκαιο προς την κοινή γνώμη να κοινοποιηθεί από τις τράπεζες ο διακανονισμός ενός εκάστου με κάθε τράπεζα. Πως, δηλαδή, απομειώνεται το δάνειο καθενός και τι δόση πληρώνει μηνιαίως. Αυτό εφόσον τα δάνεια αυτά εξυπηρετούνται κανονικά, είτε πρωτογενώς, είτε μετά από ρυθμίσεις. Διότι εάν δεν εξυπηρετούνται προκύπτουν άλλα ερωτήματα.
Είναι σωστό, κάθε δανειολήπτης, ιδιαίτερα εκείνοι που δέχονται τις ασφυκτικές ενοχλητικές πιέσεις εισπρακτικών εταιρειών που συνεργάζονται με τις τράπεζες, να γνωρίζει τι είδους ρυθμίσεις έχουν γίνει στα δάνεια των βουλευτών, ώστε να ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο και για τα δικά τους.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, η κυβέρνηση, και η αντιπολίτευση οφείλουν να ζητήσουν να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το “προφίλ” του δανεισμού κάθε βουλευτή, υπουργού, ακόμα και του πρωθυπουργού (και κάθε πρωθυπουργού). Διότι συμπέρασμα δεν προκύπτει από τα “Πόθεν Έσχες”…
Μερικά παραδείγματα, πως καταγράφονται στα “Πόθεν Έσχες” και αναπαράγονται στον ηλεκτρονικό Τύπο:
Δανειακές οφειλές ύψους 475.837,59 ευρώ στην Alpha Bank επίσης 117.862,10 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και 31.062,76 προς την Εθνική καταγράφονται στην δήλωση περιουσιακής κατάστασης του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Τα εισοδήματα που δηλώνει είναι 74.996 ευρώ.
Υψηλός δανεισμός και για τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη που οφείλει 300.000 ευρώ στην Eurobank. Δάνεια 609.009,44 για τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος φέρεται να οφείλει δάνεια 357.018 ευρώ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αύξησε τα εισοδήματα του κατά 1.140.000 ευρώ από εκποίηση του μεριδίου του πατρικού του σπιτιού στη Γλυφάδα που πήρε με γονική παροχή. Πάντως την ίδια ώρα χρωστάει 253.808 ευρώ από δάνειο που είχε πάρει το 2008.
Μεγάλο είναι το ποσό των υπολοίπων δανείων που οφείλει η σύζυγος του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αφού φτάνει τα 432.484 ευρώ. Ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη οφείλει σε υπόλοιπα δανείων 101.933 ευρώ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του KINAΛ, Ανδρέας Λοβέρδος οφείλει δάνεια ύψους 357.018 ευρώ.
Η πρώην υπουργός και γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη έχει οφειλές σε δάνεια ύψους 169.844 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα δανείων του συζύγου της φτάνουν τις 374.399 ευρώ.
Σύμφωνα με το thetoc.gr:
Υπόλοιπα δανείων και φόροι περίπου 540.000 ευρώ έχει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και ο σύζυγός της.
Βάρη 720.000 έχει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.
Τα 400.000 ευρώ αγγίζουν τα χρέη του βουλευτή ΝΔ Περικλή Μαντά.
“Χαμένοι” είναι και όσοι δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο λόγω της ισοτιμίας με το ευρώ. Ο Γρηγόρης Ψαριανός είδε το δάνειο του να εκτοξεύεται από τα 271.000 ευρώ το 2008, σε 380.000 ευρώ το 2018.