Αλλάζει στρατηγική η Σουηδία μετά τους αλλεπάλληλους θανάτους στους οίκους ευγηρίας

Αλλάζει στρατηγική η Σουηδία μετά τους αλλεπάλληλους θανάτους στους οίκους ευγηρίας

Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των θανάτων οδηγεί σε αναθεώρηση κρίσιμων στοιχείων της αμφιλεγόμενης στρατηγικής της Σουηδίας, μεταδίδει το Bloomberg.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει 220 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει το προσωπικό που βοηθά τους ηλικιωμένους, ενώ ανάλογο ποσό θα διατεθεί για την αποζημίωση των τοπικών αρχών για το έξτρα κόστος που ανέλαβαν στη διαχείριση της πανδημίας.

Όπως και σε άλλες χώρες, η Covid-19 αποδεικνύεται ιδιαίτερα θανατηφόρα στις μεγάλες ηλικίες, όμως οι επικριτές της σουηδικής κυβέρνησης επισημαίνουν ότι τα θύματα θα ήταν λιγότερα, αν υπήρχε περισσότερη προσοχή στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Νωρίτερα αυτό τον μήνα ξεκίνησε έρευνα για τους οίκους ευγηρίας. Οι μισοί εξ όσων απεβίωσαν από την Covid-19 και ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών διέμεναν σε αυτές τις δομές.

Με βάση τα χθεσινά στοιχεία, η χώρα μετρά 3.256 απώλειες. Η απόφασή της να μην προχωρήσει σε lockdown έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων, καθώς αν και αυτό βοηθά την οικονομία, ταυτόχρονα δημιουργεί πολλά θύματα. Η χώρα έχει 32 νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους έναντι 24 στις ΗΠΑ και μόλις 9 στη Δανία.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος Anders Tegnell υποστηρίζει ότι είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και ότι τα προσωρινά lockdown θα γυρίσουν μπούμερανγκ και όταν αρθούν, τα κρούσματα θα αυξηθούν. Αυτό ωστόσο είναι μια αμφιλεγόμενη θέση. Όπως σημειώνει το Bloomberg, η γειτονική Δανία που υιοθέτησε γρήγορα το lockdown και τώρα βρίσκεται σε φάση χαλάρωσης των μέτρων, βλέπει τον ρυθμό νέων κρουσμάτων να περιορίζεται.

Οι δε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι τρεις φορές μικρότερες.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα των 10,3 εκατ. κατοίκων έχει ακολουθήσει εντελώς διαφορετική (και αμφιλεγόμενη) προσέγγιση στη μάχη κατά του κοροναϊού, αποφεύγοντας τα ισχυρά lockdown και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, με στόχο να είναι -ίσως- πιο έτοιμη σε ένα δεύτερο κύμα του ιού.

Το γεγονός όμως, όπως δείχνουν τα στοιχεία, την οδηγεί σε υψηλή θνητότητα, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, αντιστοιχούν 319 νεκροί ανά εκατομμύριο κατοίκους. Φτάνει έτσι στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, μετά το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

Να σημειωθεί δε ότι στην Ελλάδα, με ανάλογο πληθυσμό, μετρούμε 20 φορές λιγότερους θανάτους.

Πηγή: euro2day.gr

Σχετικά Άρθρα