Αποφασίζει για ανασχηματισμό ο Κυρ. Μητσοτάκης – Οι βεβαιότητες και τα “αγκάθια”
Αντιμέτωπος με ένα κομβικό ερώτημα βρίσκεται τις ημέρες αυτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης: την επερχόμενη οικονομική κρίση -με ύφεση, ανεργία και χρέος να τραβούν την… ανηφόρα- θα την αντιμετωπίσει με το παρόν υπουργικό σχήμα;
Η ιστορία έχει, άλλωστε, δείξει ότι ο καιρός για τον ανασχηματισμό έχει φθάσει, όταν οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και συζητούν μεταξύ τους τις επικείμενες υπουργικές καραμπόλες. Ο καιρός αυτός έφθασε, ως φαίνεται, καθώς το έμμεσα αντιπολιτευτικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», που έθετε υπό αμφισβήτηση ακόμη και το οικονομικό επιτελείο, προκάλεσε συναγερμό στα υπουργικά γραφεία και, από εκείνην την ώρα, «όλοι οι υπουργοί ήταν διαρκώς στα τηλέφωνα», γράφει ο Μανώλης Κοττάκης, σήμερα, στην «Εστία».
Ο ανασχηματισμός μοιάζει, επιπλέον, αναπόφευκτος αν κοιτάξει κανείς δύο τομείς πρώτης γραμμής, τα υπουργεία Εργασίας – Κοινωνικών Υποθέσεων, και Τουρισμού, που θα σηκώσουν μεγάλο βάρος της επόμενης ημέρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει με τους κ.κ. Βρούτση και Θεοχάρη; Τα ρεπορτάζ φέρουν το δεύτερο βέβαιο προς προγραφή, ενώ στην περίπτωση που προχωρήσει τώρα στον ανασχηματισμό, εύκολα μπορεί κανείς να φαντασθεί τον πολιτικό αντίκτυπο για τη, νέα, κυβέρνηση στην περίπτωση που ο υπουργός του «σκόιλ ελικικού» παρέμενε στη θέση του.
Αλλά δεν είναι τα μοναδικά θέματα που προβληματίζουν τον πρωθυπουργό και έναν πολύ στενό πυρήνα συνεργατών. Θα αποφασίσει να μειώσει την… ποσόστωση της πιο ακραίας πτέρυγας της ΝΔ ή θα φοβηθεί περαίτερω ψύχρανση των σχέσεών του με τον Αντώνη Σαμαρά (την ώρα, μάλιστα, που το antinews έχει ανέβει σκαλοπάτι στις προσωπικές επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού); Οι υπουργοί με καραμανλική αναφορά είναι αμετακίνητοι ή όχι; Θα κάνει αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο ή όχι; Θα δοκιμάσει να δώσει υπουργικό χαρτοφυλάκιο σε πολιτικούς εκ μετεγγραφής από όμορους πολιτικούς χώρους ή το γεγονός ότι οι περισσότεροι υπουργοί με πολιτική καταγωγή εκτός Νέας Δημοκρατίας, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αδύναμοι στην άσκηση των καθηκόντων τους θα λειτουργήσει αποτρεπτικά; Επ’ αυτού, η υπουργοποίηση πολιτικών που είχαν, έως και πρόσφατα, δραστηριοποιηθεί μέσα από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ εκτιμάται ότι θα απομάκρυνε κι άλλο την Φώφη Γεννηματά –και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσμετρηθεί…
Κι ακόμη, η προσθήκη τεχνοκρατών εις βάρος των βουλευτών τι επιπτώσεις θα έχει στο κλίμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των 158 βουλευτών; Η θέση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ενισχύεται ή αποδυναμώνεται όσο παραμένει η κοινωνική αναστάτωση στις πλατείες της Αθήνας, είναι η ώρα να γίνει υπουργός ο Νίκος Χαρδαλιάς; Τέλος, πόσοι υφυπουργοί θα καρατομηθούν και πόσοι θα αναβαθμισθούν;
Το πρώτο μήνυμα προς το Υπουργικό Συμβούλιο το είχε στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προ τριών εβδομάδων όταν μετέφερε -μέσω της συνέντευξής του στην «Καθημερινή»- την πρώτη αντίδραση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης όταν ανακοίνωνε στους υπουργούς του ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο σχολείων, οικονομικής δραστηριότητας κ.λ.π. («Παναγία μου! Αν κλείσουμε, θα καταστραφούμε, μην το κάνεις!», φέρεται να είπαν υπουργοί του οικονομικού κύκλου, σύμφωνα με την πρωθυπουργική αφήγηση). Η δημοσιοποίηση της αντίδρασης αυτής καταδεικνύει, στην πραγματικότητα, ότι οι υπουργοί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αναλώσιμοι, ότι έρχονται και παρέρχονται.
Ο καιρός γαρ εγγύς του «ταμείου» -σε ποιο βάθος και έκταση, μόνον ο πρωθυπουργός γνωρίζει.
Νίκος Παπαδημητρίου