“Υπερβολές τα πλέξιγκλας στις παραλίες”
Καθησυχαστική όσον αφορά τη συσχέτιση της άμμου και της θάλασσας με τον κοροναϊό εμφανίστηκε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Θαλάσσιας Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αδαμαντία Ευστρατίου, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεση της για τα πλέξιγκλας στις παραλίες.
Μιλώντας στον Alpha, η κ. Ευστρατίου ήταν κατηγορηματική ότι ο ιός δεν κολλάει ούτε στην άμμο ούτε στη θάλασσα: «Όχι, όταν κάποιος κολυμπάει στη θάλασσα δεν κινδυνεύει να κολλήσει τον κορωνοϊό, όπως δεν κινδυνεύει να τον κολλήσει από την άμμο της παραλίας. Ο ιός μεταδίδεται από τα σταγονίδια, από τον ασθενή που βήχει… Εκτός αν κολυμπάς και κάποιος βήξει δίπλα σου…».
Σχολιάζοντας τα πλέξιγκλας που έχουν τοποθετηθεί ήδη σε κάποιες παραλίες, ως μέτρο προστασίας, η καθηγήτρια είπε: «Είναι ένα πολύπλοκο πράγμα, το οποίο θα φέρει μεγάλη αναστάτωση στη λειτουργία της παραλίας, θα την κάνει άνω-κάτω, και δεν έχει από πλευρά δημόσιας υγείας κανένα νόημα. Εφόσον κάποιος κρατάει τη λογική απόσταση του 1,5 μέτρου και δεν βήχει ο διπλανός του, δεν χρειάζεται να προστατεύεται από ένα πλέξιγκλας. Είναι εντελώς υπερβολές».
Όσον αφορά τη χρήση πισίνας, τόνισε: «Είναι όσο ασφαλείς ήταν πάντα. Το χλώριο είναι τόσο καλό αλλά και τόσο καταστροφικό, όπως ήταν πάντα».
Σχετικά με την άμμο στις παραλίες, είπε: «Ο κόσμος δεν κινδυνεύει από την άμμο. Δεν μεταδίδεται ο κορωνοϊός από την άμμο. Είναι τέτοια η αντιβακτηριακή ικανότητα του ήλιου που καταστρέφεται οποιοδήποτε σωματίδιο ιού και κορωνοϊού θα πέσει πάνω στην άμμο. Από τους 40, 41 βαθμούς Κελσίου και πάνω οι πρωτεΐνες στους μικροοργανισμούς και στα βακτήρια και πολύ περισσότερο στον κορωνοϊό, αποδιοργανώνονται, αποδιατάσσονται. Παύει να είναι λειτουργικός».
«Η καυτή άμμος, η ξαπλώστρα που είναι καυτή, δεν υποστηρίζει την παρουσία του κορωνοϊού», επισήμανε η κ. Ευστρατίου.