Τέλος οι ενημερώσεις για τον κοροναϊό
Η Γερμανία θα πρέπει να μάθει να ζει με τον κοροναϊό, εδραιώνοντας συμπεριφορές όπως την τήρηση αποστάσεων και αυστηρών κανόνων ατομικής υγιεινής στην καθημερινότητα, όπως προειδοποιεί το ινστιτούτο δημόσιας υγείας της χώρας, ολοκληρώνοντας τις ενημερώσεις που έκανε καθημερινά για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.
Όπως γράφει ο Guardian, ο Lars Schaade, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Robert Koch, τόνισε πως ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού στη Γερμανία έχει περιοριστεί σημαντικά και η απόφασή του να σταματήσουν οι καθημερινές ενημερώσεις σηματοδοτούν τη «νέα φάση» στην εξέλιξη της πανδημίας.
«Φυσικά η επιδημία δεν έχει τελειώσει» προειδοποίησε. «Αλλά με τον περιορισμό των νέων κρουσμάτων μεταξύ 600 και 1300 η προσέγγισή μας είναι πως πρέπει να μάθουμε με τον ιό και να τον ελέγχουμε»
Οι δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες στην ενημέρωση, που γινόταν αρχικά καθημερινά και στη συνέχεια δύο φορές την εβδομάδα και το παρακολουθούσε πλήθος κόσμου, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη διακοπή της.
Ο Schaade εξήγησε πως τα ΜΜΕ θα μπορούν ακόμα να απευθύνουν τα ερωτήματά τους στο γραφείο Τύπου του Ινστιτούτου και πως θα γίνονται συνεντεύξεις Τύπου εάν υπάρχει κάποιο σοβαρό γεγονός.
Η Γερμανία έχει 166.091 κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία έως χθες, αυξημένα κατά 1.284 από την Τετάρτη. Υπήρξε ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων αλλά ο Schaade επέμεινε πως αυτό αποτελεί κανονική εξέλιξη.
Ο περίφημος δείκτης R0 έπεσε στο 0,65, κάτι που σημαίνει πως κατά μέσο όρο 10 φορείς του ιού τον μεταδίδουν σε άλλους έξι με επτά.
Ο Schaade εκτίμησε πως η πανδημία θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμα και πιθανότατα θα συνεχίζεται και τον 2021. «Είναι ξεκάθαρο πως ο ιός δεν μπορεί να εξαλειφθεί στη Γερμανία. Υπάρχει ομοφωνία σε αυτό- τουλάχιστον μέχρι να αναπτυχθεί εμβόλιο ή φάρμακο. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε τον ιό στην καθημερινότητά μας, αλλάζοντας τη συμπεριφορά μας για να περιορίσουμε τη μετάδοσή του. Βρισκόμαστε σε μία νέα κανονικότητα».
Ξεκαθάρισε πως η αντιμετώπιση του ιού απαιτεί ο κάθε ένας να αναλάβει την ευθύνη της συμπεριφοράς του. «Μόνο τότε μπορούμε να ελέγξουμε τον ιό» εξήγησε.