Σύννεφα στην κυβερνητική “κυριαρχία” – Το τριπλό μέτωπο και το οξύμωρο των δημοσκοπήσεων
Είναι, χωρίς αμφιβολία, οξύμωρο: την ώρα που το κυβερνών κόμμα απολαμβάνει ποσοστά της τάξης του 42,5% (χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι), έστω και κατά 2,5 μονάδες ψαλιδισμένα από την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας ένα μήνα πριν, την ίδια αυτή ώρα η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό, φοβάται και οργίζεται για το μέλλον που της επιφυλάσσουν.
Στην ίδια δημοσκόπηση, το 53% δήλωνε ότι έχει επηρεαστεί ήδη η οικονομική του κατάσταση αρκετά ή πολύ, όταν όμως το ερώτημα αφορά το μέλλον, αν δηλαδή θα τον επηρεάσει τους επόμενους μήνες, αυτό το ποσοστό σκαρφαλώνει στο 66% -και η διαφορά των 13 αυτών μονάδων είναι μεγάλη, παρατηρούσε ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς, κατά την παρουσίαση της δημοσκόπησης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι.
Ποσοστό που, αν μη τι άλλο, αποτυπώνει τη εκτίμηση των πολιτών ότι το μέλλον θα είναι ακόμη πιο δύσκολο, επίσης ότι τα μέχρι τούδε ανακοινωθέντα μέτρα της κυβέρνησης δεν θα τους βοηθήσουν ουσιαστικά.
Ένα μέλλον πιο δύσκολο από ένα ζοφερό παρόν –και εδώ πλέον το «λόγο» παίρνουν όχι οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων, αλλά εκείνοι της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας. Τα μηνύματα, χθες, ήταν κάτι παραπάνω από ανησυχητικά: για απώλεια 250.000 θέσεων εργασίας προειδοποιεί η ΓΣΕΒΕΕ, εκφράζοντας φόβο για λουκέτο στο 1/7 των επιχειρήσεων.
Ενώ και τα χθεσινά στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για την απασχόληση μόνο αισιόδοξα δεν τα λες: «Μαύρος Απρίλης για την απασχόληση, κατέρρευσαν οι εποχικές προσλήψεις», είναι ο τίτλος της ψύχραιμης «Καθημερινής». Σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ έχουμε 233.626 λιγότερες προσλήψεις το φετινό Απρίλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, ενώ το εξισορροπητικό στοιχείο των 129.936 λιγότερων απολύσεων είναι πλασματικό δεδομένης της απαγόρευσης απολύσεων. Ταυτοχρόνως, οι …τυχεροί εκείνοι που έχουν εργασία, υφίστανται ριζικές ανατροπές: κατά 800% αυξήθηκαν οι μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής.
Ενώ λοιπόν ο κόσμος της εργασίας βρίσκεται σε απόγνωση, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα και στις ειδικές ομάδες πληθυσμού:
Είχαν προηγηθεί δύο …απώλειες για το κυβερνητικό καράβι, μία κατά λάθος και μία από επιλογή: ο λόγος για τον κυβερνητικό τραγέλαφο για τους επιστήμονες και το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για το περιβάλλον –ένα νομοσχέδιο που έφερε την κυβέρνηση αντιμέτωπη με το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων και ενώ η ΝΔ είχε εκλεγεί και με την «πράσινη» σημαία (π.χ. ταχύτερη απεξάρτηση της χώρας από το λιγνίτη).
Και τώρα, ανοίγει μέτωπο και με τον καλλιτεχνικό κόσμο, ο οποίος κατηγορεί την Λίνα Μενδώνη για καθυστερημένη αντίδραση, αλλά και από χθες που ανακοινώθηκαν τα μέτρα, (την κατηγορεί) για… σταγόνα στον ωκεανό.
Και μπορεί, οι καλλιτέχνες να μην είναι πολυπληθής όσο άλλες ομάδες που πλήττονται, πλην όμως ο λόγος τους περνάει στην κοινωνία, έχουν απήχηση και εμβέλεια, θα έλεγε κανείς ότι είναι το αλατοπίπερο της ζωής μας, περισσότερο αναγκαίο στη σημερινή δύσκολη εποχή. Όταν δε, οι ενστάσεις προέρχονται εκ της ίδιας σαρκός (βλέπε Ξαρχάκος), τότε η πληγή γίνεται βαθύτερη.
Και για να επιστρέψουμε στην… αρχή, τη δημοσκόπηση της Pulse, η κυβέρνηση βρέθηκε σε αυτά τα ποσοστά, στο maximum των δυνατοτήτων της, κεφαλαιοποιώντας την καλή διαχείριση στις δύο προηγούμενες κρίσεις (προσφυγο-μεταναστευτική και υγειονομική) που αντιμετώπισε, παρατηρούσε ο Αλ. Παπαχελάς, τώρα όμως -και χωρίς να υπολογίζει κανείς ένα δεύτερο, απευκταίο κύμα κοροναϊού- έρχεται η τρίτη κρίση, η οικονομική, κι εδώ ο Γολγοθάς θα είναι πιο ανηφορικός.
Νίκος Παπαδημητρίου