Κωδικός “εξαφανισμένοι έμποροι”: Απάτη εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ – Ποια είναι η μέθοδος “καρουζέλ”

Κωδικός “εξαφανισμένοι έμποροι”: Απάτη εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ – Ποια είναι η μέθοδος “καρουζέλ”

Από τα στοιχεία των ελέγχων που διενεργεί η αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ διαπιστώνεται ότι τα συγκεκριμένα κυκλώματα εξαπλώνονται ταχύτατα και καταφέρνουν να καρπώνονται ΦΠΑ εκατ. ευρώ, σε βάρος των κρατικών και των κοινοτικών ταμείων, αλλά και σε βάρος του ανταγωνισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΑΔΕ έχει βάλει στο στόχαστρο «εξαφανισμένους εμπόρους», όπως είναι η κωδική ονομασία, ή αυτούς που ετοιμάζονται να «εξαφανιστούν».

Ήδη, μόνο στο πρώτο δίμηνο του 2020, ολοκληρώθηκαν περισσότεροι από 30 έλεγχοι και μπλόκαραν τα ΑΦΜ, πάνω από 20 ατόμων ή επιχειρήσεων που εμπλέκονται σε ύποπτες υποθέσεις.

Αναλυτικότερα οι έρευνες στον ΦΠΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη και διενεργούνται από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.), αφορούν σε 104 υποθέσεις, μέχρι τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, αριθμός εντυπωσιακός, για τα μεγέθη της Ελλάδας.

Όμως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα μας είναι σταυροδρόμι εμπορευμάτων, καθώς εισάγονται αγαθά, τα οποία επανεξάγονται σε χώρες της ΕΕ, αλλά ποτέ δεν φτάνουν σε αυτές και το σίγουρο είναι πως ο ΦΠΑ δεν πληρώνεται ποτέ.

Η πιο συνηθισμένη πρακτική της απάτης είναι η τύπου «καρουζέλ», κατά την οποία τα αγαθά κάνουν ένα κύκλο μεταξύ διαφόρων εταιρειών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάποια στιγμή «εξαφανίζεται» η εταιρεία η οποία όφειλε να αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ.

Εντελώς… συμπτωματικά, όλες οι εταιρείες, που διακινούν μεταξύ τους την ίδια παρτίδα εμπορευμάτων, ανήκουν στο ίδιο κύκλωμα. Μάλιστα για να είναι πειστικό το κόλπο τους, όταν μεταφέρονται τα προϊόντα από μία εταιρεία σε άλλη, πιστώνονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί της πρώτης εταιρείας με το αντίτιμο. Όμως, όλοι οι λογαριασμοί ανήκουν στους ίδιους, οπότε δεν χάνουν.

Πρόσφατα εντοπίστηκε μια τέτοια μεγάλη υπόθεση, αλλά υπάρχουν και άλλες που τελούν υπό διερεύνηση. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, οι νέες έρευνες που ξεκίνησαν στους πρώτους μήνες του 2020 είναι 40 τον Ιανουάριο και 22 τον Φεβρουάριο. Οι υπόλοιπες 42 (από τις 104) είναι υποθέσεις που ήταν ήδη υπό διερεύνηση, από τα τέλη του 2019.

Τα στοιχεία της Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. αποκαλύπτουν επίσης ότι, εντοπίστηκαν ήδη 22 «εξαφανισμένοι έμποροι» στο πρώτο δίμηνο του 2020, ήτοι 8 τον Ιανουάριο και 14 τον Φεβρουάριο, τα ΑΦΜ των οποίων απενεργοποιήθηκαν. Σημειώνεται ότι το 2019, είχαν απενεργοποιηθεί τα ΑΦΜ, 116 «εξαφανισμένων εμπόρων».

Πηγή: sofokleousin.gr

Σχετικά Άρθρα