Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ

Την παραίτηση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Αθανάσιου Κουτρομάνου, αποφάσισε να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πρωτοβουλία αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάρθηκε μετά την τοποθέτηση του επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σχετικά με την δυσχέρεια του ΕΣΡ να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία για τον έλεγχο της πολυφωνίας στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Όπως επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ο πρόεδρος του ΕΣΡ «παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας ενός αιτήματος που σχετίζεται με την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Πιο συγκεκριμένα, αποποιήθηκε τις υποχρεώσεις του επικαλούμενος διάφορες αστήριχτες δικαιολογίες, αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα θέματα δημοκρατίας και πολυφωνίας που έθεσαν βουλευτές του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης». Μάλιστα πρόσθεσε πως «ο επικεφαλής της αρμόδιας Αρχής δεν είναι σε θέση να εξετάσει ακόμα και τα θεμελιώδη ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του». Τόνισε εν κατακλείδι πως «αν ο κύριος πρόεδρος του ΕΣΡ δεν είναι σε θέση να επιτελέσει το θεσμικό του καθήκον, οφείλει να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του».

Προπομπός της εξέλιξης υπήρξε η τοποθέτηση που έκανε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αμέσως μετά την τοποθέτηση του Αθανάσιου Κουτρουμάνου. Όπως δήλωσε απευθυνόμενος προσωπικά στον πρόεδρο του ΕΣΡ: «Πού είναι η δική σας ευθύνη κύριε Πρόεδρε; Δεν είναι μόνο στο ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης φαίνεται να μην έχει, από πλευράς προσωπικού και δυνατοτήτων, την αντικειμενική ικανότητα να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Και αυτό αποτελεί ευθύνη σας.». Πρόσθεσε πως «έχετε, όμως, ευθύνη πολύ περισσότερη ως νομικός, γιατί δεν ανταποκριθήκατε για να προσαρμόσετε τον τρόπο λειτουργίας σας στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Μάλιστα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται ότι το θέμα της ανάγκης για έλεγχο της πολυφωνίας είχε κατατεθεί ήδη από τις 14 Απριλίου, δίχως να υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά του ΕΣΡ.

Η τοποθέτηση Κουτρομάνου

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αναφερόμενος στο ζήτημα του ελέγχου της πολυφωνίας, στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, ο Αθανάσιος Κουτρομάνος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η εφαρμογή του ισχύοντος νόμου για λόγους νομικούς αλλά και πρακτικούς. Αναφορικά με τις ποινές που έχουν επιβληθεί από το ΕΣΡ είπε ότι «στο παρελθόν, σε αρκετές περιπτώσεις, επέβαλε διοικητικές κυρώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς για παραβίαση των αρχών της πολιτικής πολυφωνίας. Εξίσου, όμως, αληθές είναι, ότι σχεδόν καμία από τις αποφάσεις αυτές, δεν επιβίωσε του δικαστικού ελέγχου που ακολούθησε. Διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε σχεδόν όλες τις αποφάσεις αυτές, με σχεδόν πανομοιότυπο σκεπτικό». Επισήμανε επίσης ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας στο σκεπτικό των αποφάσεων του έθεσε ως προϋπόθεση ότι το ΕΣΡ «πρέπει να παρακολουθήσει για σημαντικό χρονικό διάστημα τις απόψεις και τις δραστηριότητες των κομμάτων, να προβεί εν συνεχεία σε επί της ουσίας εκτίμηση ποιες δραστηριότητες ήταν αξίες μεταδόσεως και στη συνέχεια να διαπιστώσει αν μεταδόθηκαν ή όχι από τον κρινόμενο κάθε φορά σταθμό». Έτσι ο Αθ.Κουτρομάνος είπε πως «σε ποιο βαθμό αυτά μπορούν να υλοποιηθούν από ένα θεσμικό όργανο, επιτρέψτε μου να πω, για μένα τουλάχιστον και προς το παρόν τουλάχιστον, είναι ένα μικρό μυστήριο». Επικαλέστηκε μάλιστα την υπο-στελέχωση των υπηρεσιών του Εθνικού Συμβουλιου Ραδιοτηλεόρσης.

Να θυμίσουμε ότι στην θέση του προέδρου του ΕΣΡ, ο Αθανάσιος Κουτρομάνος, βρέθηκε το 2016 και συγκεκριμένα στις 10 Νοεμβρίου. Μάλιστα η επιλογή του προέδρου και των μελών του ΕΣΡ, από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με αυξημένη πλειοψηφία 4/5 όπως προέβλεπε τότε το Σύνταγμα, διήρκεσε πολλές εβδομάδες.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά Άρθρα