Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα διεκδικεί τώρα κομμάτι της τουριστικής πίτας
Ο τουρισμός στην Ελλάδα στις σελίδες του τύπου. Η Zeit φιλοξενεί συνέντευξη με τον επικεφαλής της TUI και τον λοιμωξιολόγο Αλ. Κεκουλέ, ενώ η FAZ δημοσιεύει συνέντευξη με τον υπ. Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.
Η εφημερίδα Die Zeit επικεντρώνεται στο σημερινό της φύλλο στον τουρισμό τον καιρό της πανδημίας. Τίτλος του πρωτοσέλιδου «Ο άνθρωπος θέλει να βγει έξω». Σε άρθρο που επιγράφεται «Ποιός θα μας αφήσει να μπούμε στη χώρα;» η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στις προετοιμασίες σειράς χωρών για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Ανάμεσά τους Ελλάδα, Κροατία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και Σουηδία.
Στη στήλη για την Ελλάδα η εβδομαδιαία εφημερίδα επισημαίνει: «Η Ελλάδα κατάφερε επιτυχώς να περιορίσει την εξάπλωση του κοροναϊού εφαρμόζοντας μερικά από τα αυστηρότερα μέτρα στην Ευρώπη και διεκδικεί ήδη από τώρα κομμάτι της τουριστικής πίτας. Η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε Ομάδα Δράσης και διαπραγματεύεται με τους γερμανικούς τουριστικούς κολοσσούς TUI και DER τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου υγειονομικής ασφάλειας. Σύμφωνα με αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται μεγαλύτερες συναθροίσεις ατόμων σε παραλίες και πισίνες, ενώ οι ξενοδοχειακές μονάδες οφείλουν να είναι εξοπλισμένες με αντισηπτικά».
Η εφημερίδα Die Zeit φιλοξενεί, εκτός αυτού, κοινές συνεντεύξεις με γερμανούς ειδικούς του τουριστικού τομέα, αλλά και λοιμωξιολόγους. Ρωτά για παράδειγμα τον επικεφαλής της τουριστικής επιχείρησης TUI Μάρεκ Αντρίσακ αν η εταιρία του σκοπεύει να προσφέρει στους Γερμανούς τουριστικά πακέτα σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Ο επικεφαλής της TUI απαντά ότι: «Στην Ελλάδα τα κρούσματα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι λιγότερα. Για το λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τον εγχώριο τουρισμό. Βρισκόμαστε σε επαφή για το πως θα διασφαλιστούν οι τουρίστες σε κάθε ξενοδοχείο ακόμα κι αν υπάρξουν κρούσματα. Για να φθάσουμε ωστόσο εκεί θα πρέπει να επιτρέπεται στους Γερμανούς να βγουν από τη πατρίδα τους, αλλά και να τους επιτραπεί η είσοδος σε άλλες χώρες».
Με αφορμή τις διαπραγματεύσεις, στις οποίες βρίσκεται η TUI με σειρά τουριστικών χωρών, ο γερμανός λοιμωξιολόγος Αλεξάντερ Κεκουλέ τονίζει: «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το καλοκαίρι τα κρούσματα θα μειωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών. Για την πρόβλεψη αυτή δέχομαι επικρίσεις από συναδέλφους μου, εμμένω ωστόσο στην εκτίμησή μου. Όταν προτρέπεις, για παράδειγμα, το κόσμο να μην σχεδιάσει ταξίδια στο εξωτερικό και αργότερα διαπιστωθεί ότι τα κρούσματα είναι ελάχιστα, τότε θα αναιρεθούν οι ταξιδιωτικές οδηγίες, θα ανοίξουν τα σύνορα, αλλά ούτε οι αεροπορικές εταιρίες, ούτε τα ξενοδοχεία θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένα».
Θεοχάρης: «Τον τελευταίο λόγο έχουν οι λοιμωξιολόγοι»
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενεί συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη σχετικά με τα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει η Ελλάδα για να σώσει, όπως γράφει η εφημερίδα, την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Ο υπουργός Τουρισμού ανακοινώνει «την παρουσίαση ενός σχεδίου για τη στήριξη του τουρισμού μέσα στις επόμενες μέρες, το οποίο περιλαμβάνει υγειονομικούς κανόνες για παραλίες, ξενοδοχεία και μεταφορές, αλλά και μειώσεις φόρων για τον τουριστικό κλάδο».
Εν αναμονή της τελικής απόφασης των ειδικών ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρει ότι η ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης είναι «τα υποχρεωτικά τεστ για κορωνοϊό να γίνονται στη χώρα προέλευσης, έτσι ώστε οι τουρίστες να αισθάνονται ασφαλείς ήδη κατά την επιβίβαση στο αεροσκάφος».
Σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού διαβεβαιώνει ότι τον τελευταίο λόγο για την φετινή σεζόν τον έχουν οι επιδημιολόγοι: «Αποστολή μου είναι να προετοιμάσω τα πάντα για την ημέρα που θα επιτραπούν και πάλι οι διεθνείς μετακινήσεις. Αν όμως οι ειδικοί μάς πουν ότι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω θα το πράξουμε. Σε περίπτωση που, για παράδειγμα, ξανακλείσουν κομμωτήρια και κουρεία τότε δεν θα έχει πια νόημα να μιλάμε για τουρισμό. Όλες οι δηλώσεις μου γίνονται με επιφύλαξη. Σχεδιάζουμε την καλοκαιρινή περίοδο υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση συνεχίζει να βρίσκεται υπό έλεγχο. Δεν πρόκειται να πάρουμε παράλογα ρίσκα».
Πηγή: DW