Μαξίμου: Ετοιμάζουν την λίστα του ανασχηματισμού…διά παν ενδεχόμενο- Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν και οι εκπλήξεις
Πρόωρες εκλογές ή ανασχηματισμός; Ή και τα δύο; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει, πιθανότατα, το επόμενο διάστημα, αφού συμβουλευτεί τον Σωτήρη Τσιόδρα και τους ειδικούς σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και αφού διαπιστώσει πόσο σοβαρές θα είναι οι συνέπειες στην οικονομία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Ασχέτως του ποια θα είναι η τελική επιλογή του, ο ανασχηματισμός “χωράει” σε όλα τα σενάρια. Και, σύμφωνα με πληροφορίες του Backstage, έχουν σχεδόν “κλειδώσει” τα ονόματα των υπουργών και υφυπουργών που δεν θα είναι στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Η τελευταία φάση αξιολόγησης των μελών της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να έχει παραδώσει στον πρωθυπουργό τα στοιχεία που του ζητήθηκαν να συλλέξει.
Η Λίνα Μενδώνη και ο Χάρης Θεοχάρης, για παράδειγμα, φαίνεται πως διανύουν το τελευταίο διάστημα των υπουργικών καθηκόντων τους και, εκτός απροόπτου, δεν θεωρούνται “αξιόμαχοι”. Η αξιολόγηση του Μεγάρου Μαξίμου και τα σοβαρά λάθη που κατηγορούνται πως διέπραξαν στους τομείς ευθύνης τους, τους οδηγούν απ΄ ότι φαίνεται εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Ερωτηματικό ο Βρούτσης
Για τον Γιάννη Βρούτση οι απόψεις διϊστανται. Συνεργάτες του πρωθυπουργού, μεταξύ των οποίων οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Γρηγόρης Δημητριάδης (αν και μεταξύ τους οι δύο δεν διάγουν την καλύτερη περίοδο στις σχέσεις τους) συμφωνούν πως ο υπουργός Εργασίας πρέπει να τεθεί εκτός κυβέρνησης όταν γίνονει ανασχηματισμός. Ο ίδιος ο Γιάννης Βρούτσης, ωστόσο, εμφανίζεται σίγουρος οτι δεν θα τεθεί πρόβλημα.
Οι φήμες πως έχει “απειλήσει” πως δεν θα αναλάβει μόνος του την ευθύνη για την σκανδαλώδη υπόθεση των voucher δεν επιβεβαιώνονται, αρκετοί, όμως, λένε πως ο υπουργός Εργασίας είναι “σκληρό καρύδι” και διαθέτει την στήριξη του Αντώνη Σαμαρά. Ο εκδότης του “Φιλελεύθερου” Θανάσης Μαυρίδης, πάντως, η γνώμη του οποία “μετράει” στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει προεξοφλήσει την αποπομπή και του Γιάννη Βρούτση και του Χάρη Θεοχάρη.
“Σφαγή” υφυπουργών
Τα σύννεφα πυκνώνουν και για τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και τον υφυπουργό Γιώργο Ζαββό που είναι υπεύθυνος για τις τράπεζες, ενώ προς την έξοδο οδηγούνται και αρκετοί υφυπουργοί που έλαμψαν δια της απουσίας τους στους 10 μήνες διακυβέρνησης,
Εκ των υφυπουργών, αμφίβολο ότι θα παραμείνουν είναι για τους Δόμνα Μιχαηλίδου, Λευτέρη Αυγενάκη, Γιώργο Γεωργαντά, Κώστα Σκρέκα, Φωτεινή Αραμπατζή, Δημήτρη Οικονόμου και Βασίλη Διγαλάκη. Στο στόχαστρο του Μαξίμου έχει μπει εδώ και καιρό και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Κράνης, ενώ ακλόνητος θεωρείται ο υπουργός Κώστας Τσιάρας.
Λιγότερους φίλους απ΄ ότι είχε κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει στο Μέγαρο Μαξίμου και ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής, αλλά, όπως λένε οι γνωρίζοντες “ένας Καραμανλής δεν ανασχηματίζεται…”.
Οι ισχυροί
Ισχυροί και ακλόνητοι θεωρούνται οι: Χρήστος Σταϊκούρας,Τάκης Θεοδωρικάκος (και ο υφυπουργός Θόδωρος Λιβάνιος), Κυριάκος Πιερακκάκης,΄Κωστής Χατζηδάκης, Βασίλης Κικίλιας, Νίκος Δένδιας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Αντιφατικές πληροφορίες υπάρχουν για τη Νίκη Κεραμέως, εξαιτίας του χειρισμού στην επαναλειτουργία των σχολείων, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα αντικατασταθεί, καθώς έχει να αντιμετωπίζει πολλά ανοικτά θέματα στον χώρο της Παιδείας. Ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου και για τους Νότη Μηταράκη και Γιώργο Κουμουτσάκο, ενώ, όσο κι αν φαίνεται περίεργο δυσφορία επικρατεί σε κύκλους του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος για τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Λέγεται πως η δυσαρέσκεια προέρχεται από τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και σε αυτόν “χρεώνονται” δημοσιεύματα σε βάρος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Αντιθέτως, ισχυρός φαίνεται πως είναι ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου.
Αντιφατικές είναι, επίσης, οι πληροφορίες για το “δίδυμο” του υπουργείου Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και Αλκιβιάδη Στεφανή, αν και θεωρείται δύσκολο να υπάρξει μετακίνηση, τουλάχιστον του πρώτου.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν θα κληθεί να συμμετάσχει σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα ο πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο τελευταίος παραμένει “περίεργα” σιωπηλός εδώ και αρκετούς μήνες, επιθυμεί, όμως, να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή, ωστόσο δεν έχει κρύψει πως τα δύο υπουργεία που, κυρίως, τον ενδιαφέρουν είναι των Εξωτερικών και της Άμυνας.
Δεδομένο είναι πως θα αναβαθμιστεί ο Νίκος Χαρδαλιάς, πιθανώς και ως υπουργός Πολιτικής Προστασίας (από υφυπουργός), ενώ δεν έχει ευδοκιμήσει η εισήγηση ορισμένων για υπουργοποίηση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Ο τελευταίος θα παραμείνει επί των επάλξεων καθώς αναμένεται δεύτερο κύμα πανδημίας.
Πιθανές εκπλήξεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε στο νέο κυβερνητικό σχήμα και κάποια πρόσωπα εκτός Ν.Δ. Γι αυτό και οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν γίνει κρούσεις στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη και στην βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ Χαρά Κεφαλίδου, δίχως, ωστόσο, να έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν έχουν αποδόσει.
Τέλος, ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια εσωτερική μετακίνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα σε άλλο υπουργικό θώκο, με ταυτόχρονη αναβάθμιση της αναπληρώτριας Αριστοτελίας Πελώνη.