Support Art Workers: Διευρύνεται το κίνημα – Μενδώνη: Έφθασε και σε μένα ένα παράπονο

Support Art Workers: Διευρύνεται το κίνημα – Μενδώνη: Έφθασε και σε μένα ένα παράπονο

Την ώρα που όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος βρίσκεται στα κάγκελα αντιλαμβανόμενος την αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντί του, η αρμόδια υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατάλαβε, ένιωσε, ένα μικρό παράπονο. «Εφτασε και σε μένα ένα παράπονο -και όχι μόνο από τους καλλιτέχνες- γιατί είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης πότε θα ανοίξουν τα θερινά σινεμά και οι αρχαιολογικοί χώροι», λέει σε φιλική συνέντευξή της στο iefimerida.

Η απάντησή της είχε σχέση με την εξαφάνισή της, με την απουσία της από τη συνέντευξη Τύπου πολλών υπουργών για τα μέτρα ενίσχυσης που θα πάρει η κυβέρνηση. Ψάχνεις να βρεις την κ. Μενδώνη και τις ενέργειές της για τον πολιτισμό και δεν τη βρίσκεις εύκολα.

Όλα τα μέτρα ενίσχυσης για το Μάιο – Τι θα ισχύσει για τους ανθρώπους της τέχνης και του Πολιτισμού

«Σωστά διατυπώθηκε αυτό το παράπονο, επαναλαμβάνω όμως ότι αυτή ήταν μια ενημέρωση τεχνικού τύπου. Ο πολιτισμός είναι βέβαιο ότι έχει τεχνοκρατικές πτυχές και παραμέτρους, αλλά δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε μόνο έτσι. Από τη συγκεκριμένη συνέντευξη λοιπόν, ναι, έλειψε ο πολιτισμός, αλλά ίσως και καλώς έλειψε», πρόσθεσε. Κωμικοτραγικό.

Covid19/Culture: Η “κραυγή” του πολιτισμού μετά την πανδημία- 100.000 άνθρωποι και 40.000 επιχειρήσεις σε άμεσο κίνδυνο

Την ώρα λοιπόν που η αρμόδια υπουργός Πολιτισμού θεωρεί πως ο πολιτισμός καλώς απουσιάζει, έχει δημιουργηθεί ένα κίνημα που εξαπλώνεται γεωμετρικά: το «Support Art Workers» («Στηρίξτε τους καλλιτέχνες»). Ενα απίστευτο κύμα στήριξης για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών και των εργαζομένων των πολυάριθμων ειδικοτήτων που απασχολούνται στον τομέα του πολιτισμού. Ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα καλλιτεχνών, το απόγευμα της Πρωτομαγιάς και μέσα σε λίγες ώρες συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες υπογραφές ανθρώπων από όλο το φάσμα των τεχνών. Το ψήφισμα μαζί με τις υπογραφές δημοσιεύτηκαν πρώτη φορά στο efsyn.gr το μεσημέρι του Σαββάτου. Η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται τόσο στο Avaaz όσο και στο Culture Through Politics.

Το ψήφισμα για το «Support Art Workers» συγκέντρωσε και συγκεντρώνει χιλιάδες υπογραφές, μεταξύ των οποίων κι εκείνες ονομάτων όπως οι Γιάννης Αγγελάκας, Ρέα Γαλανάκη, Ιωάννα Καρυστιάνη, Γιώργος Νταλάρας, Λυδία Φωτοπούλου, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Σωκράτης Μάλαμας, Μαρία Ναυπλιώτου, Νίκος Κυπουργός, Αγγελος Φραντζής κ.ά. Ηδη οι υπογραφές, μέσα σε δύο μέρες, ξεπέρασαν τις 30 χιλιάδες! «Εμείς, οι καλλιτέχνες, δημιουργοί και όλοι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού (σκηνοθέτες, μουσικοί, συγγραφείς, ηθοποιοί, χορευτές, τεχνικοί, συνθέτες, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, μουσικοί, εικαστικοί, σεναριογράφοι, τραγουδιστές, εκδότες, μεταφραστές, επιμελητές, στιχουργοί, κινηματογραφιστές, ηχολήπτες, πολιτιστικοί διαχειριστές, διοργανωτές συναυλιών, χορογράφοι, φωτογράφοι, φωτιστές, παραγωγοί), έχουμε αναγκαστεί να αναστείλουμε όλες τις εργασίες μας επ’ αόριστον», γράφουν και καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει να τους αγνοεί και να λάβει μέτρα ενίσχυσής τους για τις συνέπειες που υφίστανται από την πανδημία.

Και συνεχίζουν: «Η τέχνη, η καλλιτεχνική δημιουργία, ο πολιτισμός δεν είναι το χόμπι μας αλλά η δουλειά μας. Η αλυσίδα του πολιτισμού έχει ανάγκη από τους κρίκους της, γι’ αυτό και υπερασπιζόμαστε όλοι μαζί τα θεμελιώδη δικαιώματά μας. Η κυβέρνηση μας αγνοεί ως εργαζομένους, επαγγελματίες και σημαντικό κλάδο της οικονομίας που πλήττεται βάναυσα. Δεν έχει κάνει ώς τώρα τίποτε για να μας στηρίξει πραγματικά και δεν έχει παρουσιάσει ένα στοιχειώδες σχέδιο για την επόμενη μέρα, που να μας περιλαμβάνει όλους, χωρίς εξαιρέσεις και μικροϋπολογισμούς. Η καθησυχαστική και ανέξοδη διαβεβαίωση για το πόσο σημαντικός είναι ο πολιτισμός όταν «Μένουμε σπίτι» είναι κατώτερη των περιστάσεων, όταν κινδυνεύουμε να καταστραφούμε ολοκληρωτικά και, μαζί μας, κινδυνεύει να υποβαθμιστεί κι άλλο και να ασθενήσει βαριά ο σύγχρονος πολιτισμός της χώρας.

Το επίδομα των 800 ευρώ, ακόμα και μετά τις κινητοποιήσεις μας, ακόμα δεν καλύπτει το σύνολο των συναδέλφων μας. Το ΥΠΠΟΑ ασχολείται με ανακοινώσεις για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, τις εργασίες στο Τατόι και υπόσχεται ελάχιστα ανεπαρκή χρήματα για διαγωνισμούς σεναρίου. Αλλά δεν έχει κάνει το πιο σημαντικό: δεν έλαβε μέτρα ανακούφισης και δεν επεξεργάστηκε ώς τώρα έναν οδικό χάρτη, ένα πραγματικό σχέδιο κι ένα χρονοδιάγραμμα για τη μετά καραντίνα εποχή. Ματαίως, περιμέναμε στο διάγγελμα του πρωθυπουργού να ακούσουμε τι σχεδιάζει η κυβέρνηση, ποια είναι τα βήματα που θα γίνουν, τόσο για να μη βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι άνεργοι και σε ένδεια, αλλά και για να συνεχίσει η καλλιτεχνική δραστηριότητα, που όλοι έχουμε μεγάλη ανάγκη, στις δύσκολες στιγμές μας».

Και ζητούν από το υπουργείο Πολιτισμού να κάνει τέλος πάντων κάποια πράγματα, να πάρει αποφάσεις:

«α) να ανακοινώσει άμεσα ένα σχέδιο υποστήριξης για το επόμενο εξάμηνο. Δεν θα επιτρέψουμε να μας μετατρέψει σε αδύναμο κρίκο οδηγώντας μας στην απόλυτη φτώχεια και δυστυχία.
β) να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, που παίρνει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις κάτω από τις νέες συνθήκες.
γ) να ανακοινώσει σαφή και σταδιακό χάρτη επιστροφής για όλους εμάς, όπως συμβαίνει με όλους τους επαγγελματίες».

Δίπλα στους καλλιτέχνες στέκεται και ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτονόητα στο πλευρό των ανθρώπων του πολιτισμού και της δημιουργίας, όπως αυτονόητα στο πλευρό και όλων των εργαζομένων που πλήττονται από τις επιλογές της κυβέρνησης», δήλωσε χθες. «Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να στηρίξει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Να στηρίξει αυτούς που μας στηρίζουν ψυχικά και πνευματικά μέσα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Να τους ανταποδώσει την προοπτική και την ελπίδα που μας προσφέρουν για την επόμενη μέρα».

Στο διάγγελμά του την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβαζε απαγορευτικό στις καλοκαιρινές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ, όλα έμπαιναν στον πάγο. Αναμενόμενο ήταν να ξεσηκωθεί ο καλλιτεχνικός κόσμος. Το σκέφτεστε να λειτουργούν οι εκκλησίες, να είναι γεμάτα με κόσμο η Ερμού και οι δρόμοι, να σφύζουν από κόσμο οι παραλίες, αλλά να μη γίνονται καν συναυλίες, έστω και αν θα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας; Παράλογο.

Πώς να μην ξεσπαθώσει η Τάνια Τσανακλίδου: «Με τις εκάστοτε εξουσίες ποτέ δεν τα πήγα καλά και πάντοτε κρατούσα αποστάσεις, γι’ αυτό και δεν θα μπω στη λογική να παρακαλέσω για βοηθήματα και ελεημοσύνες», έγραψε. «Ενα σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος οφείλει να μεριμνά για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες του κάθε φορά που κινδυνεύει η ζωή μας και η επιβίωσή μας, όταν, μάλιστα, το ίδιο το κράτος αναστέλλει όλες τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες. Δεν περίμενα τίποτε καλύτερο απ’ τη δράκα απατεώνων που μας κυβερνά. Να ξέρουν όμως ότι τους περιμένουμε στην κάλπη κι εκεί θα καταλάβουν μια για πάντα το πώς αντιλαμβανόμαστε την ατομική και συλλογική ευθύνη. Οψόμεθα, κύριοι».

Επίσης, ο Φοίβος Δεληβοριάς είπε ότι σταματάει να μιλάει μέχρι να ανακοινωθεί «εξαμηνιαίο ταμείο ανεργίας που να περιλαμβάνει τους ανθρώπους που δουλεύουν στο θέαμα-ακρόαμα, να ενισχυθεί η έναρξη λειτουργίας της ΕΔΕΜ και να υπάρξει σταδιακός χάρτης επιστροφής των καλλιτεχνών στη δουλειά». Από κοντά και η Νατάσσα Μποφίλιου: «Είναι σαφές νομίζω πως η διάθεσή μας να προσφέρουμε σε όσους υποφέρουν, φάνηκε τις μέρες του lockdown (η κυβέρνηση το εκμεταλλεύτηκε ήδη αρκετές φορές αυτό). Αυτή τη στιγμή -σε απάντηση- οδηγεί όλους τους ανθρώπους μας και τις οικογένειές τους στον αφανισμό. Από δω λοιπόν, σιωπή. Από κάτω, τρόμος και θυμός. Και συζητήσεις για συλλογικές πράξεις, με όλους τους συναδέλφους μου. Ελπίζω όχι πράξεις απελπισίας».

Γρήγορα κατάλαβε το λάθος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι έσπευσε δύο μέρες μετά, κατά την ομιλία του στη Βουλή, να το μαζέψει: «Θα χρειαστεί να κάνουμε μια ειδική άσκηση και έχω ήδη δώσει τις σχετικές κατευθύνσεις στο υπουργείο Πολιτισμού για το πώς μπορεί και πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος του πολιτισμού βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Θα πρέπει να δούμε και έχω ζητήσει από τους ειδικούς επιστήμονες αν και με ποιον τρόπο, ελπίζω να είναι στο «και με ποιον τρόπο» και όχι στο «αν» θα μπορούμε να έχουμε ανοιχτές πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι: φεστιβάλ, συναυλίες. Ημουν λίγο πιο επιφυλακτικός στο διάγγελμα το οποίο έκανα, θέλω όμως να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες ώστε να μην παραλύσει ο κλάδος του πολιτισμού το καλοκαίρι, γιατί ξέρω ότι είναι η περίοδος εκείνη στην οποία πολλοί άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με τον πολιτισμό περιμένουν για να μπορέσουν να υποστηρίξουν το ετήσιο εισόδημά τους». Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Σχετικά Άρθρα