Ευθεία “προσβολή” η αναχαίτιση στρατιωτικού ελικοπτέρου από τουρκικά μαχητικά- Τι επιδιώκει Ερντογάν
Η πανδημία μπορεί να έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, το περιστατικό, ωστόσο, που συνέβη προχθές πάνω από το Αιγαίο ήρθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν εγκαταλείπει τις προκλήσεις της αλλά ενισχύει τον διεκδικητικό σχεδιασμό της έναντι της Ελλάδας.
Με την τουρκική οικονομία να καταρρέει και τον σχεδιασμό του Ταγίπ Ερντογάν για έναν φαραωνικό εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους να υφίσταται σοβαρές ρωγμές, η τουρκική επιθετικότητας αναμένεται να κλιμακωθεί, τόσο στην Κύπρο για την ακύρωση του ενεργειακού σχεδιασμού της Λευκωσίας, όσο και στο Αιγαίο.
Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έφτασαν στο σημείο να αναχαιτίσουν ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο με τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ που πετούσε σε ελληνικό εναέριο χώρο και μάλιστα πάνω από ελληνικά νησιά! Εάν λάβει κανείς υπόψη του τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών και πάνω από ηπειρωτικό ελληνικό έδαφος, στον Έβρο, εύκολα αντιλαμβάνεται πως η ψυχολογική νίκη κατά την παρεμπόδιση των μεταναστευτικών ροών πριν δύο μήνες στις Καστανίες και την ελληνοτουρκική συνοριακή γραμμή δεν μπορεί να οδηγεί σε εφησυχασμούς.
Η ελληνική διπλωματία εμφανίζεται μάλλον αμήχανη και σε κάθε περίπτωση τίθεται το ερώτημα εάν η τακτική του κατευνασμού μπορεί να βοηθήσει όταν δεν ασκούνται πια πιέσεις της Ε.Ε προς την Άγκυρα.
Η αντίδραση Παναγιωτόπουλου
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε σήμερα με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τα φυλάκια σε Οινούσσες, Παναγιά, Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι. Λίγο μετά την απογείωση του ελικοπτέρου, που μετέφερε τον ΥΕΘΑ και τον ΑΓΕΕΘΑ από τις Οινούσσες, τουρκικά μαχητικά προέβησαν σε παρενόχλησή του.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα δηλώνοντας σχετικά από το Φαρμακονήσι: «Προ ολίγου το ελικόπτερο που μας μετέφερε υπέστη παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν νιώσαμε αυτή την παρενόχληση. Αντιθέτως, όταν σηκώσαμε τα μάτια ψηλά στον ουρανό είδαμε τα ελληνικά μαχητικά που ήδη είχαν διώξει από την περιοχή τα τουρκικά μαχητικά, εδώ στο Φαρμακονήσι. Αυτό που θα ήθελα όμως να πω είναι ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές από πλευράς Τουρκίας, δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης, που θα έπρεπε να επιζητούν και οι δύο πλευρές αυτήν την ώρα. Εμείς πάντως δεν πτοούμεθα καθόλου. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σε όλο το μήκος των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας τα φυλάττουν ως άγρυπνοι φρουροί, όπως έκαναν πάντα».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα φυλάκια, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει τις φρουρές, να ελέγξει την τήρηση των μέτρων για την προστασία από το στέλεχος κορονοϊού Covid-19 και να διαπιστώσει το υψηλό ηθικό των αξιωματικών, των υπαξιωματικών και των στρατιωτών που υπηρετούν εκεί.
Έντονη καταδίκη από το ΥΠΕΞ για την τουρκική παρενόχληση ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Άμυνας και τον Α/ΓΕΕΘΑ
Την έντονη καταδίκη του εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη σημερινή προκλητική παρενόχληση από τουρκικά αεροσκάφη του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.
«Πρόκειται για ακόμη μια απαράδεκτη τουρκική ενέργεια», σημειώνει χαρακτηριστικά το υπουργείο. «Μια ενέργεια που επιβεβαιώνει για μια εισέτι φορά τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, επιμένοντας σε αναχρονιστικές αντιλήψεις των διεθνών σχέσεων καθώς και σε μια αδιέξοδη παραβατικότητα».
«Την καλούμε να εισέλθει στον 21ο αιώνα», σημειώνει. «Nα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και των λοιπών χωρών της περιοχής και να εργαστεί εποικοδομητικά στο πλαίσιο των κανόνων καλής γειτονίας, σεβόμενη και όχι παραβιάζοντας συστηματικά το διεθνές δίκαιο».
Παρέμβαση του πρώην υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη
Ο πρώην ΥΕΘΑ και Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης ζητά με ένταση να μην χαθεί ούτε ημέρα πλέον στην προετοιμασία της χώρας για μια ενδεχόμενη κρίση με την Τουρκία. Συμμετέχοντας σε διαδικτυακή συζήτηση του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, ο κ. Αποστολάκης είπε ότι “είναι λάθος να λέμε ότι η Τουρκία είναι στριμωγμένη στη γωνία. Έχει τα προβλήματα της ,αλλά διαπιστώνουμε και πως στηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα”.
“Πρώτος στόχος της Τουρκίας είναι να σταματήσει με κάθε τρόπο το ενεργειακό πρόγραμμα στην Κύπρο και στο Αιγαίο και θέτει θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης και τελικά θέλει συνδιαχείριση στο Αιγαίο”, πρόσθεσε ο κ.Αποστολάκης.
Ο πρέσβης επί τιμή Μιχάλης Σπινέλλης που συμμετείχε στην ίδια συζήτηση, μίλησε για τη σχέση Ρωσίας-Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι παρά τις διαφορές τους σε Σύρια και Λιβύη, καταφέρνουν να διατηρούν μία “λειτουργική σχέση”. Ο κ.Σπινέλλης υποστήριξε ότι η πολιτική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας δεν είχε αποτέλεσμα και η Τουρκία ζητά όλο και περισσότερα. “Που μπορεί να φθάσει ο τυχοδιωκτισμός της Τουρκίας δεν μπορούμε να το προβλέψουμε”, είπε.
Πριν λίγο καιρό ο βουλευτής της Ν.Δ και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος είχε περιγράψει στην “Καθημερινή” τον τουρκικό σχεδιασμό:
Ο μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν δεν φαίνεται μόνον από την εξαιρετικά ανησυχητική αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Στην ίδια δήλωση ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε και τα εξής: «Εμείς θα καταβάλλουμε κάθε είδους προσπάθεια για να φτάσουμε στους στόχους του 2023 και για να καταστήσουμε την Τουρκία μία από τις 10 ισχυρότερες σε κάθε πεδίο χώρες του κόσμου». Οι στόχοι του 2023 είναι ένα από τα τρία μεγαλεπήβολα σχέδια που έχει θέσει για την Τουρκία το κυβερνών ισλαμικό κόμμα και αναφέρονται σε συγκεκριμένες συμβολικές ημερομηνίες.
Το πλέον συγκεκριμένο σε στόχους είναι το σχέδιο 2023, που συνδέεται με τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Σύμφωνα με αυτό, η Τουρκία φιλοδοξεί να είναι μία από τις 10 πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου, με ΑΕΠ ύψους 2 τρισ. δολαρίων (από 750 δισ. σήμερα), εξαγωγές 500 δισ. και κατά κεφαλήν εισόδημα 25.000 δολαρίων (από 9.500 το 2016). Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι.
Προς το παρόν η Τουρκία είναι η 18η παγκόσμια οικονομία, μία θέση χειρότερα από την προηγούμενη χρονιά. Το σχέδιο 2023 δεν περιορίζεται στους οικονομικούς δείκτες. Στον τουρισμό η Τουρκία φιλοδοξεί να γίνει έως το 2023 ο 5ος τουριστικός προορισμός στον πλανήτη. Αντιστοίχως έως το 2023 σχεδιάζονται χιλιάδες χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας και αυτοκινητοδρόμων, καθώς και τρεις πυρηνικοί σταθμοί.
Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής οι στόχοι της Τουρκίας εμφαίνονται στο σύνθημα: παγκόσμιος γεωστρατηγικός παίκτης, περιφερειακή υπερδύναμη. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Τουρκία μέχρι το 2023 πρέπει να είναι συνομιλητής για τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και την Κεντρική Ασία, καθώς και να έχει άμεση άποψη για όλα τα παγκόσμια θέματα. Προς τον σκοπό αυτό άνοιξε διπλωματικές αντιπροσωπείες και πλησιάζει στον στόχο να είναι η πέμπτη χώρα διεθνώς σε αριθμό πρεσβειών.
Η Τουρκία επιθυμεί μέχρι το 2023 να είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε. Συνεπώς, γίνεται αντιληπτός ο εκνευρισμός Ερντογάν όταν βλέπει ότι υπάρχει περίπτωση να διακοπούν οι ενταξιακές συνομιλίες. Το 2010, οπότε εκπονήθηκε το σχέδιο, η Τουρκία εμφορείτο από τη θεωρία των «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες (με την εξαίρεση της Κύπρου). Επίσης αναφερόταν η ενεργός στήριξη ισλαμικών αδελφοτήτων που, συνεπεία της Αραβικής Ανοίξεως, θα κυβερνούσαν τα γειτονικά προς την Τουρκία κράτη. Η πραγματικότητα άλλαξε τον σχεδιασμό. Ο Ερντογάν, πλέον, τονίζει ότι κατά τη συμπλήρωση της εκατονταετίας από την έξοδο της Τουρκίας από τη Μέση Ανατολή θα «συναντηθούμε και πάλι με τα αδέλφια μας σε αυτά τα εδάφη».
Το δεύτερο σχέδιο 2053 έχει ως σημείο αναφοράς τα 600 χρόνια από την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Οι Ισλαμιστές της Τουρκίας έχουν θέσει ως στόχο η χώρα τους να καταταχθεί στις 5 πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου. Στην εξωτερική πολιτική πρέπει να μετέχουν ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εντυπωσιάζει η επιλογή να δαπανά η Τουρκία το 7% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες και να καταστεί η τουρκική πολεμική βιομηχανία η πέμπτη εξαγωγική δύναμη παγκοσμίως. Υποτίθεται ότι επιδίωξη κάθε χώρας είναι να περιορίζει τις αμυντικές της δαπάνες…
Το σχέδιο 2071 υπονοεί τα 1.000 χρόνια από τη μάχη του Ματζικέρτ και την είσοδο των Τούρκων στη Μικρά Ασία. Εδώ δεν προσδιορίζονται συγκεκριμένοι στόχοι, αλλά γενικώς η κληρονομιά των Σελτζούκων. Το άρρητο στοιχείο της κληρονομιάς των Σελτζούκων για τους Ισλαμιστές είναι ότι επεκτάθηκαν σε μη μουσουλμανικά εδάφη νικώντας τη μεγαλύτερη χριστιανική δύναμη της εποχής…
Τα τρία σχέδια θυμίζουν το σχόλιο Αμερικανού διπλωμάτη για τον νεοοθωμανισμό: φιλοδοξίες ρολς-ρόις αλλά μηχανή ρόβερ. Ερχονται σε χτυπητή αντίθεση με τη δική μας καθολική μιζέρια, που μοναδικός στόχος είναι μία γενικόλογη ανάπτυξη χωρίς ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μπορεί οι στόχοι σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής να περιέχουν τα κλασικά ρητορικά καρυκεύματα περί ανεκτικότητας και καλής γειτονίας. Δεν μπορούν, όμως, να κρύψουν μία Τουρκία που θεωρεί αλαζονικά ότι μπορεί να καθορίσει τις τύχες των γειτονικών της κρατών. Είναι η χώρα που σήμερα διατηρεί παρανόμως στρατεύματά της σε Κύπρο, Ιράκ και Συρία και με την οποία θα συζητήσουμε σε λίγες ημέρες για τις εγγυήσεις στην Κύπρο.