Εισηγήσεις και για ανασχηματισμό και για πρόωρες κάλπες – Η απόφαση Μητσοτάκη

Εισηγήσεις και για ανασχηματισμό και για πρόωρες κάλπες – Η απόφαση Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχθεί εισηγήσεις και για ανασχηματισμό, όπως και για εκλογές, στην περίπτωση που η πραγματικότητα για την ύφεση της οικονομίας, ξεπεράσει κατά πολύ τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο πρωθυπουργός θα θελήσει να «μηδενίσει το κοντέρ», αφού αισθάνεται ασφαλής από το προβάδισμα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις έναντι του Αλέξη Τσίπρα, με τον «αέρα» που δίνει στην κυβέρνηση η επιτυχία της στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται, με τα έως τώρα δεδομένα, να κλίνει περισσότερο προς τον ανασχηματισμό, αφού πρώτα αποκτήσει μια σχετική απόσταση ασφαλείας από την επιστροφή στην «μερική κανονικότητα» και την μη ύπαρξη μεγάλου αριθμού νέων κρουσμάτων κοροναϊού.

Στην περίπτωση του ανασχηματισμού, τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη στρέφουν το βλέμμα τους με προβληματισμό προς την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, το οποίο στα μάτια του κ. Μητσοτάκη έχει βαρύνει η υπόθεση με τα voucher.

Η εικόνα του κ. Βρούτση φαίνεται να έχει «τσαλακωθεί» και ο πρωθυπουργός σκέφτεται να προωθήσει αλλαγές στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Από εκεί και πέρα, θα κρίνει και την αποτελεσματικότητα που επέδειξαν οι υπουργοί που έλαβαν μέρος στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Ο κ. Μητσοτάκης δίνει εύσημα στους υπουργούς που κινήθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και έδειξαν από την πρώτη στιγμή θετικά αποτελέσματα.

Ο κορωνοϊός θα κρίνει το μέγεθος του ανασχηματισμού, ενώ σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο εκλογών, όπως σημειώνει και η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι κάτι που ο κ. Μητσοτάκης δεν το σκέφτεται, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι στενοί του συνεργάτες.

Οι λόγοι για τους οποίους θα είχε ενδιαφέρον ο κ. Μητσοτάκης να αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο είναι ελάχιστοι, εκτός των μικροκομματικών τακτικισμών, όπως για παράδειγμα να «κάψει» την απλή αναλογική με διπλές εκλογές.

Μια τέτοια επιλογή όμως εμπεριέχει εξαιρετικά μεγάλο ρίσκο, αφού η οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση και ήδη θα υπάρχει μεγάλος αριθμός ανέργων.

Με τέτοιους όρους, πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα ήταν προβληματική, αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, που είναι από εκείνους δεν συμμερίζονται τη συγκεκριμένη άποψη.

Προσωπικά ο πρωθυπουργός, χωρίς να λέει την δική του άποψη, ακούει τους πάντες, μετράει τα υπέρ και τα κατά, για όλα τα σενάρια και δεν πρόκειται να αποφασίσει από τη στιγμή που δεν έχει όλες τις εγγυήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας.

Σχετικά Άρθρα