Προάγγελος εξελίξεων το “πολιτικό δια ταύτα” στις ομιλίες Τσίπρα-Γεννηματά
Ήταν δύσκολο να τους ξεχωρίσεις χθες στο βήμα της Βουλής. Τσίπρας και Γεννηματά:
- Με κοινές ενστάσεις για το κυβερνητικό σχέδιο κατά της πανδημίας και το φλερτ με την ανοσία της αγέλης, σύμφωνα με την κριτική που διατύπωσαν.
- Με σκληρή κριτική για τα κυβερνητικά μέτρα στο οικονομικό μέτωπο, για τις απευθείας αναθέσεις, για το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, για την καμπάνια μέσω των ΜΜΕ.
- Με απόλυτη στήριξη, έγνοια, στο ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, τους ευάλωτους, τους άνεργους, τους μικρομεσαίους.
Και σαν να ήταν συνεννοημένοι, θαρρείς, άφησαν για το τέλος της ομιλίας τους το στόχο για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, μέσα από μια νέα προοδευτική πλειοψηφία, με την Φώφη Γεννηματά ειδικότερα, να υπογραμμίζει τη θέληση του χώρου της να κόψει οριστικά τα δεσμά με το νεοφιλελευθερισμό.
Άρθρο του Σεραφείμ Κοτρώτσου: Η “έξυπνη σοσιαλδημοκρατία”…
Αλ. Τσίπρας: Τι θα γράφει το νέο κοινωνικό συμβόλαιο
Και πρώτα, ο Αλέξης Τσίπρας:
«Για μας η κρίση είναι πράγματι ευκαιρία (…) Αλλά είναι ευκαιρία όχι για να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε κέρδη και ζημιές σε μια αντιπαράθεση πολιτικών σκοπιμοτήτων, όχι για προσωπικές και μικροκομματικές επιδιώξεις, όχι, όπως κάνετε εσείς, (σ.σ. απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη), που ζείτε τον μύθο του στρατηλάτη ή του Μωυσή, όπως σας χαρακτήρισε φιλικό σας μέσο, ούτε βεβαίως είναι ευκαιρία για δουλειές, για συρρίκνωση της δημοκρατίας, της λογοδοσίας, της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Αλλά είναι ευκαιρία, πρώτα πρώτα, να σταθούμε μπροστά σε κάθε πολίτη που δοκιμάζεται, σε κάθε οικογένεια που βλέπει με φόβο το μέλλον, και να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τη δοκιμασία της πανδημίας. Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του στη δύσκολη αυτή μάχη.
Είναι ευκαιρία», σημείωσε εμφατικά, πρότεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «να αλλάξουμε προτεραιότητες, και πρακτικές. Να αλλάξουμε αντιλήψεις.
Να έρθει η κοινωνική πλειοψηφία που έχει ανάγκες στο προσκήνιο.
Είναι ευκαιρία να γυρίσουμε την πλάτη στις πολιτικές απαξίωσης του δημόσιου χώρου, στις λογικές αποθέωσης των νόμων της αγοράς, ακόμα και σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, το Περιβάλλον. Είναι ευκαιρία να ενισχύσουμε τους δεσμούς αλληλεγγύης και συμπόρευσης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων.
Είναι ευκαιρία, τέλος, να προωθήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Διότι η κρίση αυτό μας διδάσκει, ότι χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για να πάμε μπροστά. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που στο προοίμιο του θα γράφει τα μέτρα εξόδου από τη νέα κρίση, με γνώμονα τη δίκαιη ανάπτυξη και τα συμφέροντα των πολλών. Και από κεφάλαιο σε κεφάλαιο θα περιγράφει την πορεία της χώρας προς ένα δίκαιο, δημοκρατικό αύριο, με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο.
Και ακριβώς γι’ αυτό», τόνισε στο πολιτικό «δια ταύτα» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «θα κάνουμε, εμείς τουλάχιστον, ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο να γίνει προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος. Που θα βασίζεται σε μια ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη. Και που θα αναλάβει να βγάλει ξανά το καράβι από τα βράχια, από τα ταραγμένα νερά της ύφεσης και της κοινωνικής αδικίας, που εσείς για μια ακόμη φορά, η συντηρητική παράταξη, με την πολιτική σας έχετε οδηγήσει».
Φ. Γεννηματά: Τέρμα τα πάρε-δώσε με τη Δεξιά
Και η Φώφη Γεννηματά; Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στα τελευταία τρία λεπτά της ομιλίας της μισοδιάβαζε την ομιλία της προσθέτοντας κάποια σημεία, με εμφανή τον προσωπικό τόνο. Λέξη προς λέξη, είπε λοιπόν:
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τώρα ζητούν όλοι περισσότερο κράτος. Αναγνωρίστηκε ο ρόλος του, η σημασία του να προστατεύσει τον πολίτη. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι αγορές από μόνες τους δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Τεράστιες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δεν είχαν νιώσει την ανάγκη της στήριξης του κράτους, σήμερα στις συνομιλίες που έχουμε, λένε καθαρά, ‘ναι, πράγματι, παραδεχόμαστε ότι δεν μπορούμε τελικά από μόνοι μας να τα λύσουμε όλα τα προβλήματα. Ούτε στις επιχειρήσεις’. Κολοσσοί που δεν ξέρω αν του χρόνου θα είναι ανοιχτοί. Δεν είναι πια το κράτος που δαιμονοποιείται για όλα τα δεινά. Αλλά αυτό που θα καθοδηγεί τα βήματα των πολιτών σε αυτήν την πολύ δύσκολη ισορροπία που έχουν να διασχίσουν.
Σε ένα αβέβαιο μέλλον; Αβέβαιο, έλεγε ο Γεώργιος Γεννηματάς, είναι το μέλλον γι’ αυτούς που δεν προσβλέπουν. Και εμείς και προσβλέπουμε και προβλέπουμε και δουλεύουμε γι’ αυτό το μέλλον», είπε συγκινημένη μάλλον, η κυρία Γεννηματά για να συνεχίσει με μεγαλύτερη έμφαση στο, εγχώριο και ευρωπαϊκό, πολιτικό σχέδιο:
«Επιστρέφει μια νέα σοσιαλδημοκρατία, έξυπνη, ευέλικτη, ανθρώπινη, αποφασισμένη να κόψει τα δεσμά με τον νεοφιλελευθερισμό. Γιατί αποδείχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα που το έκανε, απλά τον ενίσχυε και τον τροφοδοτούσε. Με ιδέες και προτάσεις που καρπώνονταν τελικά τα κόμματα της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς», σημείωσε σε μια αναφορά της εκτός κειμένου.
«Στόχος σήμερα των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών, των Σοσιαλδημοκρατών, είναι να επικεντρωθούν επιτέλους στα μεγάλα “θέλω” των ανθρώπων, της ζωής των πολιτών: υγεία, παιδεία, εργασία, περιβάλλον. Με ισχυρή σφραγίδα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.
Να είστε βέβαιοι», διαβεβαίωσε κλείνοντας η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, «ότι η Παράταξη της Αλλαγής που έχει κάνει όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε αυτόν τον τόπο, πάνω στις οποίες στηριζόμαστε και σήμερα, θα βγει δικαιωμένη και πολύ πιο ισχυρή. Και θα πρωταγωνιστήσουμε ξανά, γιατί ο χρόνος είναι μπροστά. Για να μη μείνει κανείς πίσω και να γράψουμε μαζί εμείς το νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με τον ελληνικό λαό».
Επιμύθιο: η στροφή της Φ. Γεννηματά, στην ουσία και στην επικοινωνία, με σαφές μέτωπο κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχει εδώ και λίγο καιρό επισημανθεί. Ίσως να είναι η αρχή μιας στρατηγικής συμμαχίας. Με πισωγυρίσματα, με …τρικλοποδιές από όσους, και στα δύο κόμματα, δεν επιθυμούν την προσέγγιση, με καχυποψία ένθεν κακείθεν.
Το παρελθόν, άλλωστε, στις σχέσεις των δύο κομμάτων δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα, ιδίως από το 2011 και μετά. Αλλά υπάρχει και το μέλλον, όπως θα έλεγε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Με μεγάλα προβλήματα στη χώρα, με υπαρκτή την ανάγκη για ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο από αυτό της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και με απλή αναλογική στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Προβληματισμοί που μένει να δούμε αν και πώς θα επηρεάσουν τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις πρόωρες κάλπες…
Νίκος Παπαδημητρίου