Σφοδρή πολιτική σύγκρουση στη Βουλή για σκάνδαλα, πρόωρες κάλπες, και οικονομική ύφεση
Η ώρα που ανέμεναν κάποια κόμματα, πολιτικοί αρχηγοί και τα επιτελεία τους, έφθασε επιτέλους: συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών, για την οικονομική κρίση, για την οποία, βέβαιον είναι, δεν έχουμε δει ακόμη όλο το… έργο. Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν θα πάντως είναι τα μοναδικά θέματα που θα απασχολήσουν τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης: πρόωρες εκλογές και σκάνδαλα/σκανδαλολογία θα ρίξουν βαριά τη σκιά τους στη συνεδρίαση.
Ξεκινώντας από το πρώτο, τις πρόωρες εκλογές -ένα ενδεχόμενο, θυμίζουμε, που τέθηκε στο δημόσιο διάλογο πρώτα από το libre.gr.- τα σχετικά σενάρια άρχισαν να συζητιούνται και πάλι από χθες στα πολιτικά και δημοσιογραφικά «γραφεία», όπως συνηθίζαμε να λέμε (αλλά, τώρα, είναι άδεια λόγω κοροναϊού).
Η παρτίδα της σημερινής αντιπαράθεσης στη Βουλή ξεκίνησε από χθες κατ’ ουσίαν, όταν ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την πρώτη κίνηση επαναφέροντας θέμα πρόωρων εκλογών. Όχι ως επιλογή ενδεχομένως, αλλά ως αναπόφευκτη κίνηση, απόρροια της τεράστιας ύφεσης στην οποία θα βουλιάξει τη χώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως υποστήριξε.
«Αυτό που έρχεται με ευθύνη του κυρίου Μητσοτάκη, καμία κυβέρνηση δε θα μπορούσε να το δικαιολογήσει», ήταν η φράση – κλειδί του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενώ σε μια πρώτη αντίδραση, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη έλεγαν πως η κοινωνία είναι αλλού, ότι δεν ασχολείται με το θέμα και ότι, εν πάση περιπτώσει, ο πρωθυπουργός θα απαντήσει σήμερα από το, αποστειρωμένο, βήμα της Βουλής.
Όμως στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε και τη δεύτερη κίνησή του: με όπλο την απλή αναλογική, εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει μια μοναδική ευκαιρία για διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας πάνω σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης. Δεν έχει τόση σημασία πλέον ποια θέση έπαιρναν τα κόμματα όταν ψήφιζαν για το εκλογικό σύστημα, όμως οι αποδέκτες είναι προφανείς και θα περιμένουμε την απάντησή τους, επίσης από το βήμα της Βουλής σήμερα…
Βέβαια, ο Αλ. Τσίπρας είχε και έναν τρίτο αποδέκτη, το εσωτερικό του κόμματός του, όταν από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (παρόντων των συμμάχων δηλαδή) έλεγε τα παραπάνω, μαζί με το στόχο που έθετε, «να δουλέψουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις προγραμματικών συγκλίσεων και διεργασιών για τη διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας…».
Πρόωρες εκλογές βλέπουν και άλλοι, και από εντελώς διαφορετική αφετηρία. Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της «Εστίας» σήμερα, με τίτλο, «Ανασχηματισμός και εκλογές στο τραπέζι!», επίσης χαρακτηριστική η επισήμανση, αποφάσεις (σ.σ. από τον Κυριάκο Μητσοτάκη) δεν έχουν ληφθεί, πλην όμως η προδιάθεση υπάρχει.
Προδιάθεση που ενισχύουν επιλογές, όπως το νομοθετικό …σπριντάρισμα της κυβέρνησης, με τη Βουλή ανοιχτή για όλο το καλοκαίρι και στόχο, την κατάθεση 26 νομοσχεδίων ως την 31ή Ιουλίου.
Επιπλέον, η εφημερίδα αναδεικνύει τηλεοπτική συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη, στην οποία επαναλάμβανε με το δικό της τρόπο ότι η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση, ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος για εκλογές, πλην όμως… Η Ντόρα Μπακογιάννη, στην απάντησή της, έβαλε και έναν …αστερίσκο: «αυτή τη στιγμή» ισχύουν τα παραπάνω. Τρεις λέξεις που διατύπωσε όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές.
Κόντρα για τα vouchers
Το θέμα που εν πολλοίς θα καθορίσει τους τόνους στη σημερινή κόντρα δεν είναι άλλο από την αίσθηση της αντιπολίτευσης ότι πολλές αποφάσεις της περιόδου λαμβάνονται με άλλα κριτήρια από εκείνα που θα έπρεπε. Με τον Γιάννη Βρούτση πλάι του, είναι γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά μερικά μέτρα πιο πίσω από τους αντιπάλους του, με το βασικότερο εκ των οποίων να επιμένει και πάλι στην απάντηση του ερωτήματος που έχει θέσει για την υπόθεση της τηλεκατάρτισης και που δεν έχει απαντηθεί ακόμη: τα voucher γράφουν στην ούγια, Βρούτσης ή Μαξίμου; Στο σημείο αυτό, η κυβέρνηση θα απαντήσει ότι επιχειρεί να βάλει τάξη σε ένα άναρχο τοπίο πολλών ετών, αυτό της κατάρτισης, τοπίο το οποίο δεν ξήλωσε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ (θα πει η κυβέρνηση).
Με την αξιωματική αντιπολίτευση να ανταπαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά έθεσε κανόνες και όρους στη λειτουργία των κέντρων κατάρτισης, ότι σταμάτησε το, κατά την άποψή της, πάρτι διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, που γινόταν επί ΝΔ, πάρτι το οποίο ξαναβγήκε τώρα στην επιφάνεια με την τηλεκατάρτιση, τύπου… «σκόιλ ελικικού». Ειδικότερα δε, ότι εισήγαγαν κριτήρια στον τρόπο λειτουργίας των Κέντρων δια Βίου Μάθησης, εκεί όπου πριν δεν υπήρχαν προϋποθέσεις και τα ΚΕΚ ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια στη χώρα.
Διαφωνίες για τα σχολεία και την προανακριτική
Αλλά και στην κατ’ αρχήν σπουδή της κυβέρνησης να λειτουργήσουν τα σχολεία ακόμη και τα δημοτικά, η αντιπολίτευση πιστεύει ότι η ΝΔ κινήθηκε βάσει οικονομικών πρωτίστως, κριτήριων, και πολύ λιγότερο, υγειονομικών ή παιδαγωγικών. Οι κεραίες του Μ. Μαξίμου διέβλεψαν όμως ότι μετά το κίνημα των επιστημόνων, διέτρεχε τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπο με ένα δεύτερο κίνημα -επίσης μέσω social media-, τη φορά αυτή εξαγριωμένων, ανησυχούντων, προβληματισμένων έστω, γονέων. Το αποτέλεσμα γνωστό, η κυβέρνηση μετατοπίστηκε στο «βλέποντας και κάνοντας».
Το κλίμα επιβαρύνεται ταυτοχρόνως από τη …βιασύνη της πλειοψηφίας να επανεκκινήσει σήμερα την προανακριτική κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, όταν ακόμη και σήμερα κρίσιμα νομοσχέδια συζητιούνται με τις γνωστές διαδικασίες και προφυλάξεις… Και μένει να φανεί εάν και πώς αυτή η παράλληλη διαδικασία, συνεδρίασης της Ολομέλειας και της προανακριτικής, εμπεριείχε κάποια σκοπιμότητα…
Τύποις βέβαια, το κύριο θέμα της κοινοβουλευτικής κόντρας δεν είναι άλλο, ασφαλώς, από το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας, με σύγκρουση δύο διαφορετικών φιλοσοφιών και προσεγγίσεων. Επιμέρους δείκτες της εθνικής οικονομίας αλλά και ειδήσεις από το εξωτερικό προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, το ποιο από τα δύο σχέδια θα επιβεβαιωθεί, πιο σωστά αν το σχέδιο της κυβέρνησης καταφέρει να βγάλει τη χώρα και τους πολίτες της …απέναντι, αυτό μόνο η ζωή θα το απαντήσει.
Νίκος Παπαδημητρίου