Γιατί η εξέλιξη του κοροναϊού δεν αφορά μόνο την ατομική ευθύνη – Ο “κρυφός” πίνακας με τα αποκαλυπτικά στοιχεία

Γιατί η εξέλιξη του κοροναϊού δεν αφορά μόνο την ατομική ευθύνη – Ο “κρυφός” πίνακας με τα αποκαλυπτικά στοιχεία

Ειπώθηκαν χθες πολλά από την κυβέρνηση για τη β’ φάση. Με το φόβο, ωστόσο, να είναι διαρκής. Εν μέσω όμως χιλιάδων λέξεων και δεκάδων πινάκων που κατέθεσαν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, υπάρχει ένας πίνακας που αποδεικνύει από τι γλιτώσαμε, από τι κινδυνεύουμε στο εξής και δη από φθινόπωρο με το β’ γύρο της πανδημίας.

Καταδεικνύει, αν θέλετε όμως, και ποια είναι η υποχρέωση του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης συνολικά, για το από εδώ και πέρα. Γιατί η επανάπαυση δεν αφορά μόνον τους πολίτες…

Ο πίνακας αυτός καταγράφει, ανά εβδομάδα του Μαρτίου και του Απριλίου, πόσες κλίνες ΜΕΘ διαθέτει το ΕΣΥ και πόσες από αυτές διατέθηκαν για ασθενείς του COVID-19 (περίπου 1 στις 3), αλλά και πόσοι ασθενείς νοσηλεύτηκαν από κοροναϊό. Από τις 23 Μαρτίου, που είναι η πρώτη επιλεγείσα ημερομηνία, επί συνόλου 797 κλινών ΜΕΘ, 217 από αυτές είχαν διατεθεί για ασθενείς του κοροναϊού, και χρησιμοποιήθηκε το 1/3 αυτών (ποσοστό 34%).

Η 30ή Μαρτίου ήταν μια δύσκολη ημερομηνία για το ΕΣΥ, όπως ο συγκεκριμένος πίνακας αποτυπώνει, καθώς γέμισαν περίπου οι μισές κλίνες από όσες είχαν διατεθεί για τον κοροναϊό (41%). Είναι αυτονόητο ότι όσο περνούσαν οι ημέρες προστίθενταν νέες κλίνες ΜΕΘ για γενική χρήση όσο και για χρήση από νοσούντες του covid-19.

Στις επόμενες ημερομηνίες-σταθμούς, 6, 13 και 20 Απριλίου, οι κλίνες ΜΕΘ συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ αντιστοίχως μειώνεται η χρήση τους από άτομα που χρήζουν ειδικής νοσηλείας, δεδομένης και της πτωτικής πορείας σε κρούσματα.

Και τα συμπεράσματα:

  • Η Ελλάδα ξεκίνησε αυτόν τον παγκόσμιο αγώνα από τις χαμηλότερες θέσεις, διεθνώς και σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, με κριτήριο την αναλογία, κλίνες ΜΕΘ ανά 1.000 κατοίκους. Οι αιτίες χιλιοειπωμένες, οι υπεύθυνοι γνωστοί. Δεν αρκεί, συνεπώς, να παρακολουθεί κανείς την εξέλιξη σε αριθμό ΜΕΘ, πρέπει να βλέπει και τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη.
  • Σε ένα ενδεχόμενο, επόμενο γύρο πανδημίας -σενάριο που όλοι απεύχονται- θα συνεχίζουν να υπάρχουν και τα έκτακτα εκείνα περιστατικά (τροχαία, καρδιολογικά κ.α.) που θα χρήζουν επίσης νοσηλείας στις ΜΕΘ, συνεπώς δεν μπορείς να διαθέσεις όλες τις κλίνες για τον covid-19.
  • Ξέρουμε όλοι, κυβερνήτες, γιατροί και λοιποί πολίτες, ότι ο κοροναϊός ήρθε και δεν άγγιξε στην Ελλάδα. Χάρη στα μέτρα και τη συμμόρφωση σε αυτά;, χάρη στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν την περίοδο αυτή πολλοί επισκέπτες από το εξωτερικό και δη πληγείσες χώρες;, χάρη στην κοινωνική διαστρωμάτωση;–έχουν ακουσθεί πολλές εξηγήσεις, πάντως ό,τι και αν συνέβη, το συμπέρασμα είναι ένα: ήρθε και δεν άγγιξε.

Ουδείς όμως μπορεί να δεσμευθεί ότι έτσι θα είναι και το φθινόπωρο. Σενάριο, το οποίο πρέπει να γίνει κτήμα όλων των πολιτών, ακόμη όμως και όσων έχουμε εξουσιοδοτήσει να μας κυβερνούν.

Η ατομική ευθύνη αφορά, άλλωστε, πρωτίστως τον πρωθυπουργό και όσους παίρνουν αποφάσεις, και ο Σεπτέμβριος μπορεί και να μην είναι Μάιος…

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα