Κωδικός “Kurzarbeit”: Μισό ωράριο 40% κάτω οι μισθοί – Το κυβερνητικό σχέδιο για τα εργασιακά

 Κωδικός “Kurzarbeit”: Μισό ωράριο 40% κάτω οι μισθοί – Το κυβερνητικό σχέδιο για τα εργασιακά

Κωδικός “Kurzarbeit”. Πάνω στο γερμανικό μοντέλο που έχουν υιοθετήσει οι μισές επιχειρήσεις της χώρας αυτής, πατάει και το, εν Ελλάδι, κυβερνητικό σχέδιο διατήρησης των θέσεων εργασίας, γράφουν σήμερα τα «Νέα» (ρεπορτάζ Μ. Βουργάνα).

Το μοντέλο δοκιμασμένο στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, στηρίζεται στη μείωση του ωραρίου στο μισό με αντίστοιχη μείωση του μισθού, με τις απώλειες να τις καλύπτουν εγχώριος προϋπολογισμός και Κοινοτικά κονδύλια, εν προκειμένω το πρόγραμμα Sure.

Κάπου εδώ όμως αρχίζουν οι απορίες ή και ενστάσεις αν θέλετε. Θα καλύπτονται εξ ολοκλήρου οι απώλειες; Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι «η κρατική επιδότηση θα μπορούσε να καλύπτει το 40% – 60% των απωλειών από τη μείωση του μισθού λόγω της αντίστοιχης μείωσης του ωραρίου απασχόλησης. Με αντίστοιχη επιδότηση θα μπορούσε να καλυφθεί και μέρος των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων». Και ό,τι δεν καλύπτεται;, το πρώτο ερώτημα.

Με δεδομένη τη μείωση πελατών π.χ. στα καταστήματα εστίασης, την πτώση του τζίρου κ.ο.κ., βέβαιο είναι ότι οδηγούμαστε σε εκ περιτροπής ωράρια. Το θέμα είναι πώς δεν θα γίνουν ευέλικτά, πιο σωστά… “ξεχειλωμένα”. Και, κυρίως, ποιος φορέας θα παρακολουθεί αν τηρείται η, ούτως ή άλλως, προβληματική εργατική νομοθεσία.

Και μετά, για πόσο καιρό μπορεί η Ε.Ε. να χρηματοδοτεί την εν λόγω δράση, με δεδομένο ότι τα λεφτά εκ Βρυξελλών δεν είναι απεριόριστα: η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει και να λάβει περίπου 1,4 με 1,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 100 δισ. ευρώ, γράφουν τα «Νέα». Μέχρι πού μπορούν να μας  φθάσουν τα χρήματα αυτά, με το επιπλέον δεδομένο ότι ο φθινόπωρο αναμένεται ο δεύτερος γύρος του κοροναϊού, με τις αντίστοιχες επιπτώσεις σε μια ήδη τραυματισμένη οικονομία και κοινωνία;

Ερωτήματα…

Ν. Παπ.

Σχετικά Άρθρα