Editorial: Άρση των μέτρων-Η ευθύνη της κυβέρνησης και του κ. Τσιόδρα…
Η κυβέρνηση αποφάσισε την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με άρση της καραντίνας. Η αρχή έγινε από τα ειρηνοδικεία, πλην όμως δεν λειτούργησαν δώδεκα εξ αυτών στην Αττική, λόγω αποχής του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων επειδή έκριναν πως δεν τηρούνται τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης για τους ίδιους και τους πολίτες.
Πρόβλημα συνωστισμού πολιτών παρουσιάστηκε το πρωί στο Υποθηκοφυλακείο-Ενεχυροφυλακείο Αθήνας στην οδό Αριστοτέλους , όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπου έσπευσαν αστυνομικοί και έκαναν συστάσεις σε όσους βρίσκονταν στην ουρά για την είσοδο στο κτίριο, καθώς δεν υπήρχε προσωπικό εταιρίας φύλαξης.
Το ερώτημα εάν και κατά πόσο η άρση της καραντίνας γίνεται με τήρηση των μέτρων προστασίας του πληθυσμού είναι εύλογο. Ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας δεν είχε επαρκείς απαντήσεις σχετικά με το εάν πρέπει να φοράμε μάσκα, που και με ποιον τρόπο.
Έπεσε, μάλιστα, και σε αντιφάσεις, ίσως όχι με δική του ευθύνη αλλά επειδή η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει όλα όσα χρειάζεται για την εξάπλωση του κοροναϊού.
Στην Γερμανία επικρατεί ήδη έντονος προβληματισμός σχετικά με την άρση της καραντίνας, καθώς μια εβδομάδα μετά διαπιστώνεται έξαρση της πανδημίας.
Σχετικά με τα σχολεία, ο προβληματισμός των επιστημόνων οδηγεί σε 24ωρη καθυστέρηση των ανακοινώσεων από την υπουργό Παιδείας. Η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει ενστάσεις, ενώ πολλοί πολίτες διερωτώνται σε τι ακριβώς αποσκοπεί η επαναλειτουργία δημοτικών και γυμνασίων. Τι θα κερδίσουν τα παιδιά από την επιστροφή στις αίθουσες για περίπου ένα μήνα πριν το οριστικό κλείσιμο λόγω καλοκαιριού;
Οι εξηγήσεις του Σωτήρη Τσιόδρα και η επίκληση νέων (;) μελετών ότι τα παιδιά προσβάλλονται λιγότερο από τον κοροναϊό και τον μεταδίδουν λιγότερο, δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκείς μέσα στην γενικευμένη αβεβαιότητα.
Προφανώς, ουδείς στην Ελλάδα διακατέχεται από τον απάνθρωπο κυνισμό του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε που θεωρεί πως “η ανθρώπινη ζωή δεν είναι απαραίτητα υπεράνω όλων”. Αντιλαμβάνονται, βεβαίως, όλοι πως οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι πολύ σοβαρές, ίσως και μη ανατάξιμες εάν παραταθεί επι μακρόν η καραντίνα.
Όμως, η κυβέρνηση κινδυνεύει να θυσιάσει μέρος της επιτυχίας της απο την διαχείριση της πρώτης φάσης της κρίσης. Ο κόσμος κουράστηκε, όμως, αυτή η κόπωση δεν μπορεί να αποτελεί οδηγό για τους κυβερνώντες.
Εδώ και πολλές ημέρες οι αρχές έχουν επιτρέψει την χαλάρωση των μέτρων, την ίδια ώρα που ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει να ζητά την τήρησή τους. Πρόκειται για υποκρισία. Πλατείες, παραλίες, δρόμοι είναι γεμάτοι με κόσμο. Παιδιά παίζουν με παιδιά, διαφορετικές οικογένειες συγχρωτίζονται, πολλοί πολίτες και πολλά καταστήματα τροφίμων δεν τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Και ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη εάν εκδηλωθεί εξάπλωση του ιού. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός πρέπει να δώσει απαντήσεις. Πριν να είναι αργά…