Προτάσεις στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας

 Προτάσεις στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας

Προτάσεις μέτρων υποστήριξης που αφορούν τόσο τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων, όσο και παρεμβάσεις που αφορούν στη φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων περιλαμβάνονται σε επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών προς τον πρωθυπουργό αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς.

Η εν λόγω επιστολή είναι η δεύτερη που αποστέλεται στον έλληνα πρωθυπουργό ενώ βρισκόμαστε στη φάση ολοκλήρωσης του σχεδιασμού για την σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού και σταδιακής επαναλειτουργίας της οικονομίας μετά αυτής του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Στην επιστολή του ο, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης τόνισε ότι για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης αξίζουν συγχαρητήρια στους πολίτες για την ωριμότητα και την πειθαρχία που επέδειξαν, στην κυβέρνηση γιατί λειτούργησε οργανωμένα και πρακτικά, ανταποκρινόμενη σε άμεσο χρόνο σε απρόβλεπτες καταστάσεις, αλλά και στον Πρωθυπουργό, γιατί οργάνωσε ένα εξαιρετικό επιτελείο ειδικών επιστημόνων, του οποίου τη γνώμη σεβάστηκε, με τα γνωστά επιτυχημένα αποτελέσματα.

Ζήτησε με τον ίδιο τρόπο, για την αντιμετώπιση πλέον της οικονομικής κρίσης που δημιουργήθηκε, να ακούσει και να σεβαστεί τη γνώμη των ανθρώπων της πραγματικής οικονομίας, οι οποίοι θα πρέπει από εδώ και πέρα να σύρουν  το άρμα της ανασύστασης της αγοράς, ώστε η Ελλάδα να βγει πρώτη στην Ευρώπη και να λάβει τα εύσημα και σε αυτόν τον τομέα.

Ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Α χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη, από την επομένη που θα επανέλθουμε σταδιακά στην ενεργό δραστηριότητα, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που:

1. Θα επιτρέψουν να επαναλειτουργήσουν όλες οι πριν από την υγειονομική κρίση υγιείς οικονομικές μονάδες, που επιβίωσαν μετά από τη δεκαετή οικονομική κρίση.

2. Θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, ώστε το αρχικό διάστημα, έως ότου επανέλθει η  οικονομία σε συνθήκες κανονικότητας, αυτές οι μονάδες να μη λειτουργούν με ζημιές δημιουργώντας νέα «λουκέτα», χαμένες θέσεις εργασίες και νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Άλλως, θα απαιτηθεί άλλη μία δεκαετία και μερικά μνημόνια μέχρι να διορθωθούν.

3. Ως ισχυρές οικονομικές οντότητες, ανεξαρτήτως μορφής, μεγέθους, κλάδου και περιοχής, θα μπορέσουν να επενδύσουν και να αναπτυχθούν, συμπαρασύροντας  στην ευημερία το σύνολο της  κοινωνίας.

Στην συνέχεια ο κ. Καφούνης συνόψισε τις συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες και μελετημένες προτάσεις που ο Ε.Σ.Α έχει αποστείλει προς όλα τα παραγωγικά υπουργεία, τα οποία πλέον θα πάρουν το λόγο από τους υγειονομικούς και συγκεκριμένα προς το:

Α. Υπουργείο Οικονομικών

Με κεντρικό σύνθημα «Χωρίς τις τράπεζες τροχονόμους ρευστότητας, να εξασφαλίσουμε λίγα για πολλούς και όχι πολλά για λίγους»,  με στοχευμένα θέματα, όπως:

α) Φορολογίας

•  Την πλήρη κατάργηση της προκαταβολής φόρου για εφέτος, δεδομένου άλλωστε ότι στόχος όλων είναι η επιβίωση και όχι η κερδοφορία.

•  Τη μόνιμη κατάργηση του «έκτακτου» τέλους επιτηδεύματος, που στερεί πόρους από την πραγματική οικονομία.                 

•  Την επέκταση της θεσμοθετημένης μείωσης των ενοικίων κατά 40% για τις εμπορικές επιχειρήσεις έως το τέλος του 2020, με ταυτόχρονη μείωση 40% του ΕΝΦΙΑ όσων ιδιοκτητών  συμμετέχουν σε αυτό το μέτρο και για τα αντίστοιχα ακίνητα.

β) Χρηματοδότησης

Με βάση την επιτυχημένη μάχη του Πρωθυπουργού στην Ευρώπη η οποία έχει εξασφαλίσει μεγάλα κονδύλια για τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων, που μπορούν να αποτελέσουν το καύσιμο που θα κρατήσει ζωντανό τον ιδιωτικό τομέα και θα  βοηθήσει να αναπτυχθεί με γοργούς ρυθμούς, ζήτησε αυτά να μην περιοριστούν σε χρηματοδοτήσεις  ελάχιστων  επιχειρήσεων, λόγω αυστηρών τραπεζικών κριτηρίων πρόκρισης, αλλά να διαμορφωθεί ένας νέος ορισμός  βιωσιμότητας,  λειτουργώντας υπό όρους κρίσης.  Και πρότεινε ως ενδεδειγμένο όρο βιωσιμότητας να είναι οι ρυθμισμένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων την 31η Δεκεμβρίου 2019, ειδικά όσων κατόρθωσαν και βγήκαν από τη δεκαετή κρίση λαβωμένες αλλά όρθιες οι οποίες χρειάζονται:

•   Τη δημιουργία ενός δανείου “covid19”,χωρίς τις τράπεζες τροχονόμους ρευστότητας, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα φτάσουν μικρότερα ποσά σε πολλούς  και όχι πολλά σε λίγους, στηρίζοντας κυρίως  αυτούς που έχοντας «το γονίδιο της επιβίωσης» επέζησαν μέσα στη δεκαετή κρίση, με:

  1. την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, την Αναπτυξιακή Τράπεζα και το τραπεζικό σύστημα
  2. υποχρέωση πληρωμής αποκλειστικά φόρων & εισφορών,  προμηθευτών, επιταγών και ενοικίων.

Τα συνολικά ποσά χρηματοδότησης μπορούν να συνδεθούν με τον ετήσιο κύκλο εργασιών του προηγούμενου έτους και τη μισθοδοσία της επιχείρησης.
Τα δάνεια να έχουν διάρκεια πέντε ετών, με περίοδο χάριτος μέχρι 30-6-2021 και να είναι εγγυημένα από το Ελληνικό δημόσιο, τουλάχιστον στο 80% του συνολικού ποσού, ενώ το επιτόκιο πρέπει να είναι και αυτό επιδοτούμενο.
Για τα συγκεκριμένα δάνεια, ρητά δεν θα πρέπει να απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις, παρά μόνο ενοχική εγγύηση των φορέων της επιχείρησης.

• Επίσης ο κ. Καφούνης ζήτησε την άμεση νομοθέτηση Μικροπιστώσεων, σε εφαρμογή της υπάρχουσας ευρωπαϊκής οδηγίας του θεσμού των Μικροπιστώσεων ή αλλιώς Μικροχρηματοδοτήσεων, χορηγώντας χαμηλότοκα δάνεια έως 25.000 €, τα οποία πρέπει να απευθύνονται σε υφιστάμενες πολύ μικρές επιχειρήσεις, να χορηγούνται χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενώ οι εγγυήσεις να παρέχονται από εξειδικευμένους δημόσιους φορείς, Αναπτυξιακές τράπεζες και ΕΣΠΑ.

Β. Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Με κεντρική ιδέα «Μείωση επιβαρύνσεων και “Bonus κορωνοϊού”, ώστε εργοδότες και εργαζόμενοι να μοιράζονται το  αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης συνεργασίας», ζήτησε την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, διευκρινίζοντας ότι οι θέσεις εργασίας δεν διασώζονται με απαγορεύσεις και ποινές αλλά με κίνητρα που πρέπει να ισχύσουν τουλάχιστον έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2020, για να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, παράθεσε προς υλοποίηση τα κάτωθι:

  • 50% επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους   των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση τη διασφάλιση περισσότερων θέσεων εργασίας.
  • 50% επιδότηση των εισφορών των εργαζομένων ώστε να αυξηθεί το εισόδημα των συμπολιτών μας που μέσα στην κρίση αρκέστηκαν στο επίδομα των 800€, ενώ οι συνάδελφοί τους στον δημόσιο τομέα δεν υπέστησαν καμία μείωση. Τόνισε ότι εκείνοι θα αποτελέσουν την «επόμενη ημέρα» την κινητήρια δύναμη, για να καλυφθεί από την εσωτερική ζήτηση μέρος των απωλειών που έχει επέλθει από τη μείωση του τουρισμού, στηρίζοντας τόσο τον εσωτερικό τουρισμό, όσο και την ιδιωτική κατανάλωση στην πραγματική οικονομία.
  • Δυνατότητα καταβολής «bonus κορωνοϊού» σε όσες επιχειρήσεις μέσα στην κρίση καταφέρνουν να έχουν κέρδη και θέλουν να τα μοιραστούν με τους εργαζομένους τους, χωρίς επιβάρυνση εισφορών. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη να διαμορφωθούν οι νέοι όροι στη σχέση εργοδοτών-εργαζομένων και να πάψουν οι επιβαρύνσεις και στρεβλώσεις του παρελθόντος να μην επιτρέπουν να μοιράζεται δίκαια το αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης συνεργασίας.
  • Διατήρηση των σημερινών κανόνων υπερωριών και της εκ περιτροπής εργασίας και δυνατότητα ευελιξίας και επιλεκτικής ευχέρειας στη χορήγηση των κανονικών αδειών, βάσει των έκτακτων αναγκών κάθε επιχείρησης.
  • Επικέντρωση του Σ.ΕΠ.Ε στον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας, που αποτελεί για τον εμπορικό κόσμο μέγιστο θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού, και όχι σε γραφειοκρατικές λεπτομέρειες ρύθμισης εργασιακών θεμάτων.

Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Με κεντρικό αίτημα τον «Εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση κανόνων, που θα επιτρέψουν στην αγορά να αναπνεύσει», τόνισε την σημασία της άμεσης επίλυσης θεμάτων που αφορούν στο σύνολο των επιχειρήσεων, αλλά επισήμανε και  προβλήματα που αφορούν συγκεκριμένα στο λιανικό εμπόριο, που μαζί με τον τουρισμό είναι οι μεγάλοι ασθενείς της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, παρέθεσε τα ακόλουθα θέματα προς υλοποίηση:

  • Τη μετατόπιση για την παρούσα χρονιά της έναρξης των τακτικών θερινών εκπτώσεων κατά 15 μέρες, ήτοι αρχές Αυγούστου, ώστε να δοθεί περισσότερος ωφέλιμος χρόνος στις επιχειρήσεις να διαθέσουν τα αποθέματά τους που έμειναν αδιάθετα κατά την περίοδο του υποχρεωτικού κλεισίματος.
  • Την κατάργηση του παρωχημένου θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, έχοντας για πρώτη φορά τη σύμφωνη γνώμη των καταναλωτικών οργανώσεων και όλων των φορέων της αγοράς.
  • Την   απλοποίηση κανόνων και γραφειοκρατικών θεμάτων, που έχουν εκτενώς παρουσιαστεί  στις υπηρεσίες του Υπουργείου και αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. 
  • Την απλοποίηση των όρων εκταμίευσης πόρων ΕΣΠΑ με την άμεση  εκταμίευση ποσών που αφορούν σε ήδη εγκεκριμένα σχέδια προγραμμάτων, λαμβάνοντας μόνο τη δέσμευση του επενδυτή για  ολοκλήρωση της επένδυσης εντός συγκεκριμένου χρονικού  διαστήματος.
  • Τη συμμετοχή του ΕΣΠΑ σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα προκύψουν λόγω “covid 19”, με στόχο την αύξηση των κονδυλίων προς μόχλευση και στόχευση στη στρατηγική απόφαση που  απαιτεί «λιγότερα χρήματα για πολλούς και όχι πολλά για λίγους».
  • Και τη συνέχιση της κάλυψης λειτουργικών δαπανών από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Κλείνοντας ο κ. Καφούνης παρατήρησε ότι όπως στα θέματα υγείας, η έγκαιρη και θαρραλέα λήψη από μέρους του Πρωθυπουργού των σωστών αποφάσεων έσωσαν αδιαμφισβήτητα χιλιάδες ζωές συμπολιτών μας, έτσι και τώρα η άμεση λήψη των σωστών μέτρων θα επιτύχει να σωθούν χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό και σεβόμενοι απόλυτα τον χρόνο και την αξία των παρεμβάσεων του, δημιουργήσαμε έναν γόνιμο και παραγωγικό διάλογο μέσα στην κρίση, ευρισκόμενοι στο πλευρό όλων των παραγόντων της κυβέρνησης, διεκδικώντας λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του μόνο μία φορά στην αρχή αυτής της κρίσης και άλλη μία τώρα στο τέλος της.

Το σύνολο του εμπορικού κόσμου ελπίζει πως η αποτελεσματικότητα της πρώτης παρέμβασης θα επαναληφθεί και σήμερα, ώστε όλοι οι Έλληνες μαζί να γιορτάσουμε μία πανευρωπαϊκή, αν όχι παγκόσμια, πρωτιά μετά από πολλά χρόνια. Αυτήν της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης της υγειονομικής αλλά και της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Σχετικά Άρθρα