Οργή Τσιόδρα: Νοσηλευτές με συμπτώματα λοίμωξης τους επετράπη να δουλεύουν – Ποιο είναι το νέο ελπιδοφόρο φάρμακο

Οργή Τσιόδρα: Νοσηλευτές με συμπτώματα λοίμωξης τους επετράπη να δουλεύουν – Ποιο είναι το νέο ελπιδοφόρο φάρμακο

Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς δεν έκρυψαν την οργή τους για τη μη τήρηση του πρωτοκόλλου ασφαλείας στην κλινική του Περιστερίου.

Όπως αποκάλυψε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, νοσηλευτικό προσωπικό είχε συμπτώματα λοίμωξης, εξετάστηκε από τον γιατρό και του επετράπη να δουλεύει ενώ δεν ελέγχθηκε ποτέ για τον κοροναϊό.

«Είναι σημαντικό σε αυτούς τους χώρους να υπάρξουν όλα τα μέτρα πρόληψης. Προέκυψαν δεδομένα με την τήρηση των κανόνων πρόληψης των λοιμώξεων τα οποία θα αναφερθούν σε σημείωμα του ΕΟΔΥ. Νοσηλευτικό προσωπικό είχε συμπτώματα λοίμωξης, εξετάστηκε από τον γιατρό και του επετράπη να δουλεύει, ενώ δεν ελέγχθηκε ποτέ για τον κοροναϊό» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος συνέστησε προσοχή προσοχή, εκπαίδευση και επαγρύπνηση γι’ αυτή την προσπάθεια, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της διοίκησης της κλινικής. «Η έλλειψη εκπαίδευσης δεν πιστεύω ότι είναι γενική, είναι ειδική. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία έχει να μην μεταδοθεί σε μία ευαίσθητη ομάδα» επεσήμανε.

Έχουν μεταφερθεί όλοι οι ασθενείς

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, οι ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον ιό «έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αττικής και μέχρι να γίνει αυτό, συντονίστηκε η εφαρμογή αυστηρών μέτρων σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ώστε να μηδενιστεί οποιαδήποτε επαφή και επικοινωνία θετικών κι αρνητικών ασθενών».

«Όλοι οι ασθενείς και οι συνεργαζόμενοι γιατροί έχουν ενημερωθεί. Ο ΕΟΔΥ έχει εξοπλίσει με ιατρικό εξοπλισμό τη συγκεκριμένη μονάδα υγείας. Θα γίνεται επανέλεγχος ανά 2-3 μέρες. Ακόμη δόθηκαν φάρμακα προφυλακτικής αγωγής. Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών τους» πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Όσον αφορά τους 17 ασυμπτωματικούς εργαζόμενους και νοσηλευτές, όλοι παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Αντίθετα, όσοι αποδείχθηκαν αρνητικοί στον ιό – εργαζόμενοι και ασθενείς – παραμένουν εντός της κλινικής.

Ο ίδιος τόνισε πως «όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές δεν αρκεί να πούμε ότι το πάθημα έγινε μάθημα».

Γνωστά από την Τρίτη τα κρούσματα στην κλινική

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είπε πως σε σύνολο 34 κρουσμάτων στην κλινική «Ταξιάρχαι» βρέθηκαν 121 στενές επαφές που έχουν τεθεί σε καραντίνα. Επανέλαβε πως δίνεται ιδιαίτερη προσοχή των ατόμων που κάνουν αιμοκάθαρση.

«Σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκαν 39 συνεργαζόμενοι γιατροί» δήλωσε, αφήνοντας και ο ίδιος αιχμές για τη μη τήρηση του πρωτοκόλλου ασφαλείας. «Κάθε φορά που υπάρχει οποιαδήποτε αμέλεια, όχι μόνο σε αυτές τις δομές, η δουλειά είναι να δημιουργούνται δεδομένα για να μην γίνει διασπορά στην κοινωνία».

Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη δομή υγείας, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε οι ιχνηλατήσεις συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και θα έχουμε περισσότερα αποτελέσματα τις επόμενες ώρες, ενώ ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως για τα κρούσματα στην κλινική στο Περιστέρι είχαν ενημερωθεί από την Τρίτη και το πρωί της Τετάρτης, μετέβησαν στο σημείο με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Ποιο είναι το νέο ελπιδοφόρο φάρμακο

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας σε ένα νέο αντι-ιϊκό φάρμακο κατά του κορoναϊού.

Πρόκειται για το φάρμακο EIDD-2801. Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές σε ζώα (ποντίκια) και σύντομα αναμένεται ότι θα γίνουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Εάν οι δοκιμές επαληθεύσουν τις προσδοκίες, το φάρμακο αναμένεται ότι θα αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου, ενώ ενδέχεται να έχει και τη μορφή χαπιού.

Ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα για το πειραματικό χάπι που αναπτύσσει επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Emory στις ΗΠΑ, το οποίο βάσει των προκαταρκτικών ερευνητικών δεδομένων δείχνει να μπορεί να μειώσει τη σοβαρή βλάβη που προκαλεί στους πνεύμονες ο κοροναϊός.

Το EIDD-2801, έχει ήδη δοκιμασεί καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων του πνεύμονα και σε ποντίκια, και φαίνεται να μπορεί να αποτρέψει τη σοβαρή πνευμονία και τον θάνατο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όταν το φάρμακο χορηγείται ως θεραπεία 12 ή 24 ώρες μετά την έναρξη της λοίμωξης, μπορεί να μειώσει τον βαθμό πνευμονικής βλάβης και απώλειας βάρους σε ποντίκια. Αυτό το παράθυρο ευκαιρίας αναμένεται να είναι μεγαλύτερο στους ανθρώπους γιατί η περίοδος έναρξης της νόσου επεκτείνεται.

Ο επικεφαλής της μελέτης δήλωσε ότι το φάρμακο «όχι μόνο έχει υψηλές δυνατότητες για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19, αλλά φαίνεται επίσης αποτελεσματικό για τη θεραπεία άλλων σοβαρών λοιμώξεων κοροναϊού».

“Έχουμε πιο λίγους νεκρούς σε σχέση με προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες- Έρχονται μαζικά τεστ”

Τα επίπεδα θνησιμότητας από τον κορωνοιό στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλά και αναμενόμενα για την εποχή σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, διαβεβαίωσε στη συνέχεια ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Το παραπάνω αποτελεί αναμφισβήτητα επιβεβαίωση της καλής πορείας της χώρας μας με ένα καθολικό και συστηματικό τρόπο καταγραφής των θανάτων που σημειώνονται και που δεν το έχουν πολλές προηγμένες ευρωπαικές χώρες, δήλωσε επιπρόσθετα.

Φυσικά μετά την χαλάρωση των μέτρων υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση και μαθηματικά μοντέλα που θα δείξουν τυχόν αναμενόμενη αύξηση της επιδημίας, ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων σε μια κατάσταση που θα γίνεται μαζικότερο testing, τόνισε ο καθηγητής γνωστοποιώντας ειδικότερα πως σε αυτή την φάση εγκρίνονται διευρυμένα κριτήρια μαζικού testing.

«Θα μπορούμε να έχουμε ακόμη πιο ακριβή εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα ώστε να μπορούμε να επανερχόμαστε στην τάξη εάν δούμε ότι κάτι πάει να ξεφεύγει», εξήγησε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως «θα χρησιμοποιήσουμε τη μαθηματική επιστήμη για να κάνουμε ακριβείς προβλέψεις για το πώς θα κινηθεί ο ιός».

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής παραδέχτηκε πως δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αν θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων ή όχι μετά την άρση των μέτρων.

«Μακάρι να μην υπάρξει», ευχήθηκε καταλήγοντας πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για το σενάριο μια αύξησης με τα μέχρι τώρα θετικά δεδομένα να μας δίνουν την δυνατότητα σωστής προετοιμασίας για κάτι τέτοιο.

“Έχει έρθει η ώρα να χαλαρώσουμε, αλλά σταδιακά και ελεγχόμενα”

«Έχει έρθει σιγά σιγά η ώρα να χαλαρώσουμε, σταδιακά και ελεγχόμενα», είπε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό. Επανέλαβε ότι συνεχίζουμε την επαγρύπνηση και κύρια προτεραιότητα αποτελεί η προστασία των ευπαθών ομάδων και σε δεύτερο επίπεδο να περιοριστεί η κυκλοφορία του ιού. Δύο είναι τα όπλα μας, είπε ο κ. Τσιόδρας, το μέτρο της απόστασης και της υγιεινής.

Σχετικά Άρθρα