Τσίπρας σε τομεάρχες ΣΥΡΙΖΑ: Τον Σεπτέμβρη θα βρεθούμε με τεράστια ύφεση, λουκέτα, ανεργία

Τσίπρας σε τομεάρχες ΣΥΡΙΖΑ: Τον Σεπτέμβρη θα βρεθούμε με τεράστια ύφεση, λουκέτα, ανεργία

Για την κατάσταση στην οποία θα περιέλθει η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους επικεφαλής των τομέων του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για να αποδιαρθρώσει την αγορά εργασίας, ενώ παράλληλα με εξαιρετικά ύποπτες αποφάσεις υπουργών, όπως το παράδειγμα των vouchers, για ψευτο-καταρτίσεις επιστημόνων, «επιλέγουν τους μεσάζοντες, επιλέγουν με αδιαφανείς διαδικασίες συγκεκριμένες εταιρείες, συγκεκριμένα κέντρα κατάρτισης», ενώ δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο. Ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους τομεάρχες να εξειδικεύσουν το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» ο καθένας στον τομέα ευθύνης του, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και τους κάλεσε να βρίσκονται σε εγρήγορση, τόσο μέσα στη Βουλή, όσο και μέσα στην κοινωνία.

Αναλυτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «η περίοδος αυτή της πανδημίας έχει αναδείξει μία σειρά από ζητήματα τα οποία μας καλούν να είμαστε σε εγρήγορση, διότι «έχει αναδειχθεί η ανάγκη να επιστρέψει στη συζήτηση η αξία του δημόσιου χώρου» και τόνισε πως σε αυτό το πλαίσιο «όλα τα θέσφατα της προηγούμενης περιόδου, τα θέσφατα της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης ότι η αγορά μπορεί να τα ρυθμίζει όλα, ότι δεν έχει νόημα να στηρίζουμε το κοινωνικό κράτος και τη δημόσια υγεία, όλα αυτά διαψεύδονται, διότι η ανάγκη των ανθρώπων στις δύσκολες στιγμές είναι να προστρέξουν σε ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας και κοινωνικού κράτους προκειμένου να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να αντέξουν στις δύσκολες στιγμές, όπως τώρα στην περίοδο της πανδημίας».

Ως εκ τούτου ανέφερε ότι «εμείς αυτό το διάστημα πρέπει να αναδείξουμε τις προτάσεις μας για την αναγκαιότητα ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, που θα θέτει σε προτεραιότητα τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη». Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι το κρίσιμο, το οποίο πρέπει να βάλουμε μπροστά. Και νομίζω ότι πλέον είναι επιτακτικό και καθολικό αίτημα της κοινωνίας η αναδιοργάνωση του εθνικού συστήματος υγείας, που χάρη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καταφέραμε να σταματήσουμε την αποδυνάμωση του και σήμερα δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα, ακριβώς επειδή υπήρχε μία στοιχειώδης υποδομή».

Ως δεύτερο κρίσιμο ζήτημα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε το «πώς θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη ημέρα της πανδημίας, η οποία έρχεται, είναι κοντά».

Υπογράμμισε σχετικά: «Όταν με το καλό βγούμε από τα σπίτια μας θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε μία δουλειά όλοι και όλες, θα πρέπει να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να στηρίξουμε τη ζωή, την καθημερινότητα. Και εκεί δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Διότι βλέπω πως η κυβέρνηση, ενώ υιοθέτησε για την αντιμετώπιση της πανδημίας τις επιστημονικές προτάσεις για προληπτικά μέτρα, δεν υιοθετεί τις προτάσεις όλων των σοβαρών οικονομολόγων, αλλά και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για προληπτικά οριζόντια μέτρα, προκειμένου να διατηρηθεί η ζήτηση και η προσφορά, προκειμένου να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις, προκειμένου να επιδοτηθεί η εργασία για να μην χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Αντιθέτως, όπως είπε, η κυβέρνηση «με πολύ αποσπασματικά μέτρα επιδοτεί την αναστολή της εργασίας, και όχι την ίδια την εργασία, και διστάζει να προχωρήσει σε οριζόντια μέτρα αξιοποιώντας τη μεγάλη παρακαταθήκη της δικής μας διακυβέρνησης που ήταν το “μαξιλάρι” ρευστότητας, που αφήσαμε για να έχουν τη δυνατότητα να το διαχειριστούν σε μία περίοδο κρίσης, όπως η σημερινή».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του σημειώνοντας: «Πολύ φοβάμαι ότι αν αυτό συνεχιστεί και δεν αξιοποιήσουν ενεργά και στοχευμένα το “μαξιλάρι” της ρευστότητας και έρθει ο Μάης και ο Ιούνιος, θα βρεθούμε χωρίς να το καταλάβουμε τον Σεπτέμβρη, έχοντας σπαταλήσει αυτό το “μαξιλάρι”, για ανάγκες οι οποίες θα τρέχουν, χωρίς να έχουμε δημιουργήσει μία δυναμική για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Και τον Σεπτέμβρη θα βρεθούμε με τεράστια ύφεση, λουκέτα ανεργία και χωρίς αυτό το όπλο που σήμερα έχουμε στη διάθεση μας».

Ως τρίτο κρίσιμο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε την αξιοποίηση της κρίσης από πλευράς των κυβερνώντων «για να αναδιαρθρώσουν την αγορά εργασίας και την οικονομία, αλλά και για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα».

«Και αυτό κατά την άποψή μου από ηθικής πλευράς είναι το πιο απαράδεκτο απ’ όλα όσα βλέπουμε το τελευταίο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Είδαμε αυτές τις ημέρες, μέσα από την ιδιότυπη λειτουργία της Βουλής, ότι όλα προχωρούν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Δεν υπάρχει λογοδοσία, δεν υπάρχει έλεγχος και αυτό έχει δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προβεί σε ενέργειες οι οποίες είναι εξαιρετικά ύποπτες σε ότι αφορά και στην αποτελεσματικότητα, αλλά και στις προθέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα vouchers στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. Εκεί βλέπουμε πραγματικά μία εξωφρενική υπόθεση να εξελίσσεται μπροστά μας. Βλέπουμε, ενώ θα έπρεπε όλοι αυτοί να ενταχθούν και να στηριχθούν έστω μ’ αυτό το επίδομα των 800 ευρώ, να γίνεται μία διαδικασία εξευτελιστική για τους επιστήμονες μέσα από ψεύτο-προγράμματα, που δίνουν τη δυνατότητα ουσιαστικά σε πέντε έως επτά επιχειρήσεις να πάρουνε γύρω στα 36 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπάρχει καν λόγος να τα πάρουν αυτά τα χρήματα. Θα μπορούσανε να εντάξουν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ το σύνολο των 800 ευρώ, χωρίς μεσάζοντες. Επιλέγουν τους μεσάζοντες, επιλέγουν με αδιαφανείς διαδικασίες συγκεκριμένες εταιρείες, συγκεκριμένα κέντρα κατάρτισης».

«Κατά την άποψή μας εδώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ηθικής σημασίας ζήτημα», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε λέγοντας: «Και αυτό, όπως και πολλά άλλα, πρέπει να αναδειχθούν μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία το επόμενο διάστημα. Οι σημερινές αποκαλύψεις στα Μέσα Ενημέρωσης εξηγούν για ποιο λόγο η κυβέρνηση και ο κ. Βρούτσης απέκρυψε τα εταιρικά στοιχεία της κάθε πλατφόρμας που ανέλαβε έναντι εκατομμυρίων τις ψευτο-καταρτίσεις των επιστημόνων. Οι 6 – 7 των ηλεκτρονικών πλατφορμών θα λάβουν δεκάδες εκατομμύρια. Νομίζω ότι είναι ζητήματα που θα απασχολήσουν το επόμενο διάστημα την επικαιρότητα».

Σε ότι αφορά στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της καθημερινότητας, ανέφερε τα εξής: «Θα δούμε ποιες θα είναι οι πρώτες αποφάσεις για την επανέναρξη της εργασίας. Βλέπω βεβαίως ότι υπάρχει μία σπουδή να επανεκκινήσουμε από τα δικαστήρια και από τα υποθηκοφυλακεία. Εγώ αυτό που καταλαβαίνω, διότι δεν μπορώ να καταλάβω ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξαναξεκινήσει είναι τα δικαστήρια και τα υποθηκοφυλακεία, είναι ότι υπάρχουν πολύ ισχυρές πιέσεις από την πλευρά των τραπεζών και των funds να επαναλειτουργήσουν οι τα δικαστήρια για να βγάλουνε αποφάσεις αναγκαστικής εκτέλεσης. Αν αυτό το συνδυάσει κάνεις με το γεγονός ότι στις 30 Απριλίου λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας, αντιλαμβάνεται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα βρεθούμε μπροστά και σε καταστάσεις κοινωνικής έκρηξης, από ανθρώπους που θα απειλείται η περιουσία τους ή από ανθρώπους που θα απειλείται το σπίτι τους, τη στιγμή που θα πρέπει να προφυλαχθούν από τον ιό. Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα, όπου η παρουσία μας, η παρέμβασή μας, είναι κρίσιμη».

Μιλώντας για τη δράση που θα πρέπει να αναπτύξουν οι τομεάρχες από εδώ και πέρα τόνισε: «Η σημερινή συνεδρίαση των επικεφαλής των τομέων έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία προκειμένου να εξειδικεύσουμε το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» στις επιμέρους προτάσεις κατά τομέα της κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας. Ήδη έχω λάβει τις εισηγήσεις σας για τον τουρισμό, τους αγρότες, την παιδεία, τον πολιτισμό, τη ναυτιλία και όλους τους υπόλοιπους τομείς. Οι εισηγήσεις αυτές θα αποτελέσουν τμήμα του συνολικού προγράμματος μας για την εναλλακτική πρόταση για να σταθούμε όρθιοι την επόμενη μέρα, ένα πρόγραμμα που ουσιαστικά θα έχει σαν στόχο να σταθεί η κοινωνία όρθια, αλλά θα έχει και στόχο να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατρέψει την υγειονομική κρίση σε ευκαιρία αναδιάρθρωση της εργασίας, ευκαιρία πλουτισμού, ευκαιρία παραδειγμάτων διάλυσης του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής».

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτό «οφείλουμε να κάνουμε δυναμικά, συλλογικά και επίμονα το επόμενο διάστημα προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Και για αυτό πιστεύω ότι πρέπει να συντονίσουμε όσο μπορούμε καλύτερα τις προσπάθειές μας ώστε και μέσα στη Βουλή, αλλά κυρίως μέσα στην κοινωνία να βρεθούμε δίπλα στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και την επόμενη μέρα θα μπορούμε πια να είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον και να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του απέναντι στην κρίση».

Σχετικά Άρθρα