Το πολιτικό μυστήριο πίσω από την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά…
Προσώρας, λίγες κουβέντες. Επειδή, ωστόσο, το θέμα είναι σοβαρό, ένα δημοσιογραφικό tip είναι απαραίτητο.
Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων αναμένεται να καθαρογραφεί μέχρι τον Ιούνιο. Έχω το προαίσθημα, ωστόσο, πως αρκετοί δεν θα στενοχωρηθούν εάν καθυστερήσει περισσότερο. Και δεν αναφέρομαι, φυσικά, στους ίδιους τους συνταξιούχους, αλλά σε κυβερνητικούς, πολιτικούς και δικαστικούς κύκλους.
Εν αναμονή της καθαρογραφής της απόφασης που θα επικυρώνει την ανατροπή της προηγούμενης του ΣτΕ που δικαίωνε όλους τους συνταξιούχους, και όχι μόνο όσους είχαν προσφύγει σχετικά και μόνο για χρονικό διάστημα 11 μηνών, παρατηρώ, πάντως, μια αιδήμονα σιωπή.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Βήματος», προ ημερών, από δικαστικούς κύκλους, το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση της Ολομέλειας έχει επιλύσει οριστικά το νομικό ζήτημα που ετέθη στην πιλοτική δίκη της 10ης Ιανουαρίου, την οποία μάλιστα προκάλεσε ο ΕΦΚΑ, για την καταβολή αναδρομικά των περικοπών που έγιναν το 2012 στις συντάξεις. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι «μάλλον έχει ευδοκιμήσει η διεκδίκηση των συνταξιούχων» για διάστημα περίπου 11 μηνών, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2015, όταν το ίδιο το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους 4051 και 4093 του δεύτερου μνημονίου, μέχρι και τον Μάιο του 2016, όταν ψηφίστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή ο Νόμος Κατρούγκαλου, με βάση τον οποίο έγινε ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων.
Το θέμα θα διέλαθε της προσοχής (…) εάν δεν αναλάμβανε να το προωθήσει η ΕΝΥΠΕΚΚ του καθηγητής Αλέξη Μητρόπουλου. Αλλά, ακόμα και μετά απ΄ αυτό, δεν διαπιστώνω να αντιδρά δυναμικά η αντιπολίτευση και δη η Κουμουνδούρου.
Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι: πρώτον, πότε κατατέθηκε η αίτηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για την ανατροπή της προηγούμενης απόφασης του Στε; Υπό ποια ηγεσία; Την τωρινή, ή την προηγούμενη; Δεύτερον, επί ποιας ηγεσίας του ΣτΕ ελήφθη η απόφαση ανατροπής του προηγούμενου καθεστώτος που είχε δρομολογήσει το Ανώτατο Δικαστήριο και ευνοούσε το σύνολο των συνταξιούχων;
Για να το πω ακόμα πιο απλά: Ο Βρούτσης το ζήτησε, ποιοι το αποφάσισαν;
Εάν απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά, πολλά θα εξηγηθούν και νέα πολιτικά ερωτήματα θα τεθούν. Αλλά, ίσως εξηγηθεί και η “σιγή ασυρμάτου” κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό. Αλλά, ας μην σπεύδουμε. Ας περιμένουμε την καθαρογραφή και δημοσιοποίηση της απόφασης…