Γνώριζαν τον “παράγοντα Μηδέν” στο Κρανίδι; Υποψίες σοβαρής ολιγωρίας που μετέτρεψε σε υγειονομική “βόμβα” την δομή προσφύγων

Γνώριζαν τον “παράγοντα Μηδέν” στο Κρανίδι; Υποψίες σοβαρής ολιγωρίας που μετέτρεψε σε υγειονομική “βόμβα” την δομή προσφύγων

Μια σοβαρή αποκάλυψη σχετικά με την ολιγωρία των αρχών ως προς την προστασία της προσφυγικής δομής στο Κρανίδι έναντι της εξάπλωσης του κοροναϊού έκανε νωρίτερα ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μούζαλας.

Η αποκάλυψη επιβεβαιώνεται, πλήρως, και από τις δηλώσεις του πρώην περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως, οι υγειονομικές αρχές, οι τοπικές αρχές, και, φυσικά, ο ΕΟΔΥ, γνώριζαν εδώ και πολλές ημέρες τον “ασθενή Μηδέν”, ή “παράγοντα Μηδέν”, το πρώτο, δηλαδή, πρόσωπο που μολύνθηκε από τον κοροναϊό και το οποίο σχετιζόταν με την δομή προσφύγων στο ξενοδοχείο του Κρανιδίου.

Ο Γιάννης Μουζάλας, υπονόησε πως πρόκειται για τον σύζυγο γυναίκας από την περιοχή που καθαρίζει τους χώρους του ξενοδοχείου και ως εκ τούτου ερχόταν σε καθημερινή επαφή με πρόσφυγες και μετανάστες. Αν και υπάρχουν και άλλες πληροφορίες που κάνουν λόγο για ζευγάρι ηλικιωμένων Ελληνοαμερικανών που έχουν σπίτι στην περιοχή και χρησιμοποιούν την καθαρίστρια της δομής.

Τι λέει η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου: Γνώριζαν επί ένα μήνα!

Το zougla.gr στη δομή προσφύγων στο Κρανίδι - TheNewspaper.gr

Το πρώτο κρούσμα στη δομή, που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, υπήρξε μια έγκυος πρόσφυγας από τη Σομαλία.

Ο ΔΟΜ που έχει αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου «βρίσκεται σε στενή επαφή με όλες τις αρμόδιες αρχές κι όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται κατόπιν οδηγιών του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Μετανάστευσης και ‘Ασυλου. Σε αυτό το πνεύμα συνεργασίας θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες υπέρ της ασφάλειας των αιτούντων άσυλο, του προσωπικού του ΔΟΜ και του τοπικού πληθυσμού», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του ΔΟΜ, Τζιανλούκα Ρόκο.

Στη δομή διαμένουν 471 αιτούντες άσυλο, στην πλειοψηφία τους μονογονεϊκές οικογένειες, κυρίως από το Καμερούν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Το ζήτημα, όμως, που θέτουν οι κ. Μουζάλας και Τατούλης και στο οποίο πρέπει να απαντήσουν επισήμως οι αρμόδιοι και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, είναι εάν ήταν όντως γνωστή αυτή η πληροφορία και, εάν ναι, γιατί δεν μπήκε αμέσως σε απομόνωση η προσφυγική δομή και δεν αποκόπηκε από την τοπική κοινωνία. Δεδομένου, μάλιστα, πως, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, οι πρόσφυγες συνέχιζαν μέχρι προ μερικών ημερών να επισκέπτονται καταστήματα στο Κρανίδι και να κυκλοφορούν κανονικά.

Εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες αυτές πρόκειται για την μεγαλύτερη ολιγωρία των υγειονομικών αρχών κατά την πανδημία που έρχεται στο φως, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε λάβει κατευθύνσεις από την Κομισιόν, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εστιάσει την προσοχή της στην προστασία των ευάλωτων πληθυσμών των προσφυγικών και μεταναστευτικών δομών.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο Κρανίδι για ελέγχους σε δομή προσφύγων ...

Οι καταγγελίες Τατούλη και οι αναφορές του δημάρχου Ερμιονίδας

«Είχε προειδοποιηθεί η κυβέρνηση αρμοδίως πριν 20 ημέρες και κώφευσε. Ήρθαν σήμερα κατόπιν εορτής για να φωτογραφηθούν, ψευδόμενοι», σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο πρώην περιφερειάρχης και επικεφαλής της “Νέας Πελοποννήσου” Πέτρος Τατούλης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πέτρου Τατούλη:

Πέτρος Τατούλης σε Κυριάκο Μητσοτάκη: «Σεβαστείτε τις θυσίες των πολιτών και περιορίστε την κυβερνητική έπαρση. Ο πόνος και οι θυσίες των πολιτών δεν είναι ευκαιρία για μόστρα».

Με δύο σκληρές και κατατοπιστικές επιστολές είχε ειδοποιηθεί η κυβέρνηση για την ανεξέλεγκτη κατάσταση στην δομή προσφύγων στο Κρανίδι. Φέρουν και οι δύο την υπογραφή του δημάρχου Ερμιονίδας, και ημερομηνίες 3 Απριλίου και 7 Απριλίου αντίστοιχα, ενώ παραλήπτες έχουν τόσο τον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας , τον υπουργό Υγείας, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής, τον αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου και πλειάδα αρμοδίων (ΑΠ 2908, ΑΠ 2811).

Σε αυτήν την αποκάλυψη προέβη ο π. περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης τονίζοντας δε, ότι εν μέσω πανδημίας μεταφέρθηκαν ακόμη 50 άτομα στην ήδη ασφυκτικά γεμάτη δομή, ενώ εντύπωση προκαλεί η είδηση ότι είχε ζητηθεί κινητή μονάδα υγείας και ενίσχυση του υποστελεχωμένου Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής, αιτήματα στα οποία δεν δόθηκε ποτέ απάντηση.

Κρανίδι: Πάνω από 150 τα κρούσματα του κορονοϊού στη δομή προσφύγων -

«Να σεβαστεί τις θυσίες των πολιτών που εγκατέλειψαν τις ζωές τους με ορατό τον κίνδυνο της οικονομικής τους κατάρρευσης», ζήτησε ο Πέτρος Τατούλης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι «οι πολίτες έκαναν τα πάντα για να ισορροπήσουν τα εχέγγυα δημόσιας υγείας που δεν ήταν ικανή να τους προσφέρει η κυβέρνηση» και κάλεσε τον αρχηγό της κυβέρνησης «να εγκαταλείψει την επικοινωνία και την έπαρση γιατί στην περίπτωση του Κρανιδίου πιάστηκαν ψευδόμενοι και έχουν την κύρια ευθύνη για την τραγική τροπή που πήρε η ιστορία».

Από την άλλη πλευρά, ο Πέτρος Τατούλης εξήρε την επαγρύπνηση του δημάρχου Ερμιονίδας, Γιάννη Γεωργόπουλου , ο οποίος μπήκε μπροστά προκειμένου να διαφυλάξει τον τόπο του και τους πολίτες και καταλόγισε «υπερφίαλο συγκεντρωτισμό στον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτική δόξα που δεν του αναλογεί και έχει μετατρέψει την διαχείριση της κρίσης σε ευκαιρία ανάδειξης πολιτικών και μη πολιτικών φίλων του σε κινηματογραφικούς αστέρες, επενδύοντας στον τρόμο που έχει καταλάβει τους πολίτες».

Τέλος, ο π. περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε λόγο για τον σημαίνοντα ρόλο της αυτοδιοίκησης στην διαχείριση κρίσεων και προκλήσεων, έστω και αν αυτή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και τον θεσμό στο σύνολό του με απαξίωση και επιφυλάσσει στην αυτοδιοίκηση ρόλο κομπάρσου.

Άλλωστε, ο διορισμένος κομματικός περιφερειάρχης και εκλεκτός του Κ. Μητσοτάκη, κωφεύει από την αρχή της κρίσης στις εκκλήσεις όλων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου για λήψη μέτρων και διεκδίκηση μεγαλύτερης προστασίας της δημόσιας υγείας τόσο σε προσφυγικές δομές όσο και σε καταυλισμούς Ρομά, υποδεικνύοντας ως μόνο υπεύθυνο τον ΕΟΔΥ και τον εαυτό του διαχρονικά ανεύθυνο”.

Οι επιστολές που είχε στείλει στις 3 και στις 7 Απριλίου στην Κυβέρνηση ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος: Στην πρώτη επιστολή, στις 3 Απριλίου, ζητούσε να ενημερωθούν οι πρόσφυγες της δομής για τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων καθώς παρατηρούνταν “καθημερινή μαζική και ανεξέλεγκτη κυκλοφορία σε μεγάλες ομάδες” από τη δομή προς τις κοινότητες της Ερμιονίδας.

Στην δεύτερη επιστολή του, 4 μέρες μετά, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, όπως επισημαίνει, διαπιστώνεται “καθημερινή μαζική και ανεξέλεγκτη κυκλοφορία προσφύγων και μεταναστών” και ζητά την ενίσχυση του τοπικού Α.Τ. Ερμιονίδας, καθώς και την 24ωρη φύλαξη της Δομής

Σχετικά Άρθρα