Τηλεφωνήματα δυσφορίας εκδοτών στο Μαξίμου για το “καντενάτσιο” Πέτσα με την ενίσχυση του Τύπου
Μπορεί η κυβέρνηση να διανύει μια ευχάριστη επικοινωνιακά περίοδο εξαιτίας της αποδοχής των χειρισμών της σχετικά με την πανδημία -όπως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις-, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ωστόσο, δεν βρίσκεται σε ιδιαίτερα ευχάριστη θέση. Κι αυτό παρά την “χειρουργική” διανομή των κονδυλίων της καμπάνιας προβολής του “Μένουμε_Σπίτι” σε φιλοκυβερνητικά, ως επί το πλείστον, μέσα ενημέρωσης.
Οι πληροφορίες θέλουν εκδότες εφημερίδων και ιδιοκτήτες ΜΜΕ, αλλά και οι θεσμικές ενώσεις του Τύπου, να “πολιορκούν” το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζοντας την δυσαρέσκειά τους για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των εξαγγελθέντων πολιτικών σχετικά με την οικονομική στήριξη εφημερίδων και άλλων ΜΜΕ. Η υπόθεση είχε ξεκινήσει τον περασμένο Δεκέμβριο όταν η πρώτη κίνηση του κ. Πέτσα είχε σηκώσει θύελλα αντιδράσεων καθώς στην λίστα των επιχορηγούμενων εφημερίδων βρέθηκαν και ορισμένες που είτε έχουν τεράστια χρέη και έκθεση σε δανεισμό που δεν εξυπηρετούν, είτε δεν τηρούν βασικούς εργασιακούς κανόνες. Τότε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δεχθεί τα πυρά της φιλοκυβερνητικής “Καθημερινής” και είχε αναγκαστεί να ανακρούσει πρύμναν.
Έκτοτε η προσπάθεια έχει ανασταλλεί παρά τις δεσμεύσεις. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως ο ανηψιός του και διευθυντής του γραφείου του Γρηγόρης Δημητριάδης, ή οι δημοσιογράφοι-σύμβουλοι του Μαξίμου, όπως ο παλαιός διευθυντής της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας Γιάννης Βλαστάρης, να γίνονται δέκτες παραπόνων από παράγοντες του Τύπου.
Όπως συγκεκριμένα γράφουν οι typologies.gr :
Και νέα καθυστέρηση στο πρόγραμμα ενίσχυσης του έντυπου Τύπου σε όλη τη χώρα. Η δέσμευση πως θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου δεν τηρήθηκε από την κυβέρνηση, αν και ο Στέλιος Πέτσας είχε εξαγγείλει την εφαρμογή του μέτρου. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε σε τροποποίηση των σχετικών αποφάσεων που έλαβε η προηγούμενη για την ενίσχυση του πανελλαδικού Τύπου και των περιφερειακών εκδόσεων.
Παρά το γεγονός ότι η απόφαση για τις εφημερίδες που διανέμονται σε όλη την Ελλάδα είχε ρήτρες προστασίας για τα φύλλα που μεταφέρουν προσβλητικές και ρατσιστικές αναφορές, η κυβέρνηση τα ενέταξε στη χρηματοδότηση προκαλώντας αντιδράσεις και στο εσωτερικό της. Οι σχετικές αποφάσεις ακυρώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και πλέον συμπληρώνονται τέσσερις μήνες χωρίς να έχει ληφθεί καμία απόφαση.