Το τελευταίο χαρτί της οικονομίας – Αιχμές Μητσοτάκη για Γερμανία-Ολλανδία
Ένα τελευταίο χαρτί έχουν στα χέρια τους ο ελληνικός τουρισμός και κατ’ επέκταση η εθνική οικονομία για την τρέχουσα χρονιά (να μην θεωρηθεί εντελώς χαμένη, με άλλα λόγια).
Το χαρτί αυτό σχετίζεται με το ότι η ανατολική Ευρώπη και δη κράτη που έχουν σταθερά τη χώρα μας ως τόπο ταξιδιωτικού προορισμού, επλήγησαν ελάχιστα από τον κοροναϊό. Αν μάλιστα κοιτάξει κανείς το χάρτη της Ευρώπης με τα κρούσματα, θα δει την αναβίωση του παλιού διαχωρισμού ανάμεσα σε δυτικό και ανατολικό μπλοκ, γεγονός που έδωσε σε κάποιους …τροφή ακόμη και για συνωμοσιολογικά σενάρια.
Ας αφήσουμε όμως να μιλήσουν τα στοιχεία. Η Ρωσία με 43.000 κρούσματα, έχει 294 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ η Ουκρανία είναι πολύ πιο χαμηλά, στην παγκόσμια κατάταξη, με «μόλις» 125 κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού και 5.500 κρούσματα συνολικά. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, η χώρα μας έχει τη στιγμή αυτή 214 κρούσματα ανά εκατομμύριο. Ενώ οι ΗΠΑ έχουν 2.300 κρούσματα ανά εκατομμύριο και η Ισπανία, στην κορυφή της λίστας, με 4.250.
Είναι μάλιστα εντυπωσιακό το γεγονός -για να ξεφύγουμε από τα όρια της ανατολικής Ευρώπης- ότι ακόμη και αυτή η χώρα από την οποία ξεκίνησε το κακό, η Κίνα, έχει 57 κρούσματα ανά εκατομμύριο: προφανώς πολύ μεγάλες περιοχές της πολυπληθούς αυτής χώρας έχουν μείνει απρόσβλητα από τον κοροναϊό.
Στο βαθμό που τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν όντως την πραγματικότητα -με τις χώρες που κάποτε συνέθεταν το ανατολικό μπλοκ οφείλεις να είσαι δυο φορές πιο συγκρατημένος- ο ελληνικός τουρισμός έχει κάτι να ελπίζει. Με προσαρμογές στις νέες συνθήκες, με μέτρα προστασίας στα αεροδρόμια –ναι, αλλά πάντως κάτι έχει να ελπίζει.
Το δεύτερο κύμα κοροναϊού το φθινόπωρο θα είναι δε, κρίσιμο για τη χώρα μας, όχι μόνο για αυτές καθαυτές τις ζωές μας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά γιατί η σεζόν θα επιμηκυνθεί αν όλα πάνε καλά, εκτιμούν και ελπίζουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό.
Την πορεία των κρατήσεων θέλει να δει και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να κάνει τους υπολογισμούς του: πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση, πόσες χιλιάδες ανθρώπων που απασχολούνταν, αμέσως ή εμμέσως, με τον τουρισμό, θα μείνουν χωρίς δουλειά κ.ο.κ.
Όλα αυτά πιθανώς να είναι πρόωρο να τα συζητά κανείς, καθώς θα προηγηθούν άλλα… Πρώτο κρίσιμο ραντεβού για τον πρωθυπουργό, η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης, εκεί όπου ο Νότος περιμένει (ξανά) γενναία βήματα. Ήδη ο Ιταλός πρωθυπουργός επανέφερε στο δημόσιο διάλογο τα κορονο-ομόλογα, κάνοντας ειδική αναφορά στις θυσίες των Ελλήνων (ως παράδειγμα προς αποφυγή δηλαδή).
Έχει προκαλέσει αίσθηση πάντως η αυστηρή «γλώσσα» που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και τον Αλέξη Παπαχελά, όταν η συζήτηση ήρθε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Και πρώτα για το μεταναστευτικό, ναι μεν αναγνώρισε ότι η κυβέρνησή του είχε τους ευρωπαίους δίπλα της, προσθέτοντας όμως, βιτριολικά σχεδόν, ότι το έκαναν (οι ευρωπαίοι) «για το δικό τους συμφέρον». Όπως εξήγησε, «δεν ωφελούσε κανέναν να σπάσει το μέτωπο της Ελλάδας και να πλημμυρίσει η χώρα με παράνομους μετανάστες. Γιατί κάπως, πολλοί από αυτούς θα έβρισκαν το δρόμο τους προς την Ευρώπη».
Ακόμη πιο αιχμηρή ήταν η απάντησή του στο θέμα της ευρωπαϊκής λύσης απέναντι στα κοινά οικονομικά προβλήματα: «Αν πιστεύουν κάποιοι ότι οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα δεχθεί να προσφύγει στον ESM με οποιασδήποτε μορφής μνημόνιο, είναι γελασμένοι. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα το κάνει». Απάντηση που υπαινίσσεται, αν μη τι άλλο, και τις συνεννοήσεις που έχουν γίνει μεταξύ των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου.
Πρωτοφανείς απαντήσεις για τον ευρωπαϊστή Κυριάκο Μητσοτάκη…
Νίκος Παπαδημητρίου