Σε επαγρύπνηση για νέα μέτρα η ΕΚΤ

Σε επαγρύπνηση για νέα μέτρα η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμμετέχει δυναμικά στις συντονισμένες προσπάθειες στήριξης της οικονομίας, που βαδίζει ολοταχώς προς τη βαθύτερη ύφεση της τελευταίας δεκαετίας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Και παραμένει σε ετοιμότητα για την ανάληψη πρόσθετης δράσης, εφόσον καταστεί αναγκαίο, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης.

Κεντρικές τράπεζες και εθνικές αρχές έχουν ανακοινώσει μπαράζ μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας και στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με την ΕΚΤ να εγκαινιάζει συμπλρωματικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με τη δέσμευση για συνολικές δαπάνες άνω του ενός τρισ. ευρώ για αγορές κρατικού και ιδιωτικού χρέους φέτος.

«Έχουμε ήδη κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες», σημειώνει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, σε συνέντευξή του στη «Journal Du Dimanche». «Εάν κριθεί αναγκαίο, θα κάνουμε περισσότερα ώστε να εκπληρώσουμε την εντολή μας για σταθερότητα των τιμών, εντός των ορίων που μας επιτρέπουν οι συνθήκες», υπογραμμίζει ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και εκ των μελών στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη στην πορτογαλική εφημερίδα «Εxpresso», ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λούις ντε Γκίντος, τόνισε ότι η ΕΚΤ εξετάζει διαφόρους τρόπους αντιμετώπισης των εξελίξεων και συνθηκών έντασις στις αγορές.

Το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δίνουν έμφαση στην ευελιξία κινήσεων από πλευράς της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να καθησυχάσει τους επενδυτές, που είχαν αρχίσει να αμφισβητούν την αποφασιστικότητά της. Η απογοήτευση από τα μέτρα στήριξης που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών -σταματώντας ένα βήμα πριν από την απόφαση για κοινά ευρω-ομόλογα- είχαν εντείνει τον κλοιό πιέσεων γύρω από το ιταλικό και ισπανικό χρέος, με άνοδο των αποδόσεων.

«Θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση», ανέφερε ο κ. ντε Γκίντος. «Διαθέτουμε ένα νέο εργαλείο -το Εκτακτο Πρόγραμμα Αγοράς Ενεργητικού εν μέσω Πανδημίας- και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με ευελιξία, τόσο ως προς το χρονοδιάγραμμα όσο και ως προς τα στοιχεία ενεργητικού που αγοράζουμε», διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. 

Παρ’ όλα αυτά, παραδέχθηκε ότι θα είναι δύσκολο για ητν οικονομία να ανακάμψει στο δεύτερο ήμισυ του 2020 ή να αναπληρώσει εντός του 2021 το χαμένο έδαφος. «Οι προσπάθειες της ΕΚΤ εστιάζουν στο να αποτραπεί το ενδεχόμενο η κρίση λόγω κορωνοϊού να μετατραπεί σε κρίση χρέους», επισήμανε.

Τόσο ο κ. Ντε Γκίντος όσο και ο κ. Βιλερουά κάλεσαν τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα, συμπληρώνοντας τη δημοσιονομική πολιτική με δημοσιονομικές δαπάνες.

«Η Ευρώπη χτυπήθηκε συνολικά και μαζί θα εξέλθουμε από την κρίση», ανέφερε ο κ. Βιλερουά.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Σχετικά Άρθρα