Σταϊκούρας: Το “μαξιλάρι” των 15,7 δισ. θα παραμείνει ακέραιο

Σταϊκούρας: Το “μαξιλάρι” των 15,7 δισ. θα παραμείνει ακέραιο

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής για την υγειονομική κρίση, τα προβλήματα της οικονομίας και τις λύσεις που σχεδιάζονται τονίζει ότι «έχουμε αρκετά “καύσιμα” για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι το «μαξιλάρι» των 15,7 δισ. ευρώ θα παραμείνει ακέραιο για να βοηθήσει την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση. Μαζί όμως με τα «καύσιμα» το οικονομικό επιτελείο παραμένει σταθερό και στην πολιτική της μείωσης φόρων. Δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει αυτήν την πολιτική, μόλις η κρίση περάσει αλλά, όπως είναι φυσικό, οι παρεμβάσεις θα προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες της οικονομίας και φυσικά στα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν.

Προς το παρόν εξετάζεται μια επιβράβευση σε Σώματα Ασφαλείας και εργάτες καθαριότητας οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού. Στις επιχειρήσεις, προς το τέλος του μήνα με αρχές Μαΐου, θα διοχετευτεί ρευστότητα 1 δισ. μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών και σχεδίων κλαδικών παρεμβάσεων σε τομείς της οικονομίας με μεγάλη συμμετοχή στο ΑΕΠ.

Τέλος, δεν κρύβει ότι περιμένει κάποια πιο τολμηρή παρέμβαση της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής στις 23 του μήνα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund) που περιλήφθηκε στην αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup.

Μετά από σχεδόν 10 χρόνια κρίσης, η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει τα δίδυμα ελλείμματα που την έβαλαν σε Μνημόνια. Ωστόσο, έχει ακόμη προβλήματα: το υψηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων, το υψηλό χρέος και την υψηλή ανεργία. Τι «κληρονομιά» θα μας αφήσει η υγειονομική κρίση σε κάθε ένα από αυτά τα κρίσιμα μεγέθη και πώς θα την αντιμετωπίσετε;

Τα προβλήματα που αναφέρατε έχουν τις ρίζες τους πολλά χρόνια πίσω. Χάρη στις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, τα τελευταία χρόνια έγιναν βήματα για την αντιμετώπισή τους και από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας είχαν οδηγήσει σε σημαντική περαιτέρω πρόοδο.

Δυστυχώς, η κρίση ανέκοψε αυτή την πορεία.

Η αντιμετώπιση των εν λόγων προβλημάτων καθίσταται πλέον πιο δύσκολη, ενώ ορισμένα από αυτά θα οξυνθούν.

Οφείλουμε να ενεργήσουμε με σχέδιο και μεθοδικότητα, ώστε, το συντομότερο δυνατόν, να δημιουργήσουμε και πάλι νέες θέσεις απασχόλησης, να ενισχύσουμε τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και να διατηρήσουμε την κουλτούρα πληρωμών, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προστασίας των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Και αυτό θα πράξουμε, για το σήμερα και το αύριο της ελληνικής οικονομίας.

Πότε αναμένετε να αρχίσει η επανεκκίνηση της οικονομίας και ποια θα είναι τα βήματα που θα ακολουθήσετε;

Εξαρτάται από την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, την πιθανή μελλοντική επανάληψή της και την ταχύτητα εύρεσης κατάλληλης ιατρικής αντιμετώπισης της πανδημίας.

Θα επαναλάβω ότι για εμάς προέχει η υγεία και έπεται η οικονομία.

Εχουμε επαρκή «καύσιμα» για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όμως πρέπει πρώτα να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία -νοικοκυριά και επιχειρήσεις- ώστε να βγει όρθια από την παρούσα δοκιμασία.

Με το συνεκτικό, δυναμικό σχέδιό μας ανταποκρινόμαστε από την πρώτη στιγμή στην ανάγκη αυτή, στηρίζοντας το σύστημα της δημόσιας Υγείας, ενισχύοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και το εισόδημα των εργαζομένων, τονώνοντας την κοινωνική συνοχή, θέτοντας ταυτόχρονα και τις βάσεις για δυναμική ανάκαμψη στη μετά τον κορονοϊό εποχή.

Σε λίγες ημέρες κλείνουμε τις πρώτες 45 ημέρες του ελληνικού lockdown για την οικονομία και την κοινωνία. Εχετε δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι τα μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί θα επαναληφθούν τουλάχιστον για τον Μάιο. Ωστόσο, υπάρχουν αιτήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως π.χ. ένα μπόνους, αντίστοιχο των υγειονομικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων της ΓΓΠΠ, για τα Σώματα Ασφαλείας και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των Δήμων. Θα λάβουν και αυτοί μια ανταμοιβή αντίστοιχη με ένα Δώρο Πάσχα και, αν ναι, πότε;

Είναι κάτι που αξιολογείται, αλλά δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Λαμβάνουμε υπόψη και σεβόμαστε τη μεγάλη συμβολή συμπατριωτών μας στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά πολλά εξαρτώνται από την εξέλιξή της, καθώς και από τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Εχετε δηλώσει επίσης ότι, εκτός από τα οριζόντια μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων, προσανατολίζεστε πλέον και σε ειδικότερες, κλαδικές ενισχύσεις. Τι ακριβώς σχεδιάζετε, ειδικά για τη στήριξη του τουρισμού, μετά τα πρώτα, σοβαρά πλήγματα που έχει δεχθεί τις ημέρες του Πάσχα;

Η κυβέρνηση, με τα οριζόντια μέτρα που έχει λάβει για τη στήριξη εργαζομένων και εργοδοτών, έχει απλώσει «δίχτυ προστασίας» για την πλειοψηφία των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας και για τον τουρισμό.

Σε δεύτερο στάδιο, άμεσα, δρομολογούνται στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι ο 12μηνος και εποχικός τουρισμός, η ενέργεια, η ακτοπλοΐα, οι μεταφορές, τμήματα του πρωτογενούς τομέα κ.ά.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον τουριστικό κλάδο, μεταξύ άλλων, προχωρήσαμε στη διευθέτηση του ζητήματος των ακυρώσεων ταξιδιών, ενώ προβλέπεται χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στα τουριστικά καταλύματα συνεχούς λειτουργίας που παραμένουν ανοιχτά κατ’ εξαίρεση.

Πότε περιμένετε να λάβουν τα χρήματα που αναλογούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή οι επιχειρήσεις που έκαναν πρώτες αιτήσεις; Επειδή πρόκειται για νέο «εργαλείο», πριν σχηματιστεί ο σχετικός αλγόριθμος, μπορείτε να δώσετε μια τάξη μεγέθους σχετικά με το τι θα πρέπει να περιμένουν μια μικρή και μια μεσαία επιχείρηση;

Το ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής ανά επιχείρηση θα εξαρτηθεί από τον βαθμό συμμετοχής τους στο χρηματοδοτικό σχήμα και από συγκεκριμένα ποσοτικά χαρακτηριστικά που ενσωματώνονται στον αλγόριθμο.

Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη είχαν υποβληθεί περισσότερες από 88.500 αιτήσεις.

Υπενθυμίζω ότι το συνολικό ποσό που θα διατεθεί είναι 1 δισ. ευρώ, ενώ το μέτρο μπορεί να επαναληφθεί τον επόμενο μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, τα χρηματικά ποσά θα εκταμιευθούν, μέσω ΑΑΔΕ, τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Με δεδομένο ότι η κρίση φέρνει τα πάνω κάτω στην οικονομική πολιτική, θα πρέπει να ξεχάσουμε εξαγγελίες για μειώσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και στον ΕΝΦΙΑ; Μήπως σχεδιάζετε να προχωρήσετε σε μειώσεις άλλων φόρων, όπως π.χ. του φετινού φόρου εισοδήματος ή του τέλους επιτηδεύματος; Σκέφτεστε, εναλλακτικά, να προχωρήσετε σε άμεσες καταργήσεις ή μειώσεις τεκμηρίων ή απλώς να δώσετε κίνητρα για εφάπαξ πληρωμή φόρων με τη μορφή εκπτώσεων;

Αναφέρεστε σε ένα πλέγμα παρεμβάσεων και μέτρων που έχουν κοινή συνισταμένη τη μείωση φόρων.

Πριν από την υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση είχε αρχίσει να εφαρμόζει, μεθοδικά και με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, ένα συνεκτικό σχέδιο μείωσης φόρων, το οποίο όχι μόνο περιόριζε τα φορολογικά βάρη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά βελτίωνε και την εισπραξιμότητα των φόρων, λειτουργώντας εν τέλει θετικά και για τα κρατικά ταμεία.

Στόχος μας είναι, όταν θα περάσει η «φουρτούνα», να επιστρέψουμε στις ορθές δημοσιονομικές πολιτικές μείωσης φόρων, τις οποίες εφαρμόσαμε με επιτυχία τους πρώτους επτά μήνες και προγραμματίζαμε για τη συνέχεια.

Η προτεραιοποίηση θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες της οικονομίας, όπως αυτές πλέον σήμερα διαμορφώνονται και από τα διαθέσιμα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά περιθώρια.

Σχετικά με τις αποφάσεις του τελευταίου, δύσκολου Eurogroup και την αναφορά στην κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το Ταμείο Ανάκαμψης: Πόσα χρήματα αναμένεται να κινήσει αυτό το ταμείο και με ποιους όρους; Τι θα πρέπει να περιμένει από αυτό η Ελλάδα;

Καταρχάς, ήταν ιδιαιτέρως σημαντικό ότι στα συμπεράσματα του Eurogroup συμπεριλήφθηκε η αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι υπήρχε επίσης μια -πράγματι γενικόλογη- αναφορά σε «καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Δεν συζητήθηκαν ύψη χρηματοδότησης. Επιδιώκουμε να είναι σημαντικά. Είναι κρίσιμο το ταμείο να αποκτήσει ισχυρά «εργαλεία» και ικανούς πόρους, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ως καταλύτης για μια ισχυρή ένεση ρευστότητας, την οποία χρειάζονται όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες. Οι σχετικές συζητήσεις συνεχίζονται.

Βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών της, όπως εκφράστηκε στο Eurogroup, είναι η έκδοση κοινών ευρωπαϊκών αξιογράφων, τα οποία θα αποδείξουν σε πολίτες και αγορές ότι η Ευρώπη, ενωμένη, προσεγγίζει τις μεγάλες προκλήσεις με γενναίες αποφάσεις και πράξεις.

Σχετικά Άρθρα