Ο Τσιόδρας του 94% και ο “αδικημένος” Μόσιαλος…
Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ο δημοφιλέστερος Έλληνας. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις “φιγουράρει” στην πρώτη θέση των “ανθρώπων της πανδημίας”, στην δε τελευταία της εταιρείας Marc απολαύει της εμπιστοσύνης του 94% των πολιτών. Είδε, μάλιστα, και το πρόσωπό του να γίνεται …πασχαλινή λαμπάδα.
Παρότι υποθετικά (;) τα εκλογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας (τα οποία διαψεύδονται αρμοδίως), είναι μαθηματικώς βέβαιο πως εάν (υποθετικά πάντοτε) αποφάσιζε κάτι τέτοιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την πρόταση για την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα την είχε “στο τσεπάκι”. Εάν θα την αποδεχόταν ή όχι, θα ήταν, προφανώς, δική του απόφαση και θα εξαρτιόταν από το εάν ένας καταξιωμένος επιστήμονας που έγινε σύμβολο της πανδημίας θα γοητευόταν από την ενασχόληση με την πολιτική περισσότερο από την μάχη με τους φονικούς ιούς και τις λοιμώξεις.
Ο συμπαθέστατος επιδημιολόγος που μπαίνει στα σπίτια μας, κάθε απόγευμα στις 6, με τις “μεταφυσικές” αναζητήσεις και τις φιλολογικές εξάρσεις αλλά και με έντονο το χαρακτηριστικό του ανθρωπισμού, δίνει, όπως πληροφορούμαστε, και την προσωπική του μάχη απέναντι σε αυτό το κύμα πάνδημης αποδοχής από τους πολίτες. Και, οι συνομιλητές του, τις ελάχιστες στιγμές της ηρεμίας και της ενδοσκόπησης, λένε πως αισθάνεται έντονα την πίεση και της δημοφιλίας (του) αλλά και της προσπάθειας να καταστεί “σημαία” της κυβερνητικής επιτυχίας σ’ αυτή την μεγάλη κρίση.
Πριν μερικές εβδομάδες, ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε πει πως “κι εμείς εάν κυβερνούσαμε τον Τσιόδρα θα επιλέγαμε”. Ενισχύοντας, έτσι, και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, την αποδοχή του επιστήμονα.
Ελάχιστοι, όμως, πρόσεξαν μια αποστροφή του λόγου του Αλέξη Τσίπρα, στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Kontra Channel. Η αναφορά του στον άλλο σπουδαίο επιστήμονα, τον καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο LSE Ηλία Μόσιαλο, δεν έγινε τυχαία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως αντιλήφθηκε τον τεράστιο κίνδυνο της επερχόμενης πανδημίας περί τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν ενημερώθηκε σχετικά από τον τελευταίο. Την ίδια περίοδο, ο Ηλίας Μόσιαλος είχε ενημερώσει σχετικά και τον πρωθυπουργό, όταν οι περισσότερες χώρες αντιμετώπιζαν μάλλον “περιπαικτικά” τον Covid 19 και ηγέτες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπόρις Τζόνσον περιγελούσαν τους ανησυχούντες.
Ο Ηλίας Μόσιαλος, ωστόσο, μπορεί να “επιβραβεύτηκε” για την επιστημονική οξυδέρκειά του με την θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς Υγείας, δεν συγκαταλλέγεται, ωστόσο, μεταξύ των προσώπων της πανδημίας που μπαίνουν στις δημοσκοπήσεις. Δημοφιλέστατοι οι Τσιόδρας και Χαρδαλιάς, πουθενά ο Μόσιαλος…
Κάποιοι επισημαίνουν πως, αν και δεν είναι …της ώρας, ο εγκατεστημένος στο Λονδίνο Ηλίας Μόσιαλος είχε πιο έγκαιρα και πιο ολοκληρωμένα την άποψη για την ανάγκη του lockdown από ορισμένους εν Αθήναις συναδέλφους του, οι οποίοι δεν είχαν εκτιμήσει επαρκώς τους κινδύνους για όσα συνέβαιναν στη Γιουχάν. Ένας εξ αυτών, μάλιστα, διοργάνωνε και δείπνα, με τα γνωστά αποτελέσματα…
Ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας, άλλωστε, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ιατρικό σάϊτ iatronet.gr, στις 22 Ιανουαρίου, δεν φάνηκε ιδιαίτερα ανήσυχος, ακολουθώντας, τότε, την καθησυχαστική λογική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
“Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), πρόκειται για έναν νέο κοροναϊό, ο οποίος εμφανίζει χαμηλή μεταδοτικότητα και μειωμένη θνησιμότητα σε σχέση με τον SARS και MERS”, είχε πει, τότε, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας σχετικά με την πανδημία, μιλώντας στον διευθυντή σύνταξης του σάϊτ Δημήτρη Καραγιώργο.
Και πιο αναλυτικά είχε τονίσει:
“Από τη μέχρι τώρα εικόνα, προκύπτει πως πρόκειται για έναν κοροναϊό, ο οποίος μεταδίδεται δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η αρχική εκτίμηση του ΠΟΥ αποδίδεται στο ότι από τους 400 εργαζόμενους στις δομές Υγείας του Wuhan που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς, δεν εμφάνισε κανείς συμπτώματα της νόσου. Βάση για τη διάγνωση πιθανής νόσησης εξαιτίας του κοροναϊού είναι η επίσκεψη στην Κίνα. Στο πλαίσιο αυτό, η έμφαση δίνεται σε όσους επιστρέφουν από την περιοχή. Η πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος στην Ελλάδα είναι περιορισμένη, καθώς η χώρα μας δεν έχει απ’ ευθείας αεροπορική σύνδεση με την περιοχή όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα”.
Περίπου τέσσερις εβδομάδες αργότερα, εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα, σε επισκέπτες στους Άγιους Τόπους, και η διασπορά ακολούθησε και μέσω άλλων που βρέθηκαν στη Βόρεια Ιταλία.
Πολλά “μπράβο”, λοιπόν, για την καθημερινή διαχείριση της κρίσης του κοροναϊού στον Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά καλό θα ήταν να μην υποτιμάται η επιστημονική οξυδέρκεια του Ηλία Μόσιαλου. Ειδικά, όταν ο τελευταίος επίμονα ενημέρωνε και πίεζε για την ανάγκη μιας διευρυμένης καραντίνας.
Τις επόμενες ημέρες, πάντως, θα φανεί εάν θα ληφθούν υπόψη της κυβέρνησης οι πιέσεις αμφοτέρως για πολύ αργή επιστροφή στην κανονικότητα, ή, υπό την πίεση της καταστροφής στην οικονομία, οδηγηθούμε σε γρηγορότερη αποκλιμάκωση. Και οι δύο φαίνεται πάντως να συμφωνούν πως οι κίνδυνοι δεν θα εκλείψουν και πως το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος είναι εξαιρετικά σοβαρό.