Πως το “μαξιλάρι” από “γκάφα ολκής” έγινε “θετικό” και σωτήριο- Τι έλεγαν και τι λένε οι υπουργοί…

Πως το “μαξιλάρι” από “γκάφα ολκής” έγινε “θετικό” και σωτήριο- Τι έλεγαν και τι λένε οι υπουργοί…

Μέχρι πριν λίγο καιρό, η άποψη της κυβέρνησης σχετικά με το “μαξιλάρι” των 37 δισ. ευρώ που εξασφάλισε (δια της τακτικής των υπερπλεονασμάτων) η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως επρόκειτο για κάτι αχρείαστο.

Ως αξιωματική αντιπολίτευση, άλλωστε, η Ν.Δ υποστήριζε την ιδέα της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης ως “διάδρομο” για την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, άποψη που διακινούσαν με θέρμη εκείνη την εποχή και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας αλλά και οι σύμβουλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη, μεταξύ των οποίων και ο οικονομολόγος Θόδωρος Πελαγίδης, καθώς και ο Γιώργος Παγουλάτος που τώρα έχει αναλάβει θέση συμβούλου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακόμα και μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης, οι απόψεις για το “μαξιλάρι” μεταξύ υπουργών και βουλευτών διϊστανται. Ο οικονομικός αναλυτής του Σκάϊ και βουλευτής της Ν.Δ Μπάμπης Παπαδημητρίου, για παράδειγμα, ο οποίος υποστήριζε την ιδέα της πιστοληπτικής γραμμής, κατέθεσε δημοσίως την ιδέα να χρησιμοποιηθεί ένα ποσό 12 δισ. ευρώ από το “μαξιλάρι” προς ενίσχυση των τραπεζών για τα “κόκκινα” δάνεια. Κάτι που είχε ξεσηκώσει πολιτική θύελλα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποκαλυπτική της σύγχυσης στο κυβερνητικό στρατόπεδο είχε η παρέμβαση του υφυπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, κατά την ομιλία του στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020. “Πρόκειται για την μεγαλύτερη αστοχία, την μεγαλύτερη γκάφα από καταβολής οικονομικής πολιτικής. Μόνοι σας αυτοκτονήσατε πολιτικά κι ακόμα δεν το έχετε καταλάβει.”, είχε πει χαρακτηριστικά για την επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να δημιουργηθεί το “μαξιλάρι” ασφαλείας.

Αυτή η “γκάφα ολκής” αναγορεύεται, τώρα, σε “οχυρό” της κυβέρνησης για να δανείζεται με σχετικά χαμηλό επιτόκιο από τις αγορές και, κυρίως, να χρησιμοποιεί το απόθεμα αυτό για να αντιμετωπίζει τις συνέπειες της κρίσης της πανδημίας.

Η σύγχυση δεν σταμάτησε στις δηλώσεις Σκυλακάκη. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωνε μέχρι και πρόσφατα πως το “μαξιλάρι” δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί διότι αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και ως εκ τούτου δεν είναι εφικτό να κινηθεί μονομερώς η κυβέρνηση. Μονομερώς, ωστόσο, αποκαλύπτεται τώρα -με την διαρροή του ΥΠΟΙΚ- πως χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης.

Ο κ. Γεωργιάδης αναγκάζεται τώρα να ομολογήσει πως το “μαξιλάρι” είναι θετικό πράγμα…

Χρήστος Σταϊκούρας στην ΕΡΤ1:

Το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να αντεπεξέλθει με επάρκεια τους επόμενους 2- 3 μήνες την κρίση του κορωνοϊού, χωρίς να γίνει χρήση του «μαξιλαριού» ασφαλείας δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ1, εκτίμησε επίσης ότι η ύφεση θα είναι παροδική, διότι δεν βασίζεται σε εγγενή προβλήματα της οικονομίας, αλλά σε εξωγενείς παράγοντες. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η κρίση διαρκέσει και τους επόμενους 2 μήνες, η ύφεση στη χώρα θα είναι κοντά στο 3% και το β’ εξάμηνο θα έχει θετικά χαρακτηριστικά.

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Απο το “μαλακό” μαξιλάρι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Μέχρι και τον Μάρτιο δεν είχε χρησιμοποιηθεί το “μαλακό” μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων ύψους 12-14 δισ. ευρώ. Η χρησιμοποίησή του άρχισε από τον Απρίλιο για την χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τη πανδημία του κορονοιού αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι το μαξιλάρι αυτό είναι αρκετό για τη στήριξη των μέτρων έως και τον Ιούλιο. Σε ότι αφορά το “ σκληρό” μαξιλάρι που είναι δεσμευμένο από τον ESM ανέρχεται σε 15,7 δισ. ευρώ και είναι κατατεθειμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Βουλή-Σκυλακάκης: «Μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά η συμμετοχή στο ...
Για τον υφυπουργό Οικονομικών το “μαξιλάρι” ήταν (Δεκέμβριος 2019) η μεγαλύτερη “γκάφα” από καταβολής οικονομικής πολιτικής!

Η ομιλία του Θόδωρου Σκυλάκη κατά την συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020 (Δεκέμβριος 2019)

Από Κεϋνσιανοί φτάσατε να υπερακοντίζετε ακόμα και το μαύρο μηδενικό του γερμανικού προϋπολογισμού. Αν σας έβλεπε ο Κέυνς από κάπου από ψηλά θα το έσκιζε το βιβλίο του «The General Theory of Employment, Interest and Money». Από επαναστάτες χωρίς αιτία, γίνατε φορομπήχτες χωρίς αιτία!

Κι όλα αυτά χωρίς λόγο.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αστοχία, την μεγαλύτερη γκάφα από καταβολής οικονομικής πολιτικής. Μόνοι σας αυτοκτονήσατε πολιτικά κι ακόμα δεν το έχετε καταλάβει. Ακόμη δεν έχει βρεθεί ένας από σας να αναρωτηθεί: Γιατί ρε παιδιά τους ρημάξαμε στους φόρους; Τι το θέλαμε το μαξιλάρι των 37 δισ; Πως ο Σαμαράς χωρίς μαξιλάρι δανείστηκε το Μάρτιο του 2014 με 4,9% κι εμείς με κοτζάμ μαξιλάρι πουπουλένιο δανειζόμαστε ακόμη και το Μάρτιο του 2019 με 3,9%;

Πέντε χρόνια και 37 δισ. μαξιλάρι για να πέσει το επιτόκιο 1%; Τι συνέβη και μόλις φάνηκε ότι χάνουμε τις εκλογές και έρχεται ο Μητσοτάκης έπεσαν τα επιτόκια στο 2% και μετά στο 1,5%; Μήπως κάναμε ανοησία;

Θα είχα μια ελπίδα να το προβληματιστείτε με όλα αυτά κύριες και κύριοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν δεν σας άκουγα όλες αυτές τις ώρες να μιλάτε για την οικονομία και να μην λέτε λέξη για το μεγαλύτερο πρόβλημα που μας κληροδοτήσατε.

Άδωνις Γεωργιάδης: Θετικό το “μαξιλάρι”

Ερωτηθείς -κατά την συνέντευξή του στον Ant1 (16/4/2020), για το «μαξιλαράκι» των 37 δις που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε αρχικά ότι είναι απόρροια του μνημονίου που ψήφισε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι «θετικό» ότι υπάρχει, αλλά σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν το έχει χρησιμοποιήσει. Ξοδεύει τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους «και καλό είναι, όσο γίνεται να μην το ακουμπήσουμε διότι θα είναι κακό σήμα για τις αγορές» όπως είπε.

Με αυτή τη δήλωση, πάντως, ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει την διαρροή του ΥΠΟΙΚ. Προφανώς, κάτι περισσότερο γνωρίζει από τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 στη ...

Άδωνις Γεωργιάδης (7 Ιουνίου 2019)

«Τα 37 δισ. ευρώ είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης με την έγκριση των θεσμών. Το κουμπί το κρατούν οι έξω. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα κάνει ό,τι θέλει, χωρίς έγκριση από το εξωτερικό. Είναι το δάνειο που πήραμε τον Ιούλιο του 2018 και η κυβέρνηση δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει μονομερώς» (πηγή: iefimerida.gr)

Μπάμπης Παπαδημητρίου (Ιούνιος 2019):

«Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να απαλλαγούν πιο γρήγορα οι τράπεζες από αυτό το βάρος, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι από τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει ο πρωθυπουργός σε αυτό το μαξιλάρι, 37 δισ. ευρώ τη στιγμή που η οικονομία διψάει για χρήματα, έχουν κλειδωθεί σε ένα συρτάρι και πληρώνουμε τόκους για αυτό. Μεγαλύτερη βλακεία δεν έχει ξαναγίνει και δυστυχώς έγινε με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που φώναζα ότι είναι λανθασμένη αυτή η επιλογή. Αυτό, όμως, θα αλλάξει. Ο Μητσοτάκης, εφόσον ο λαός του δώσει την εντολή, θα φύγει από αυτή τη λύση και θα πάει σε κάτι πολύ απλό, σαν και αυτό που έκαναν τα υπόλοιπα κράτη που βγήκαν από μνημόνια, θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να πάρουμε τα χρήματα που μοιράζει ο Ντράγκι και που ευτυχώς αυτό θα συνεχιστεί. Αυτή ήταν μια μεγάλη ευκαιρία που χάσαμε το 2015 για αυτό η ελληνική οικονομία παρέμεινε κλειδωμένη την ώρα που οι άλλες πήγαιναν καλά». (πηγή: iefimerida.gr )

Σχετικά Άρθρα