Έλληνας επιστήμονας του Κέιμπριτζ πίσω από επαναστατική εφαρμογή – Διάγνωση κοροναϊού μέσω smart phone

Έλληνας επιστήμονας του Κέιμπριτζ πίσω από επαναστατική εφαρμογή – Διάγνωση κοροναϊού μέσω smart phone

Το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μπήκε δυναμικά στη μάχη ενάντια στον κοροναϊό με τη νέα της εφαρμογή που «ακούει» το βήχα μας, για να μπορεί να κάνει διάγνωση της νόσου σε ένα λεπτό! Οι επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου, μέσα στους οποίους και ο Έλληνας Δημήτρης Σπαθής, έφτιαξαν αυτή την εφαρμογή, που είναι διαθέσιμη και στα ελληνικά, για να δημιουργηθεί μια μεγάλη βάση δεδομένων, η οποία θα τους δώσει τη δυνατότητα μέσα από μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, να κάνουν την ταχύτερη διάγνωση μέσα από τα… κινητά μας.

Ο κ. Σπαθής εξήγησε στο Typosthes πώς λειτουργεί η νέα εφαρμογή: «Έχουμε αναπτύξει μια Web και Android εφαρμογή που ο καθένας μπορεί να βήξει, να ανασάνει και να διαβάσει μια πρόταση. Επίσης ζητάμε κάποια επιπλέον στοιχεία όπως το αν είναι θετικός στον COVID-19, συμπτώματα, ηλικία, φύλο, αν καπνίζει, καθώς και σύντομο ιατρικό ιστορικό. Η όλη διαδικασία παίρνει 1 λεπτό, είναι ανώνυμη, και δεν απαιτεί τη δημιουργία λογαριασμού».

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή και πώς μας είναι χρήσιμη;

«Προς το παρόν απλά συλλέγουμε δεδομένα είτε μία φορά μέσω της web εφαρμογής, είτε σε τακτικά διαστήματα, αν εγκαταστήσει κάποιος την εφαρμογή στο κινητό. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το τελευταίο ώστε να μπορέσουμε να δόυμε την πρόοδο των συμπτωμάτων και του ήχου πριν κάποιος νοσήσει. Ο ρυθμός αλλαγής τους θα είναι δυνητικά ένας βιοδείκτης πρώιμης πρόβλεψης της εμφάνισης του ιού.

Τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να “εκπαιδεύσουν” μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορέσουν να προβλέψουν την ύπαρξη του ιού πρόωρα. Συγκεκριμένα, τα μοντέλα θα μάθουν συνδυασμούς μοτίβων από τον ήχο (βήχας, αναπνοή κλπ) και τη συνύπαρξη συμπτώματων (πυρετός, ανοσμία κλπ). Ελπίζουμε ότι αν η ακρίβεια αυτών των μοντέλων είναι ικανοποιητική, αυτό μπορεί να βγει στην αγορά σαν ένα πολύ γρήγορο τεστ/screening. Προς το παρόν όμως, είναι σε ερευνητικό στάδιο», σχολίασε ο Ελληνας επιστήμονας.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε στο εργαστήριο της καθηγήτριας Cecilia Mascolo στο πανεπιστήμιο του Cambridge, που έχει μακρά εμπειρία σε συστήματα και μοντέλα που αναλύουν δεδομένα από κινητές συσκευές και το διαδίκτυο για την πρόβλεψη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και υγείας. Η επιστημονική κοινότητα ήδη έχει ενδιαφερθεί για την εφαρμογή και η σελίδα έχει ήδη δεχθεί χιλιάδες επισκέπτες.

«Η ερευνητική κοινότητα αμέσως ενδιαφέρθηκε για το project και πολλές ερευνητικές ομάδες επικοινώνησαν μαζί μας για να βοηθήσουν. Εμείς, από την πλευρά μας θα διαθέσουμε τα (ανώνυμα) δεδομένα στην ακαδημαϊκή κοινότητα μετά την αρχική ανάλυση, για να επιταχύνουμε -όσο μπορούμε- την έρευνα στον χώρο.

Προς το παρόν έχουμε συλλέξει πάνω από 4.000 μετρήσεις ενώ η ιστοσελίδα έχει δεχθεί πάνω από 30.000 επισκέψεις, κυρίως μέσω κοινωνικών δικτύων και ΜΜΕ. Η εφαρμογή για Android έγινε διαθέσιμη μολις την Κυριακή λόγω μιας καθυστέρησης της Google, οπότε τα πιο ενδιαφέροντα δεδομένα -αυτά που θα μας δείχνουν την προσωπική πορεία συμπτωμάτων του καθενός- ακόμα συλλέγονται.

Προφανώς μόνο μια μικρή μειοψηφία των χρηστών μας (<1%) είναι θετικοί στον ιό (ευτυχώς!), αλλά χρειαζόμαστε ασθενείς και υγιείς χρήστες για να αναπτύξουμε ακριβή μοντέλα», ολοκλήρωσε ο κ. Σπαθής.

Η εφαρμογή COVID-19 Sounds είναι διαθέσιμη και στα ελληνικά.

Σχετικά Άρθρα