Αλ. Χαρίτσης στο libre: Σοβαρό θέμα με την ανεξαρτησία των ΜΜΕ- “Όχι” σε κατεδάφιση ελευθεριών με πρόσχημα την πανδημία

Αλ. Χαρίτσης στο libre: Σοβαρό θέμα με την ανεξαρτησία των ΜΜΕ- “Όχι” σε κατεδάφιση ελευθεριών με πρόσχημα την πανδημία

«Σοβαρό ζήτημα με την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης» διαπιστώνει στη χώρα μας ο Αλέξης Χαρίτσης, στη συνέντευξή του στο libre.gr., και φέρνει ως παράδειγμα, την «προκλητική υποβάθμιση», όπως αναφέρει, της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την Οικονομία, «Μένουμε Όρθιοι». «Με πρόσχημα την πανδημία, βλέπουμε να αποκλείονται από τα μέσα ενημέρωσης όχι μόνο η αντιπολίτευση αλλά κάθε φωνή που διαφοροποιείται από το επίσημο κυβερνητικό αφήγημα», καταγγέλλει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπό την ιδιότητά του αυτή δε, απέστειλε χθες επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί «να λάβει (το ΕΣΡ) όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να σπάσει το τείχος της σιωπής και να ενδυναμωθεί η κριτική ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης. Όπως οφείλει, άλλωστε, να πράξει το ΕΣΡ ανταποκρινόμενο στη συνταγματική του αποστολή», επισημαίνει ακόμη.

Ενώ σε μια παράλληλη διαδικασία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενισχύει τους διαδραστικούς τρόπους επικοινωνίας και διάχυσης των θέσεών του -όπως τον iSYRIZA- που με τη σειρά τους ενισχύουν τον άμεσο -και πραγματικό- διάλογο με τους πολίτες, αναφέρει εξάλλου.

Συνέντευξη στον Νίκο Παπαδημητρίου

Με αφετηρία, ότι «προέχει να σχεδιάσουμε την ‘επόμενη μέρα’ με τους καλύτερους δυνατούς όρους», ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής Μεσσηνίας διαμηνύει ότι «αυτό όμως που δεν μπορούμε να ανεχτούμε είναι να χρησιμοποιηθεί η κρίση της πανδημίας ως εργαλείο για την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των κοινωνικών ελευθεριών».

Άλλωστε, «πρέπει να αλλάξουμε ρότα. Η προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των κοινωνικών ελευθεριών δεν μπαίνουν σε αναστολή. Αυτή είναι απαραίτητη συνθήκη ώστε να μην δούμε την ελληνική κοινωνία να επιστρέφει στις πιο μαύρες σελίδες της πρόσφατης οικονομικής κρίσης», σημειώνει με έμφαση.

Ερωτηθείς από το libre.gr. για το ευρωπαϊκό τοπίο, εκτιμά ότι «αν η Ευρώπη δεν αντιδράσει τολμηρά και αποδεσμευμένη από τις πολιτικές της λιτότητας, θα βρεθεί σε μία δίνη πρωτοφανών διαστάσεων που θα οδηγήσει και στον κλυδωνισμό της ίδιας της ευρωπαϊκής συνοχής. Χρειαζόμαστε μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, όχι νέα δάνεια που θα λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάκαμψη της οικονομίας» προσθέτει και ζητά από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «πιο σαφή θέση», ακόμη και αν αυτή την φέρει σε σύγκρουση  με τη γερμανική Κεντροδεξιά και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ο συνδυασμός της αναδυόμενης οικονομικής κρίσης  και της γεωπολιτικής αστάθειας πρέπει να καθορίσει τις προτεραιότητές μας, αναφέρει τέλος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Αλέξη Χαρίτση στο libre.gr.:

Δεν υπάρχει αμφιβολία, κύριε εκπρόσωπε, ότι ζούμε κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία. Εσείς πώς βιώνετε τη συγκυρία;

Bρισκόμαστε εν μέσω μίας μεγάλης περιπέτειας που αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούσαμε μέχρι σήμερα και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας. Μαζί με την προσπάθειά μας να βγούμε από την κρίση αυτή με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, προέχει να σχεδιάσουμε την «επόμενη μέρα» με τους καλύτερους δυνατούς όρους. «Μένω σπίτι» λοιπόν, δουλεύω και συμμετέχω στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχο την υγειονομική θωράκιση της χώρας και την κοινωνική και οικονομική ανασύνταξή της. Σε διαβούλευση πάντα και συνεχή επικοινωνία με την ίδια την κοινωνία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συζήτηση για την «επόμενη μέρα» μας αφορά όλους και όλες.

Οι περιορισμοί αναγκαίοι για τη μη διάδοση του κοροναϊού. Ωστόσο τίθενται ενστάσεις για τον περιορισμό ατομικών και συλλογικών ελευθεριών, όπως και εργασιακών δικαιωμάτων. Ποια η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Η πρωτόγνωρη συνθήκη του περιορισμού μας στο σπίτι, είναι το τίμημα που πληρώνουμε όλοι και όλες για την προστασία του συνόλου της κοινωνίας μας. Αυτό όμως που δεν μπορούμε να ανεχτούμε είναι να χρησιμοποιηθεί η κρίση της πανδημίας ως εργαλείο για την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των κοινωνικών ελευθεριών. Εδώ, ούτε βήμα πίσω! Δυστυχώς, βλέπουμε ήδη την κυβέρνηση να  δημιουργεί τους όρους για το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, με τις γνωστές διατάξεις για εκ περιτροπής εργασία, αναστολή των συμβάσεων και διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Και βέβαια έχει δείξει και προ κρίσης δείγματα γραφής για το πώς αντιλαμβάνεται τα κοινωνικά δικαιώματα. Ας μην ξεχνάμε τα πολλά περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας και τα σχέδια της για τον περιορισμό του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Πρέπει να αλλάξουμε ρότα. Η προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των κοινωνικών ελευθεριών δεν μπαίνουν σε αναστολή. Αυτή είναι απαραίτητη συνθήκη ώστε να μην δούμε την ελληνική κοινωνία να επιστρέφει στις πιο μαύρες σελίδες της πρόσφατης οικονομικής κρίσης.

-Ένα ξεχωριστό θέμα είναι… ποιος σας ακούει. Συμμερίζεστε την κριτική ότι υπάρχει πέπλος σιωπής υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης; Και αν ναι, πώς θα αντιδράσετε από εδώ και στο εξής;

Είναι σαφές ότι στη χώρα μας υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η προκλητική υποβάθμιση της ολοκληρωμένης πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την Οικονομία, «Μένουμε Όρθιοι».

Με πρόσχημα την πανδημία, βλέπουμε να αποκλείονται από τα μέσα ενημέρωσης όχι μόνο η αντιπολίτευση αλλά κάθε φωνή που διαφοροποιείται από το επίσημο κυβερνητικό αφήγημα. Κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό για την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Για τον ρόλο των ΜΜΕ

Αυτό επισήμανα και με τη χθεσινή επιστολή μου προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ, όπου απαιτούμε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να σπάσει το τείχος της σιωπής και να ενδυναμωθεί η κριτική ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης. Όπως οφείλει, άλλωστε, να πράξει το ΕΣΡ ανταποκρινόμενο στη συνταγματική του αποστολή. Από εκεί και πέρα, ενισχύουμε τους διαδραστικούς τρόπους επικοινωνίας και διάχυσης των θέσεών μας -όπως τον iSYRIZA- που με τη σειρά τους ενισχύουν τον άμεσο -και πραγματικό- διάλογο με τους πολίτες.

Χαρίτσης: «H Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ ...

Ποιες οι συνέπειες των αποφάσεων του Eurogroup για τη χώρα μας και πώς-πότε θα γίνουν αντιληπτές στο κοινωνικό σύνολο;

Η απόφαση του Eurogroup υπογραμμίζει το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Αδιέξοδο που σχετίζεται με τη δεσπόζουσα θέση των νεοσυντηρητικών και νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων που ακόμα και τώρα αρνούνται το προφανές: ότι αν η Ευρώπη δεν αντιδράσει τολμηρά και αποδεσμευμένη από τις πολιτικές της λιτότητας, θα βρεθεί σε μία δίνη πρωτοφανών διαστάσεων που θα οδηγήσει και στον κλυδωνισμό της ίδιας της ευρωπαϊκής συνοχής.

Χρειαζόμαστε μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, όχι νέα δάνεια που θα λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάκαμψη της οικονομίας. Και εδώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να πάρει πιο σαφή θέση.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης

Να διεκδικήσει, ακόμα και αν αυτό τη φέρει σε σύγκρουση με τη γερμανική Κεντροδεξιά και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που πρωτοστατεί σε αυτές τις καταστροφικές επιλογές, διαφορετικές πολιτικές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Και παράλληλα να κινηθεί επιτέλους αποφασιστικά σε εθνικό επίπεδο, χωρίς άλλες ολιγωρίες. Έχουμε αυτή τη δυνατότητα χάρη στο μαξιλάρι των 37 δισ. που άφησε παρακαταθήκη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε ένα φιλόδοξο πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας μας τώρα και να αποφύγουμε μια παρατεταμένη ύφεση.

Ο κ. Τσίπρας, στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Αντ1, δύο φορές μάλιστα, μίλησε για τον κίνδυνο εθνικών περιπετειών. Τι εννοούσε με τη φράση του αυτή και πώς πρέπει να αντιδράσουμε ως χώρα;

Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη και μοναδική συγκυρία. Ο συνδυασμός της αναδυόμενης οικονομικής κρίσης  και της γεωπολιτικής αστάθειας πρέπει να καθορίσει τις προτεραιότητές μας.

Η απροθυμία της Ευρώπης να προχωρήσει σε ουσιαστική στήριξη των κρατών μελών λαμβάνοντας μέτρα ανάλογα με το μέγεθος της κρίσης, μας αφήνει εκτεθειμένους σε μία νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Για τον ρόλο της Ε.Ε

Μία κρίση που θα πλήξει κυρίως τις χώρες του Νότου. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η θωράκιση της οικονομίας και της κοινωνίας μας και όχι αδράνεια που θα μας οδηγήσει σε νέα μνημόνια.  Εδραίωση ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας με καθολική πρόσβαση, στήριξη της εργασίας και προώθηση της υγειούς επιχειρηματικότητας. 

Την ίδια στιγμή είναι αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών που θα αναβαθμίσουν τη θέση της χώρας μας και θα την κατοχυρώσουν ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή- όπως είχαμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια με την ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα την Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρεθούμε πολλά βήματα πίσω, στις μέρες που επικρατούσε η ανέχεια, η ανασφάλεια και η αίσθηση ότι η χώρα καταρρέει.

Σχετικά Άρθρα