Το Βερολίνο σχεδιάζει άρση των μέτρων, όμως οι νεκροί αυξάνονται

Το Βερολίνο σχεδιάζει άρση των μέτρων, όμως οι νεκροί αυξάνονται

Αυξάνονται τα θύματα της πανδημίας του νέου κοροναϊού στη Γερμανία, όπου σήμερα αρχίζουν διαβουλεύσεις για τη χάραξη της στρατηγικής εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα. Σύμφωνα με το Robert Koch-Institut, άλλοι 170 ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία, όπου το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού έχει φθάσει πλέον τα 2.969, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που επιβεβαιώθηκαν ήταν 2.082, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει έτσι τους 125.098.

Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μειώθηκε για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, έπειτα από τέσσερις ημέρες αύξησής τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο είναι ειδικευμένο στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών. Ωστόσο, ο αριθμός των νέων θανάτων ήταν αρκετά αυξημένος σε σύγκριση με εκείνον που καταγραφόταν ένα 24ωρο νωρίτερα (126).

Διαβουλεύσεις για τη «στρατηγική εξόδου»

Με τη συνεδρίαση του «υπουργικού συμβουλίου κορωνοϊού», αρχίζει σήμερα η διαβούλευση σχετικά με την στρατηγική «εξόδου», τη σταδιακή επιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Γερμανίας σε ομαλούς ρυθμούς.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μαζί με τους υπουργούς Υγείας, Οικονομικών, Οικονομίας και άλλους συνεργάτες της θα αξιολογήσουν τις προτάσεις που υπέβαλε τη Δευτέρα η Εθνική Ακαδημία Επιστημών «Leopoldina», η γνωμοδότηση της οποίας θα αποτελέσει, όπως έχει προαναγγείλει η καγκελάριος, βάση για τις περαιτέρω αποφάσεις. Την Τετάρτη, σε τηλεδιάσκεψη, η κ. Μέρκελ θα συζητήσει την κατάσταση με τους 16 πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.

Η «Leopoldina», στην 19σέλιδη έκθεσή της, την οποία συνέταξαν 26 κορυφαίοι γερμανοί επιστήμονες της Ιατρικής, της Νομικής, της Ψυχολογίας, της Κοινωνιολογίας και των Οικονομικών, εισηγείται, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, την προσεκτική και σταδιακή επαναλειτουργία των Δημοτικών και Γυμνασίων, των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου και της εστίασης, υπό την προϋπόθεση ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων θα παραμείνουν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, ότι θα εξασφαλιστούν οι δυνατότητες περίθαλψης των ασθενών του κορωνοϊού – και όχι μόνο – χωρίς να υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας. Η πανδημία θα πρέπει να παρακολουθείται σε «πραγματικό χρόνο», προκειμένου να αναθεωρούνται διαρκώς τα μέτρα και να αποφασίζεται ενδεχόμενη αναπροσαρμογή τους. Κοινή συνισταμένη των πρακτικών που προτείνουν οι πανεπιστημιακοί είναι η αυστηρή τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων υγιεινής και η εκτεταμένη χρήση προστατευτικής μάσκας, κυρίως όπου δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση των δύο μέτρων, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία, στα σούπερ μάρκετ…

Ήδη οι περισσότεροι πρωθυπουργοί των κρατιδίων έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι συμφωνούν με την σταδιακή άρση των περιορισμών, κάτι το οποίο υποστηρίζει και ο κόσμος της οικονομίας, δεν λείπουν ωστόσο οι προειδοποιήσεις ειδικών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην «πρόωρη» χαλάρωση των μέτρων.

Σχετικά Άρθρα