Οι φράσεις Μητσοτάκη που πυροδότησαν σενάρια εκλογών – Ο χρόνος και πώς προετοιμάζονται στην Κουμουνδούρου
Πίσω από μία αναφορά στο χθεσινό “διάγγελμα” του Κυριάκου Μητσοτάκη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν τις εισηγήσεις των συνεργατών του πρωθυπουργού για εκλογές. Και αυτή είναι: «Στην αρχή αυτής της περιπέτειας, ζήτησα την ισχύ της εμπιστοσύνης σας. Και μου την προσφέρατε απλόχερα. Πιστεύω ότι, με σκληρή δουλειά, σας την ανταποδίδω καθημερινά. Δεν ξεχνώ, όμως, ότι αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία»
Πληροφορίες που φτάνουν στην Κουμουνδούρου λένε ότι κάποιοι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τώρα είναι η ώρα για το τελικό ξεκαθάρισμα με τον ΣΥΡΙΖΑ και την απλή αναλογική.
Φυσικά το μεγάλο ερώτημα είναι ο χρόνος που θα στηθούν οι κάλπες, καθώς κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει την κυβέρνηση για την πορεία του ιού.
Τα πιθανά σενάρια που εξετάζουν στην Κουμουνδούρου είναι ο πρωθυπουργός να στήσει κάλπες μετά τις 20 Ιουλίου ή τον Σεπτέμβρη. Το σενάριο του φθινοπώρου είναι προφανώς πιο επισφαλές καθώς οι καιρικές συνθήκες μπορεί να φέρουν και πάλι έξαρση της πανδημίας και άρα ο οποίος προγραμματισμός να ακυρωθεί.
Ο Ιούλιος θα μπορούσε να είναι ένας καλός μήνας καθώς θα κάνει ζέστη – θεωρητικά δεν ευνοείται η εξάπλωση του κορονοϊού- άρα οι συνθήκες θα είναι καλές για να στηθούν οι κάλπες ενώ μέχρι τότε δεν θα έχουν φανεί τους πολίτες οι σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία.
Στις σκέψεις που κάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το τι θα επικαλεστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να στήσει κάλπες, είναι το σενάριο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Δηλαδή με βάση την διαφαινόμενη κακή πορεία της οικονομίας, ο πρωθυπουργός να ζητήσει από την αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίξει ένα πρόγραμμα προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση. Με δεδομένο ότι τα δύο κόμματα έχουν διαφορετικές αντιλήψεις στο μείγμα πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει μια κυβέρνηση στην οικονομία προκειμένου να βγει από την ύφεση στην ανάπτυξη –αυτό άλλωστε είναι και τα επιχείρημα των κυβερνητικών στελεχών για να μην συζητήσουν τις κοστολογημένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ- πολύ δύσκολα θα υπάρξει ένα τέτοιο σχήμα.
Άλλωστε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του απάντησε με έμμεσο τρόπο στις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισφραγίζοντας στις διαφορετικές απόψεις λέγοντας: «Μέχρι σήμερα, θυσιάζουμε συνειδητά ένα μέρος της ευημερίας μας για να προστατεύσουμε την υγεία και την κοινωνική συνοχή. Γιατί η ύφεση το 2020 θα είναι μεγάλη. Ακόμα μεγαλύτερη, όμως, μπορεί να είναι η ανάκαμψη το 2021. Και, σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα διαθέτουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Ένα τεράστιο απόθεμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Αυτό το εθνικό κεφάλαιο, λοιπόν, δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί σε αλόγιστα αιτήματα και πρόχειρες παροχές. Γιατί ένας πόλεμος σε εξέλιξη απαιτεί εφεδρείες. Θα μοιραστούμε τα βάρη της κρίσης με τρόπο δίκαιο, όπως το κάνουμε μέχρι σήμερα. Για να έχουν όλοι μετά, μέρισμα από την αναπτυξιακή έκρηξη που θα ακολουθήσει».
Σε αυτή την περίπτωση, ο πρωθυπουργός μπορεί να επικαλεστεί ότι η αλλαγή της πολιτικής του στην οικονομία θέλει νωπή λαϊκή εντολή και άρα προσφυγή στις κάλπες.
Φυσικά σε αυτή την περίπτωση θα στηθούν διπλές κάλπες καθώς, όπως είναι γνωστό, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική. Με βάση τις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα και εφόσον αρνηθεί να σχηματίσει κυβέρνηση με κάποιο άλλο μικρότερο κόμμα τότε θα ξαναπάμε σε εκλογές με το σημερινό σύστημα.
Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκαν σε μια ακόμα αναφορά του πρωθυπουργού που κατά την άποψη τους δείχνει τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Η Βουλή και οι θεσμοί, λοιπόν, λειτουργούν παρά τους περιορισμούς. Όμως, θα το ξαναπώ: Η Ελλάδα μετά την πανδημία πρέπει να είναι μία ανανεωμένη Ελλάδα! Η κρίση ίσως μας πληγώσει. Θα μας έχει οπλίσει, ωστόσο, με πολύτιμες εμπειρίες για να οικοδομήσουμε ένα πιο ισχυρό και σύγχρονο κράτος. Γιατί, ακριβώς, τα μεγάλα βήματα που γίνονται τώρα είναι όπλα που μπορούν να κάνουν αυτή την πρόσκαιρη δοκιμασία μοχλό σταθερής προόδου. Να εντάξουν τις σκοπιμότητες της στιγμής στο στρατηγικό σκοπό του μέλλοντος. Και έτσι τα μέτρα της επικαιρότητας, να γίνουν πυροδότες διαρκών μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για κατακτήσεις που θα μας βοηθήσουν, ώστε μετά την καταιγίδα να κάνουμε μία νέα αρχή. Με άλλα λόγια, μετά την εμπειρία του κορονοϊού, είναι στο χέρι μας η «ανάγκη του σήμερα» να θεμελιώσει την «αναγέννηση του αύριο». Και το σκληρό παρόν να γίνει πρόλογος πιο αισιόδοξων καιρών», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Με πληροφορίες από newsit.gr