Τελικά πρέπει να φοράμε μάσκα ή όχι; – Σήμερα η απάντηση από Τσιόδρα

Τελικά πρέπει να φοράμε μάσκα ή όχι; – Σήμερα η απάντηση από Τσιόδρα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία σύσταση ευρείας χρήσης μασκών στην κοινότητα αφήνει η χθεσινή τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), που σε έκθεσή του σημειώνει ότι με τη χρήση απλής μάσκας προσώπου μειώνουμε τις πιθανότητες να μεταδοθεί ο ιός από άτομα που έχουν μολυνθεί, αλλά δεν έχουν εκδηλώσει ακόμα συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικοί. Για το θέμα αυτό αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει τη θέση της και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων της χώρας μας.

Η “μαύρη αγορά” της μάσκας- Τι εννοούσε ο Τσίπρας- Ειδικές πτήσεις και μεσάζοντες για την εξασφάλιση υλικού

Ειδικότερα, σε χθεσινή αναφορά του, το ECDC, αφού σταθμίζει τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της ευρείας χρήσης μάσκας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μάσκα προσώπου (από ύφασμα ή χαρτί ή άλλα απλά υλικά), θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες, ειδικά όταν αυτοί επισκέπτονται κλειστούς χώρους με συνωστισμό, όπως καταστήματα τροφίμων ή μέσα μαζικής μεταφοράς και πάντα ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας. Οπως τονίζεται, η χρήση της μάσκας θα πρέπει να θεωρείται ένα συμπληρωματικό μέτρο προφύλαξης και δεν αντικαθιστά άλλα μέτρα όπως η τήρηση αποστάσεων και η υγιεινή των χεριών.

Σε κάθε περίπτωση, το ECDC τονίζει ότι προτεραιότητα είναι η κάλυψη των αναγκών των επαγγελματιών υγείας σε μέσα προστασίας, καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Στην Ισπανία, 15.000 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας ασθενούν ή είναι σε αυτοαπομόνωση και αποτελούν το 14% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων στη χώρα, ενώ στην περιοχή της Λομβαρδίας στην Ιταλία, πάνω από το 20% των επιβεβαιωμένων περιστατικών είναι υγειονομικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, στην Ελλάδα αναρρωτική άδεια λόγω ασθένειας έχουν λάβει 245 γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό και σε αυτοαπομόνωση λόγω επαφής με κρούσμα της νόσου είναι 101 άτομα, ενώ έχει σημειωθεί και ένας θάνατος γιατρού. Οπως διευκρίνισε ο καθηγητής, κάποιοι εξ αυτών εξετέθησαν στον ιό στην αρχική φάση της επιδημίας αλλά και εκτός χώρου νοσοκομείου.

Πάντως, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης και σε αυτόν τον «δείκτη» η Ελλάδα πηγαίνει πολύ καλά. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, χθες καταγράφηκαν 52 νέα κρούσματα COVID-19, με τον συνολικό αριθμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών να ανέρχεται σε 1.884. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών σε μονάδα εντατικής θεραπείας ήταν χθες 82, ενώ χθες κατεγράφησαν επιπλέον δύο θάνατοι. Συνολικά από την αρχή τη επιδημίας έως και χθες είχαν καταλήξει λόγω της νόσου 83 συμπολίτες μας, στην πλειονότητα (ποσοστό 87%) άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή ηλικίας άνω των 70 ετών.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε την υψηλή ποιότητα φροντίδας που λαμβάνουν οι ασθενείς στις ΜΕΘ της χώρας μας. Μεταφέροντας τα δεδομένα που του παρείχε η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», είπε ότι σε σύνολο 39 νοσηλευομένων, 17 είχαν αποσωληνωθεί, τέσσερις έλαβαν χθες εξιτήριο και επιπλέον έξι ασθενείς έχουν καλή πορεία υγείας.

Παράλληλα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης όπως Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, η θνησιμότητα στη χώρα μας παραμένει στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα. «Αυτή είναι η δική σας, η δική μας και όλων μας η νίκη. Πρέπει να συνεχίσουμε έτσι», τόνισε ο καθηγητής.

Σχετικά Άρθρα