Η Άγκυρα ενισχύει τις δυνάμεις της στο λιβυκό πέλαγος – Γιατί αργεί η επιχείρηση “Ειρήνη”;
Τις τελευταίες ώρες στην τουρκική αρμάδα που πλέει ανοιχτά των λιβυκών ακτών προστέθηκε μια ακόμη φρεγάτα, η Gokceada και πλέον είναι έξι τα πολεμικά πλοία των γειτόνων στην περιοχή. Πέντε φρεγάτες-Goksu, Gediz, Gelibol u, Giresun και Gokceada όλες κλάσης Perry. Μαζί τους παραμένει σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες και το πετρελαιοφόρο Gungor. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ευρύτερη περιοχή έχει εντοπιστεί και τουρκικό υποβρύχιο.
Tα τουρκικά πολεμικά πλοία όχι απλά έχουν αναπτυχθεί ανοιχτά της Τρίπολης αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συμμετέχουν ενεργά στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας. Πρόσφατα, άλλωστε, σε λιβυκό έδαφος που ελέγχουν οι δυνάμεις του Στρατηγού Χάφταρ (Libyan National Army) εντοπίστηκε να έχει καταπέσει χωρίς να έχει εκραγεί αντιαεροπορικός πύραυλος SM-1 RIM -66.
Ο συγκεκριμένος πύραυλος εκτιμάται ότι εκτοξεύτηκε από τουρκική φρεγάτα εναντίον είτε μη επανδρωμένου UAV είτε ακόμα και αεροσκάφους του LNA και λόγω βλάβης δεν βρήκε τον στόχο αλλά κατέπεσε σχεδόν άθικτος στο έδαφος.
Παρά το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές η Άγκυρα φαίνεται ότι όχι απλά συνεχίζει να ενισχύει την κυβέρνηση Σάρατζ αλλά εμπλέκει και νέες μονάδες του στόλου της ενώ εμπορικά αεροσκάφη cargo φαίνεται ότι εξακολουθούν να πετούν με προορισμό την Τρίπολη και να μεταφέρουν πολεμικό υλικό.
Στόχος της ‘Αγκυρας να κρατήσει ζωντανή την κυβέρνηση Σάρατζ αλλά και το παράνομο μνημόνιο για την ΑΟΖ με τη Λιβύη.
Την ίδια ώρα σε εκκρεμότητα παραμένει η επιχείρηση «Ειρήνη». Πρόκειται για τη συμμαχική αρμάδα την οποία σχεδιάζεται να συγκροτήσουν πλοία από Ευρωπαϊκές χώρες έπειτα από την απόφαση του ΟΗΕ για έλεγχο του εμπάργκο όπλων προς τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στον λιβυκό εμφύλιο.
Εκτός από την Ελλάδα, την Γαλλία και την Ιταλία οι οποίες έχουν συμφωνήσει να συμμετέχουν με ένα πλοίο στην επιχείρηση καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να λάβει μέρος με ναυτική μονάδα. Μόνο αεροπορικά μέσα και μάλιστα περιορισμένα σε αριθμό και δυνατότητες προσφέρουν στην «Ειρήνη» κάποιες από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Φαίνεται, πάντως, ότι το ζήτημα του Commanding Operation στη θάλασσα επιλύθηκε με την Ελλάδα και την Ιταλία να αναλαμβάνουν ανά εξάμηνο τη διοίκηση.
Στρατιωτικές πηγές, πάντως, αναφέρουν ότι την ώρα που η Τουρκία διαθέτει ήδη έξι πολεμικά πλοία στο Λιβυκό Πέλαγος, πέντε εκ των οποίων είναι φρεγάτες, η Συμμαχική αρμάδα θα υπολείπεται σαφώς σε ισχύ ακόμα και σε επίπεδο συμβολισμού διαθέτοντας μόλις τρία πλοία. Και μάλιστα με αρμοδιότητα να μην πλησιάζουν στις λιβυκές ακτές παρά μόνο να ελέγχουν τον πλου «ύποπτων» πλοίων τα οποία ενδέχεται να μεταφέρουν όπλα προς τα λιμάνια της Αφρικανικής χώρας.
Όπως πιθανότατα επιχείρησε πρόσφατα να κάνει το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Pray» το οποίο εντόπισε νότια του Καστελόριζου συμμαχική αρμάδα με επικεφαλής γαλλική φρεγάτα και το ανάγκασε αλλάξει ρότα και να πλεύσει στο λιμάνι της Αττάλειας.
Η Αθήνα, πάντως, έχει πάρει ήδη τα μέτρα της με δεδομένο ότι πέντε τουρκικές φρεγάτες πλέουν ανοιχτά από τις Λιβυκές ακτές δηλαδή νότια της Κρήτης και σε κοντινή απόσταση από τη θαλάσσια περιοχή ελληνικής κυριαρχίας την οποία αμφισβητεί η Άγκυρα με το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο. Στην Κρήτη και στην ευρύτερη περιοχή έχουν αναπτυχθεί πλέον σε μόνιμη βάση Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού με τα τουρκικά πλοία να επιτηρούνται συνεχώς.
Πηγή: newpost.gr