Η επαναφορά του waiver φέρνει 10 δισ. ρευστότητα – Ικανοποίηση των ελληνικών τραπεζών
Πρόσθετη ρευστότητα 10 δισ. ευρώ φέρνει για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επαναφέρει το waiver, την επιλεξιμότητα των ενεχύρων που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες και χαρακτηρίζονται από χαμηλότερης ποιότητας τίτλους (είτε πρόκειται για ομόλογα του ελληνικού δημοσίου είτε για δάνεια).
Σύμφωνα με το Euro2day.gr η σημαντική απόφαση της ΕΚΤ δίνει στις ελληνικές τράπεζες πρόσθετη ρευστότητα από της εξής δύο πηγές:
- 7,5 δισ. ευρώ από τα ομόλογα ισόποσης αξίας που διαθέτουν στο ισολογισμό τους και τα οποία εξαιτίας της έλλειψης του waiver δεν χρησιμοποιούσαν ως εργαλείο άντλησης ρευστότητας από τις πηγές χρηματοδότησης της ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ομόλογα ύψους 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 δισ. ευρώ τα έχουν τοποθετημένα στην αγορά των repos, από την οποία αντλούν φθηνή ρευστότητα κυρίως τα τελευταία τρία χρόνια.
- 2,5 δισ. ευρώ είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το όφελος σε ρευστότητα που θα έχει το τραπεζικό σύστημα από την μείωση του ποσοστού του haircut με το οποίο δεχόταν έως σήμερα τα ενέχυρα/εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών στο ευρωσύστημα.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επαναφορά του waiver βάζει ξανά στην καρδιά της ευρωζώνης τις ελληνικές τράπεζες και για πρώτη φορά μετά από χρόνια επί ίσοις όροις με τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα της ζώνης του ευρώ. Η απόφαση της ΕΚΤ αποτελεί ένα ακόμη όπλο που εκτοξεύει η κεντρική τράπεζα στον πόλεμο καταπολέμησης των αρνητικών συνεπειών που προκαλεί η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού στις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η φθηνή επιπλέον ρευστότητα που θα αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες από την επαναφορά του waiver θα στηρίξει σε μέγιστον βαθμό την προσπάθεια επανεκκίνησης των επιχειρήσεων μέσω του πλέγματος των προγραμμάτων χρηματοδότησης – με ευνοϊκούς σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν όρους – που θα ανακοινωθούν σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες και τα οποία είτε φέρουν εγγυήσεις είτε όχι θα διοχετευθούν μέσα από το τραπεζικό σύστημα.
«Δεν ξέρουμε ακόμη πόσο θα διαρκέσει αυτή η κρίση και κατά πόσον θα απαιτείται κατά διαστήματα ανάλογα με την συμπεριφορά του ιού τους επόμενους μήνες, μέχρι να υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις στο μέτωπο του φαρμάκου, να παρεμβαίνουμε ώστε να διατηρηθεί στη ζωή ο επιχειρηματικός ιστός της χώρας. Γι αυτό σιγά-σιγά μετά τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης θα αρχίσει η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που πλήττονται είτε άμεσα είτε έμμεσα από τον covid-19», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή.
Πηγή: Euro2day.gr