Νέο εμβόλιο που ετοιμάζεται για κλινικές δοκιμές σε ασθενείς υπόσχεται ανοσία!
Στην δοκιμή που έγινε σε ποντίκια, το εμβόλιο φάνηκε να παράγει αντισώματα για τον SARS-CoV-2 σε ποσότητες που θεωρούνται επαρκείς για την εξουδετέρωση του ιού.
Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ένα πιθανό εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2, του νέου κοροναϊού που προκάλεσε την πανδημία COVID-19.
Στην δοκιμή που έγινε σε ποντίκια, το εμβόλιο φάνηκε να παράγει αντισώματα για τον SARS-CoV-2 σε ποσότητες που θεωρούνται επαρκείς για την εξουδετέρωση του ιού.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 2 Απριλίου στο EBioMedicine και είναι η πρώτη μελέτη που δημοσιεύεται αφότου αξιολογήθηκε από επιστήμονες που εργάζονται σε ινστιτούτα του εξωτερικού. Οι ερευνητές μπόρεσαν να δράσουν γρήγορα επειδή είχαν ήδη βάλει τα θεμέλια κατά τη διάρκεια των επιδημιών κορωνοϊού.
«Είχαμε προηγούμενη εμπειρία στον SARS-CoV το 2003 και στον MERS-CoV το 2014. Αυτοί οι δύο ιοί, οι οποίοι σχετίζονται στενά με τον SARS-CoV-2, μας διδάσκουν ότι μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, που ονομάζεται πρωτεΐνη spike (S-protein), είναι σημαντική για την πρόκληση ανοσίας στον ιό.», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Andrea Gambotto, αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής στη Σχολή Ιατρικής του Πίτσμπουργκ.
«Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να χρηματοδοτηθεί η έρευνα για τα εμβόλια. Δεν γνωρίζετε ποτέ από πού θα προέλθει η επόμενη πανδημία», προσέθεσε.
Σε σύγκριση με τον πειραματικό υποψήφιο εμβόλιο mRNA που μόλις μπήκε σε κλινικές δοκιμές, το εμβόλιο που περιγράφεται σε αυτό το έγγραφο, το οποίο οι ερευνητές ονομάζουν PittCoVacc, ακολουθεί μια πιο εδραιωμένη προσέγγιση, χρησιμοποιώντας εργαστηριακά κομμάτια ιικής πρωτεΐνης για να «χτίσουν» την ανοσία. Είναι ο ίδιος τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα σημερινά εμβόλια γρίπης.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης μια νέα τεχνική για την παραγωγή του φαρμάκου, για να αυξήσουν την ισχύ του. Πρόκειται για ενός είδους έμπλαστρο που αποτελείται από 400 μικροσκοπικές βελόνες που μεταφέρουν τα κομμάτια πρωτεΐνης S στο δέρμα, όπου η ανοσολογική αντίδραση είναι ισχυρότερη.
Το σύστημα είναι επίσης εξαιρετικά επεκτάσιμο. Τα τεμάχια πρωτεΐνης κατασκευάζονται από ένα «εργοστάσιο κυττάρων», τα οποία μπορούν να στοιβάζονται περαιτέρω για πολλαπλασιαστική απόδοση. Μόλις παρασκευαστεί το εμβόλιο μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να χρειαστεί, εξαλείφοντας την ανάγκη για ψύξη κατά τη μεταφορά ή την αποθήκευση.
Οι ερευνητές βρίσκονται τώρα στη διαδικασία υποβολής αίτησης για νέα έγκριση φαρμάκων από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α., εν αναμονή της έναρξης μιας κλινικής δοκιμής φάσης Ι στον άνθρωπο τους επόμενους μήνες.
«Οι δοκιμές σε ασθενείς θα απαιτούσαν συνήθως τουλάχιστον ένα χρόνο και πιθανόν περισσότερο,» είπε ο Falo. «Αυτή η ιδιαίτερη κατάσταση είναι διαφορετική από οτιδήποτε έχουμε δει ποτέ, οπότε δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα πάρει η κλινική διαδικασία. Οι πρόσφατα αναγγελθείσες αναθεωρήσεις στις συνήθεις διαδικασίες υποδεικνύουν ότι μπορεί να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε πιο γρήγορα.»
Η χρηματοδότηση αυτής της μελέτης έγινε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, το Εθνικό Ινστιτούτο Αρθρίτιδας και Μυοσκελετικών και Δερματικών Νόσων και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.
Πηγή: Science Daily – skai.gr