Στοιχεία σοκ: Ύφεση της ελληνικής οικονομίας στα επίπεδα των μνημονίων

Στοιχεία σοκ: Ύφεση της ελληνικής οικονομίας στα επίπεδα των μνημονίων

Euro coins are seen in front of a displayed stock graph in this photo illustration taken in Zenica, Bosnia and Herzegovina, June 30, 2015. Picture taken on June 30, 2015. REUTERS/Dado Ruvic

Η ιταλική Unicredit αναμένει ότι το εγχώριο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά σχεδόν 20% το 2020 (σ.σ. την περίοδο των μνημονίων χάθηκε το 25% του ΑΕΠ), την υψηλότερη μείωση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που παρακολουθεί ενώ η Ευρωζώνη θα σημειώσει αρνητική επίδοση 13%. ΟΙ ΗΠΑ θα κινηθούν καλύτερα με -10,8% και η παγκόσμια ύφεση θα κινηθεί το 6%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 11,7% του ΑΕΠ, περίπου όσο και για την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ το 2020 θα προσεγγίσει το 3,5%, ελαφρώς χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η εκτίμηση της Unicredit για το χρέος είναι τρομακτική αφού από το 174,7% ως ποσοστό του ΑΕΠ τα 2019, το χρέος θα κινηθεί 40 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα στο 218,6% φέτος, πριν υποχωρήσει στο 187,5% το 2021.

Συνολικά για την Ευρωζώνη υποθέτει ότι ο δείκτης χρέους ως προς το ΑΕΠ από το 85% το 2019 θα βρεθεί η οικονομία στο 111%. Για τις ΗΠΑ τα αντίστοιχα μεγέθη είναι 107,1% πέρυσι και 123% φέτος και 133% το 2021. Αντίθετα για την Ευρώπη το 2021, το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει σε 102%.

Το βασικό σενάριο προβλέπει μια απότομη πτώση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 της τάξεως του 35% σε αθροιστική βάση), ακολουθούμενο από μια ανάκαμψη το δεύτερο καθώς τα μέτρα περιορισμού αρχίζουν να μειώνονται. Το ισχυρό θετικό αποτέλεσμα του δεύτερου μισού του έτους θα έχει σημαντικό carryover effect και στο τέλος του έτους 2021 το ΑΕΠ θα έχει ενισχυθεί με μια μέση αύξηση το 15-16%. Ωστόσο, αναμένουμε ότι το ΑΕΠ κατά το 4ο τρίμηνο του 2021 να είναι 5% χαμηλότερα από το επίπεδο του στο τέλος του 2019.

Η μεγάλη σημασία των τομέων που σχετίζονται με τον τουρισμό (οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 35% του ΑΕΠ και το 20% του εργατικού δυναμικού) καθιστά την Ελλάδα πιο ευάλωτη από ό, τι πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης στις αρνητικές επιπτώσεις των περιορισμών στα ταξίδια και τις μετακινήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, για το ύψος της ύφεσης, ανέφερε ότι είναι “συνάρτηση της έκτασης του προβλήματος και της πιθανής επανάληψης του προβλήματος μέσα στη χρονιά”, ενώ τόνισε πως οι περισσότερες προβλέψεις που έρχονται στη δημοσιότητα “δείχνουν βαθιά ύφεση”.

Η ύφεση προσδιορίστηκε προς το 4% για φέτος, ενώ αποδέχθηκε πως θα είναι μεγάλο το πλήγμα στο τουρισμό. Εξήγησε πως δεν θα επανέλθει – μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα – αυτόματα η οικονομία και η αγορά και έτσι οι πολιτικές τόνωσης των δαπανών θα πρέπει να διατηρηθούν για μεγάλη περίοδο και μετά από αυτή τη περίοδο τόνωσης της ζήτησης και στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων θα ακολουθήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης (που προυπήρχε) για σταδιακή μείωση των φόρων.

Δημ. Παπαδημούλης: Η ύφεση στην Ελλάδα, λόγω κορονοϊού, θα είναι η μεγαλύτερη από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης

Αυτό τόνισε ο Δ. Παπαδημούλης σε συνέντευξή του. Σχολιάζοντας την μελέτη του ΟΟΣΑ που λέει ότι η ύφεση στην Ελλάδα λόγω κορονοϊού θα είναι η μεγαλύτερη από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ και της Ευρωζώνης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι η μεγαλύτερη από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ και της Ευρωζώνης, λόγω κορονοϊού. Και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: Ο πρώτος λόγος είναι ότι η δική μας οικονομία επηρεάζεται πάρα πολύ από τον τουρισμό, ο οποίος θα πάθει τεράστια ζημιά. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος, παρά την ελάφρυνση, που πέτυχε η κυβέρνηση Τσίπρα λίγο πριν το τέλος των μνημονίων, παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, υψηλότερο και από της Ιταλίας.

Άρα καλά τα πάμε στην στο υγειονομικό σκέλος μέχρι τώρα -είμαστε στον μέσο όρο της ΕΕ και της Ευρωζώνης από πλευράς θανάτων, και όσο παραπάνω κρατάμε, με συμφωνία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα αυστηρά, περιοριστικά μέτρα αυτό είναι καλό-, αλλά πρέπει από τώρα να νοιαστούμε για την επόμενη μέρα, γιατί έρχεται μεγάλη ύφεση, μεγάλη φτώχεια και όσο πιο ανεπαρκή είναι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ύφεση”.

Ύφεση-σοκ προβλέπει και η Morgan Stanley

Εκτιμήσεις για ύφεση-σοκ λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού στην Ευρωζώνη αλλά και στην Ελλάδα κάνει ο επενδυτικός οίκος Morgan Stanley.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η Morgan Stanley αναφέρει πως η ύφεση που θα φέρει η πανδημία, τόσο λόγω των έκτακτων οικονομικών μέτρων, όσο και λόγω της αναστολής της λειτουργίας της αγοράς, υπολογίζεται στο 5,3%, ενώ για τον πληθωρισμό προβλέπει να μειώνεται εκ νέου στο 0% και το δημοσιονομικό έλλειμμα να κινείται στο -1,3%.

Παρ΄όλα αυτά, η ίδια πηγή εκτιμά ότι οι προοπτικές της οικονομίας της χώρας είναι πολύ καλές και ότι το 2021 θα «σβήσει» τις αρνητικές επιδράσεις της «χρονιάς του κορονοϊού». Η Morgan Stanley τοποθετεί την ανάπτυξη στην Ελλάδα στο 6,3% για το 2021, γεγονός που θα σβήσει τις αρνητικές επιπτώσεις της χρονιάς που διανύουμε. Ταυτόχρονα, προβλέπει πως το 2021 ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε θετικό 0,3%. Τα δημόσιο χρέος από το 189,3% του ΑΕΠ θα μειωθεί και πάλι στο 174,3% το 2021.

Σχετικά Άρθρα