Σχέδιο αποκλιμάκωσης των μέτρων από τον Μάιο – Το συγκριτικό γράφημα για τα θύματα σε Ελλάδα και χώρες με ίδιο πληθυσμό

Σχέδιο αποκλιμάκωσης των μέτρων από τον Μάιο – Το συγκριτικό γράφημα για τα θύματα σε Ελλάδα και χώρες με ίδιο πληθυσμό

Ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας που διανύει η χώρα μας σε ό,τι αφορά στην πανδημία του κοροναϊού, ομονοούν οι ειδικοί. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και σημείωσε:

“Καταφέραμε να φρενάρουμε τον ιό με τα αυστηρά και δύσκολα μέτρα που πήραμε, χωρίς αυτά η κατάσταση δεν θα ήταν η ίδια, θα ζούσαμε δραματικές στιγμές, ας διαφυλάξουμε αυτά που κερδίσαμε, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε, κι αυτό θα αδικήσει τη μεγάλη προσπάθεια που κάναμε”.

Παράλληλα παρουσίασε γράφημα που δείχνει πώς έχει εξελιχθεί η νόσος συγκριτικά με τις άλλες χώρες με τον ίδιο πληθυσμό και τον αριθμό των θυμάτων:

Αναφορικά με τους λίγους που συνεχίζουν να παρανομούν και να μην σκέφτονται το κοινό καλό, ο κ. Πέτσας είπε πως η κυβέρνηση έχει αρκετά στοιχεία από την Αστυνομία, για να επικεντρωθεί στις παραβατικές συμπεριφορές. Οι λίγοι αυτοί παραβάτες θα εντοπίζονται για το δικό τους καλό και για το κακό της κοινωνίας, «οι πολλοί που τηρούν τα μέτρα δεν είναι κορόιδα» υπογράμμισε για μία ακόμα φορά.

Αναφορικά με την πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, τόνισε ότι το μελετά η κυβέρνηση, όμως υπήρξαν περιστατικά στην Αγία Βαρβάρα και στην Αγία Τριάδα της Πάτρας, που δημιούργησαν προβληματισμό. «Τους λέμε με όλο τον σεβασμό πως δεν δοκιμάζεται η πίστη μας, αλλά η συλλογική μας ωριμότητα». Ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως το Πάσχα θα είναι φέτος διαφορετικό, τονίζοντας πως «ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών ώστε του χρόνου να γιορτάσουμε όλοι μαζί».

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τους πληγέντες, στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας θα αρχίσει η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, ενώ τις ίδιες ημέρες θα καταβληθεί το έκτακτο «δώρο Πάσχα» σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τον κορονοϊό, αλλά και η προκαταβολή 400 από τα 600 ευρώ στους επιστημονικούς κλάδους. Από την Παρασκευή θα αρχίσει και η υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή. «Μένοντας σπίτι τον Απρίλιο είναι στο χέρι μας τον Μάιο να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα της υπεύθυνης στάσης μας» τόνισε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επανέλαβε ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πως φέτος ο εορτασμός του Πάσχα θα είναι διαφορετικός και ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις των ειδικών.

Για το Σύστημα Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς την ενίσχυσή του, προσλαμβάνοντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αυξάνοντας τις ομάδες εντατικής θεραπείας και πραγματοποιώντας σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού. Είπε ότι από 565 που ήταν οι ΜΕΘ πριν από δυόμισι μήνες έχουν αυξηθεί σε 910. Παράλληλα έχουν εγκριθεί 4.824 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού ενώ 2.312 εξ αυτών έχουν ήδη προσληφθεί. Επεσήμανε επίσης ότι προωθείται ΠΝΠ που θα επιτρέπει στα δημόσια νοσοκομεία να συνεργάζονται με ιδιώτες γιατρούς με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών.

Oπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ύστερα από ειδική μελέτη προχωρά ο ανασχεδιασμός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε δύο άξονες:

Ο πρώτος αφορά τη δημιουργία κέντρων υγείας στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Η λειτουργία τους θα είναι υποστηρικτική στο δίκτυο των νοσοκομείων, αποκλειστικά για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού που δεν εμφανίζουν την ανάγκη νοσηλείας ή παραπομπής σε νοσοκομείο.
Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει τα κέντρα υγείας 24ωρης λειτουργίας που θα εξυπηρετούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και θα χειρίζονται τις έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι δημιουργείται επίσης δίκτυο επαγγελματιών υγείας των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τακτική επικοινωνία με τους πολίτες. Δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο για την παρακολούθηση και τη διασφάλιση συνεχούς φροντίδας των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό. Μπαίνει τις αμέσως επόμενες μέρες σε εφαρμογή πλατφόρμα τηλεσυμβουλευτικής για τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό στο δίκτυο της οποίας θα συμμετέχουν ιδιώτες γιατροί.

Σχετικά Άρθρα